Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Στη βουλή οι θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ Κρήτης – Ν. Αιγαίου

thumb_640

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ Ηρακλείου, αλλά και γενικότερα ολόκληρης της Περιφέρειας Κρήτης, με την Περιφέρεια Ν.  Αιγαίου, λόγω του κακοσχεδιασμένου φετινού δρομολογίου του Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» της εταιρείας ΑΝΕΚ, που πραγματοποιεί τα συγκεκριμένα δρομολόγια.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί μείζονα και ποικίλα προβλήματα στις εμπορικές διασυνδέσεις των δύο Περιφερειών, δεδομένου ότι πολλές από τις ανάγκες των νησιών του Ν. Αιγαίου σε προϊόντα καλύπτονται από επιχειρήσεις της Κρήτης.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Υπέρμετρα έχει αυξηθεί κατά το τρέχον έτος σε σχέση με το 2014, το κόστος μεταφοράς αγαθών από το Ηράκλειο προς τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες που είχαν συναφθεί το προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, η σύνδεση της Κρήτης με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καλύπτεται από τη 15η Ιουνίου 2015 από το Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» της εταιρείας ΑΝΕΚ, το δρομολόγιο του οποίου, ωστόσο, έτσι όπως σχεδιάστηκε για τη φετινή περίοδο, δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τις συγκοινωνίες από Κρήτη προς τους παραπάνω νησιωτικούς νομούς. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι πολλές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου υποχρεώνονται να στέλνουν τα προϊόντα τους στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, είτε μέσω Πειραιά, είτε μέσω Σητείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα από το κόστος μεταφοράς.
Δεδομένου ότι οι πολλές από τις ανάγκες των παραπάνω νησιών σε προϊόντα καλύπτονται από επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Δεδομένου ότι αυτή η αύξηση του κόστους μεταφοράς αφορά αποκλειστικά τα προϊόντα της Κρήτης, με αποτέλεσμα να καθίστανται μη ανταγωνιστικά ως προς αυτά που προέρχονται από άλλες περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας και εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Πειραιά.
Δεδομένης της οφειλόμενης ευαισθησίας που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία, σε σχέση με τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διπλή νησιωτικότητα των προαναφερθεισών περιοχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα επαναφέρουν τα δρομολόγια της ΑΝΕΚ στα πρότυπα του 2014, βάσει των οποίων προγραμμάτισαν τις συμφωνίες τους οι επιχειρήσεις του Ν. Ηρακλείου, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη γραμμή επιδοτείται;

Πηγή: cretalive.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!