Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Στο «επιχειρείν» στοχεύει ένας στους δύο νέους

gyniaka329-thumb-large

Επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι παρά υπάλληλοι θα προτιμούσαν να γίνουν σχεδόν οι μισοί νέοι (ποσοστό 45%) στις χώρες της Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει σε μελέτη του ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρά τον ενθουσιασμό των νέων οι εταιρείες τους είναι βραχύβιες, αλλά λειτουργούν ως εφαλτήριο για την επόμενη επιχειρηματική τους κίνηση.

Στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. περισσότεροι από 685.000 νέοι, που ήταν άνεργοι το 2012, εισήλθαν στην αυτοαπασχόληση το 2013. Ειδικά αυτή η ομάδα πολιτών έχει περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσει δική της επιχείρηση εν συγκρίσει με τις άλλες απειλούμενες κοινωνικές ομάδες: γυναίκες, άνεργοι/ες, μετανάστες/πρόσφυγες, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και άτομα τρίτης ηλικίας. Οσοι και όσες το αποπειρώνται έχουν περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης. Οι γυναίκες, οι οποίες επίσης ως ομάδα πληθυσμού στηρίζονται από στοχευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρηματικότητας, έχουν μικρότερη συμμετοχή ως ιδιοκτήτριες νεοφυών έναντι των ανδρών (1,8% προς 3,5%) και υπάρχουν περιθώρια να αυξήσουν την παρουσία τους.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι βασικά και κύρια προβλήματα των νέων, των γυναικών, των μεταναστών κ.λπ. στην ίδρυση μιας νεοπαγούς διαδικτυακής επιχείρησης είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων στο επιχειρείν και το κτίσιμο επαγγελματικών/επιχειρηματικών δικτύων. Μέχρι στιγμής τα ευρωπαϊκά δίκτυα για τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών είναι περιορισμένα. Σχεδόν το 36% των νέων και το 33% των γυναικών στην Ε.Ε. αναφέρουν ότι έχουν τη γνώση και τις δεξιότητες να ξεκινήσουν μία επιχείρηση. Τα προγράμματα μεντορείας και κόουτσινγκ μπορούν να βελτιώσουν τις αναγκαίες δεξιότητες, αν και χρειάζεται εξειδικευμένη κατάρτιση όσων τα εκπονούν, ώστε να γνωρίζουν τα προβλήματα που οι εκπαιδευόμενοί τους αντιμετωπίζουν. Η έρευνα εξετάζει το πώς μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη των νεοφυών εταιρειών, που δημιουργούν άτομα από τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Ορισμένες καλές πρακτικές, τις οποίες επικαλείται η έρευνα, είναι το πρόγραμμα Νεανικής Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα με 10.000 ευρώ για καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες από πτυχιούχους, η πρωτοβουλία Autonomie et Solidarite της Γαλλίας με επενδύσεις σε νεοφυείς ιδρυθείσες από ανέργους, που έχει δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή Νορ-Πα-ντε-Καλαί και το Εnter Ability στη Γερμανία για στήριξη νεοφυών από άτομα με ειδικές ανάγκες, που συνέβαλε στη συγκρότηση 109 μονάδων.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!