Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα για τις χελώνες Caretta caretta

27ABA57219783796C9B25E9D5E01550A

Ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα για ελλειπή προστασία για τις απειλούμενες χελώνες Caretta caretta.

Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, μια από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέτα στη Μεσόγειο, η οποία προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων Medasset και Αρχέλων, αλλά και η WWF, σήμερα, Τετάρτη, δικάζεται στο Δικαστήριο της ΕΕ η από 11/11/2014 προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ όσον αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)» (GR2550005) και τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta.

Όπως υπογραμμίζουν ο Βασίλης Σταμογιάννης (εκπρόσωπος της Medasset) και η Παναγιώτα Θεοδώρου (εκπρόσωπος του Αρχέλων), ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας, καθώς περιλαμβάνει σπάνιους οικοτόπους θινών και αξιολογείται ως η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της caretta caretta στη Μεσόγειο.

Η ελληνική Πολιτεία όφειλε να έχει λάβει μέτρα και να έχει ήδη θεσπίσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την προστασία της περιοχής, σημειώνουν, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εντατικής οικοδόμησης σε «φιλέτα» που βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100-200 μέτρων από τη θάλασσα, με κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης του Κόλπου.

Πώς φτάσαμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Όπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις, η υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Ελλάδα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αιτιολογημένη Γνώμη (παράβαση 2011/2156), κατόπιν σχετικής αυτοψίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής (Ιούλιος 2012), για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ αναφορικά με την θαλάσσια χελώνα και τις θίνες.

Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ (τότε ΥΠΕΚΑ) δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα προστασίας για την περιοχή, η κατάσταση κατά την περίοδο ωοτοκίας της caretta caretta το 2013 δεν βελτιώθηκε.

Ενόψει της έναρξης της περιόδου ωοτοκίας 2014, η Επιτροπή αποφάσισε τον Μάρτιο 2014 την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από το καλοκαίρι του 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την περιοχή, το οποίο και υπέβαλε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατά νόμο επεξεργασία.

Επί του προωθούμενου Π.Δ., το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε τον Απρίλιο 2015 Πρακτικό Επεξεργασίας (Π.Ε. ΣτΕ 32/2015), με το οποίο αφενός αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη έκδοσης του Π.Δ., αφετέρου διατυπώνει σοβαρές αντιρρήσεις τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί των περιλαμβανόμενων στο Π.Δ. ρυθμίσεων.

Δεδομένης της επικείμενης εκδίκασης της υπόθεσης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης έκδοσης αναθεωρημένου διατάγματος, την οποία κρίνει ιδιαίτερα επείγουσα.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εκδοθεί από το ΥΠΕΝ αναθεωρημένο Π.Δ. για την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, πολιτικά πρόσωπα τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας, συνεχίζουν να αγνοούν της προειδοποιήσεις, κάνοντας δηλώσεις για δήθεν ανάπτυξη της περιοχής μέσω εντατικής οικοδόμησης που θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις η ανάγκη έκδοσης αναθεωρημένου Προεδρικού Διατάγματος είναι επιτακτική ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του εξαιρετικής οικολογικής σημασίας αμμοθινικού συστήματος, να διασφαλιστεί η προστασία των πολύτιμων φυσικών χαρακτηριστικών και να προωθηθεί η οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Πηγή: http://news.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!