Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Στη Βουλή τα αιολικά πάρκα των Κυκλάδων

2789899

«Καμιά ουσιαστική αλλαγή δεν μπορούμε να περιμένουμε ως προς την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες μέχρι την ολοκλήρωση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ»

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος προχώρησε σε νομοθετική πρωτοβουλία καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση στη βουλή με θέμα την εγκατάσταση των μεγάλων αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες.

Στη συζήτηση που έγινε σήμερα το πρωί Παρασκευή 20/12/19, απάντησε από πλευράς της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου.

Επί της ουσίας ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ θα χρειαστεί περίπου μία διετία, ενώ στο μεταξύ οι εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων πρέπει να προχωρήσουν γιατί όλες οι περιφέρειες της χώρας πρέπει να πιάσουν τον ευρωπαϊκό στόχο της Ελλάδας για αξιοποίηση των ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μεταξύ του Νίκου Συρμαλένιου και του υφυπουργού Δ. Οικονόμου:

Τον Ιανουάριο το Ειδικό Σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα αρχίσει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου για την έγκριση εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων, που προκαλούν ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες στις Κυκλάδες.

«Έχουν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πολλές χιλιάδες μεγαβάτ και δεκάδες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, μεταξύ των οποίων και τέσσερα πολύ μεγάλα, φαραωνικά θα έλεγα εγώ, αιολικά πάρκα στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Πάρο και στη Νάξο. Για όλα αυτά έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τους δήμους των αντίστοιχων νησιών και από την περιφέρεια και με την προηγούμενη διοίκηση της περιφερειακής Αρχής και με τη σημερινή διοίκηση, ενώ έχουν εγκριθεί δυστυχώς οι περιβαλλοντικοί όροι και από τον Δεκέμβριο του 2013 και από τον Δεκέμβριο του 2014 για να προχωρήσουν. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει στις Κυκλάδες, στα νησιά, στις τοπικές κοινωνίες μεγάλη αναστάτωση και έχουν γίνει κατά καιρούς πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Η εγκατάσταση αυτών των μεγάλων βιομηχανικών αιολικών πάρκων θα δημιουργήσει ανεπίστρεπτες αλλοιώσεις και καταστροφές στο εξαιρετικό τοπίο και στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και ο κόσμος ανησυχεί για την τουριστική ανάπτυξη, διότι αυτές οι αλλοιώσεις αλλοιώνουν το τοπίο των νησιών»

«Υπάρχουν διαδικασίες νόμιμες, μέσω των οποίων προχωρούν αυτές οι επενδύσεις. Αυτές δεν μπορούμε να τις παρακάμψουμε ούτε μπορούμε ξαφνικά κάτι που έχει αδειοδοτηθεί νομίμως να το σταματήσουμε», απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος τόνισε, όμως, ότι «όντως το τοπίο είναι ιδιόμορφο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ίδια κριτήρια με αυτά άλλων περιοχών». Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή της. «Μέχρι τότε αυτό που σκεφτόμαστε είναι με νομοθετικές ρυθμίσεις να αντιμετωπίσουμε κάποια επείγοντα προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν τα δύο ή και περισσότερα χρόνια που ενδεχομένως θα χρειαστούν», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ του 2009 είχε βασιστεί στην τότε τεχνολογία για τα αιολικά. Σύμφωνα με εκείνη την τεχνολογία τα πιο μεγάλα αιολικά, οι τουρμπίνες, έφταναν σε ογδόντα πέντε μέτρα. Με αυτήν την υπόθεση, λοιπόν, έχουν γίνει και οι σχεδιασμοί για το τοπίο και οι αποστάσεις κ.λπ.

Σήμερα οι αντίστοιχες ανεμογεννήτριες, δηλαδή το state of the art, είναι γύρω στα εκατόν εβδομήντα μέτρα και αυτά αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο. Άρα, λοιπόν, αντικειμενικά αυτό το Ειδικό Χωροταξικό του 2009 είναι παρωχημένο. Δεν είχε προβλέψει τέτοιες δυνατότητες. Με βάση αυτό το χωροταξικό μπορεί όντως να πάει κάποιος στη Σέριφο και νομίμως, με όλες τις διαδικασίες, να εγκαταστήσει μία τουρμπίνα ή περισσότερες, των 170 μέτρων. Αυτό προφανώς θα ήταν καταστροφικό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θέλουμε, λοιπόν, να φέρουμε παράλληλα με την προώθηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου μία άμεση νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίσει κάποια τέτοια επείγοντα προβλήματα που τίθενται κυρίως από τις νέες τεχνολογίες, που έχουν τροποποιήσει τελείως τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίστηκε το χωροταξικό του 2009». (Πηγή: ΑΜΠΕ)

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!