Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Στην 2η ΥΠΕ ο Βουλευτής Ν. Συρμαλένιος για θέματα στελέχωσης δομών υγείας των νησιών

Τα πάγια καθώς και τα τρέχοντα αιτήματα των νησιωτών αναφορικά με τη στελέχωση των δημοσίων μονάδων υγείας στις Κυκλάδες μετέφεραν ο Νίκος Συρμαλένιος και η συνεργάτιδα του πρώην περιφερειακή σύμβουλος Ν. Αιγαίου Άννα Μαυρουδή, στον Υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας του Υπουργείου Υγείας, κον Περικλή Αλεβίζο, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε αιτηθεί ο βουλευτής και πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020.

Σε συνέχεια των επισκέψεων του στα νησιά των Κυκλάδων κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου,  ο βουλευτής συγκέντρωσε και διεξοδικά παρουσίασε στον Υποδιοικητή τις ανάγκες σε ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό για τα νησιά της Κέας, Κιμώλου, Μήλου, Πάρου, Σίφνου, Σερίφου, Τήνου, Άνδρου και Σύρου. Τόνισε δε ότι οι πρόσκαιρες –ανά 15μερο- μετακινήσεις ιατρών από την ηπειρωτική χώρα ή από νησί σε νησί, όπως αυτή παιδιάτρου στη Μήλο, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών, πόσο δε μάλλον σε αυτή τη συγκυρία με την πανδημία.

Ανάμεσα σε άλλα:

  1. Επεσήμανε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης στο θέμα της καθαριότητας των Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς οι συμβάσεις έχουν λήξει και δεν είναι δυνατή η ανανέωση τους. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι «μέχρι το άνοιγμα της πλατφόρμας για προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (πλην ιατρών, δηλαδή οδηγών ασθενοφόρων, καθαριστριών, φυλάκων, νοσηλευτών, παρασκευαστών, κ.α.), το Υπουργείο προσανατολίζεται στην αποδοχή προτάσεων από τους Δήμους, έτσι ώστε μέσω συμβάσεων να αναλάβουν με απευθείας αναθέσεις την καθαριότητα των ΚΥ και των ΠΠΙ».
  2. Έθεσε το ζήτημα της επικείμενης λήξης των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού όπως του τεχνολόγου ακτινολόγου και της νοσηλεύτριας στη Σίφνο, οι οποίες λήγουν το Δεκέμβριο, η μη ανανέωση των οποίων θα οδηγήσει σε πολλά κενά στις δομές υγείας των Κυκλάδων. Όπως επίσης έθεσε και το θέμα της επιτακτικής πρόσληψης λοιπού προσωπικού, όπως νοσηλευτής / νοσηλεύτρια στη Σέριφο και διοικητικού στην Πάρο, Ο Υποδιοικητής ανέφερε την πρόταση που έχει κατατεθεί για 3ετή παράταση όσων συμβάσεων λήγουν, ενώ για τις λοιπές ανάγκες εναπόθεσε την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στην πλατφόρμα που πρόκειται να ανοίξει, έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ελλείψεις στη  νησιωτική χώρα.
  3. Έθεσε το θέμα της υλοποίησης ειλημμένων δεσμεύσεων για πρόσληψη μόνιμων ιατρών, όπως ορθοπεδικού, γυναικολόγου και παθολόγου για το Κ.Υ. της Πάρου, καθώς επίσης και πρόσληψης ιατρών ειδικοτήτων στη Μήλο, στη Σέριφο, στην Τήνο, στην Κέα και στην Άνδρο. Η απάντηση του κ Υποδιοικητή ήταν σε ότι αφορά τους μόνιμους ιατρούς, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει προκήρυξη η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τα νησιά, ενώ σε ότι αφορά τους επικουρικούς, θεωρεί ότι η αναζήτηση τους πρέπει να γίνει και από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, με την έννοια της δήλωσης ενδιαφέροντος. Μας ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη επικουρικού παιδίατρου μετά δίμηνο για τη Σίφνο.
  4. Μετέφερε το αίτημα της Σύρου για ιατρό ογκολόγο και νεφρολόγο, καθώς και της αναπλήρωσης προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, όπως στην τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, όπως επίσης και το αίτημα για επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.
  5. Έθεσε το ερώτημα για την προσδοκώμενη ημερομηνία κάλυψης των μόνιμων θέσεων προηγούμενης προκήρυξης, όπως αυτή του ορθοπεδικού στην Τήνο και έλαβε την απάντηση ότι σε 2 μήνες περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες πρόσληψης.

Συζητήθηκαν επίσης

  • η δυνατότητα μέσω νομοθετικής ρύθμισης που πρέπει να δίνεται σε όσους και όσες υπηρετούν σε δομές υγείας στα νησιά να μπορούν να παραμείνουν, όπως π.χ. οι αγροτικές ιατροί στην Κίμωλο ώστε να αποφευχθούν οι άγονες προκηρύξεις θέσεων
  • η ανάγκη για κάλυψη όλων των νησιών μικρού και μεσαίου μεγέθους με τουλάχιστον 2 ειδικευμένους ιατρούς για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων των νησιών
  • η προκήρυξη επικουρικού προσωπικού για την ενίσχυση σε προσωπικό λόγω covid-19

Είναι δεδομένο ότι τα παραπάνω μέτρα και λύσεις δεν αποτελούν παρά εμβαλωματικές ενέργειες στα χρόνια και σοβαρά προβλήματα των δομών υγείας των Κυκλάδων. Είναι εξίσου δεδομένο ότι η παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών υγείας για τους κατοίκους των νησιών χρήζουν, πρώτα από όλα, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και μη προσωπικού, επομένως περαιτέρω χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σύστημα κινητροδότησης για τις δομές υγείας των νησιών, η λειτουργία των οποίων αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την επιβίωση των κατοίκων τους.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!