Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Στο επίκεντρο τα μέτρα για την αδήλωτη εργασία

17s15efka-thumb-large-thumb-large

Χωρίς μεγάλα ανοικτά θέματα στην ατζέντα, με πολλά όμως μικρά και σημαντικά, όπως ο στόχος για καθολική ηλεκτρονική καταγραφή όσων δικαιούνται επιδόματα αναπηρίας, αναμένεται να προσέλθει σήμερα, στην πρώτη επίσημη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Βέβαια, η 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν εργαζόμενοι σε Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και μερίδα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ένα πιο… εκρηκτικό κλίμα στη διαπραγμάτευση. Αλλωστε, οι επίμαχες διατάξεις που προκαλούν τις αντιδράσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στους θεσμούς ως το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης στα εργασιακά. Οσο για την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και τον «πονοκέφαλο» που προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το έλλειμμα που παρουσιάζει το υπερταμείο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στο πλαίσιο της πορείας των δημοσιονομικών στόχων, καθώς επηρεάζει άμεσα το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης.

Στη φαρέτρα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται η προσπάθεια για τον δραστικό περιορισμό της αδήλωτης – υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και η υπό προϋποθέσεις εξαίρεση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, από την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.

Στο υπό κατάθεση αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπάρχουν μάλιστα σημαντικές διατάξεις που προωθούνται με στόχο τον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με τους δανειστές να θέτουν ως στόχο τη μείωση της αδήλωτης εργασίας. Ετσι, ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει σε διατάξεις όπως η αύξηση κατά 12% του κόστους για κάθε επιπλέον ώρα απασχόλησης των εργαζομένων με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Με δεύτερη διάταξη, που αφορά την αδήλωτη εργασία, θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο όσον αφορά τα πρόστιμα. Συγκεκριμένα, καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις σε περίπτωση πρόσληψης αδήλωτου εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για 3 και 6 μήνες. Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση στο πρόστιμο των 10.500 ευρώ μόνον εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζομένου που διαπιστώθηκε ανασφάλιστος για τουλάχιστον 12 μήνες. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση περιορίζεται σε 2.000 ευρώ.

Στο ολοκληρωμένο σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των δανειστών, σήμερα, από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, περιλαμβάνεται επίσης τόσο η δημιουργία του λευκού μητρώου επιχειρήσεων όσο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 5 μονάδες, έως το τέλος του 2023, μόνο για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2020.

Επιδόματα

Στον τομέα της πρόνοιας, η καθυστέρηση στην έκθεση για την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής υποβολής φακέλων και πιστοποίησης αναπηρίας φαίνεται πως μεταθέτει για τις αρχές του 2020 την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου εκτιμάται πως θα επαναλάβει και στους εκπροσώπους των δανειστών την πρόθεση της κυβέρνησης να μην κοπεί κανένα επίδομα. Παράλληλα, θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου δικαιούχων, ώστε να είναι σαφές πόσα και ποια επιδόματα εισπράττει κάθε δικαιούχος. Στα ανοικτά θέματα συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανεξέταση των κριτηρίων όσων χρησιμοποιούν δωρεάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, προαπαιτούμενο που έχει καθυστερήσει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Κατά τη σημερινή συνάντηση εκτιμάται πως θα συζητηθεί με τους δανειστές και η πορεία της ρύθμισης έως 120 δόσεων, καθώς τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους οφειλέτες σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Καθώς, μάλιστα, σημαντικά προβλήματα κυρίως τεχνικής φύσης δεν έχουν ακόμη λυθεί, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση, ενώ και τα αποτελέσματα δεν κρίνονται ικανοποιητικά.

Παράλληλα, θα συζητηθεί και η πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εκτιμά πως οι εκκρεμείς υποθέσεις (αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά και άλλες εκκρεμότητες) αγγίζουν τις 470.000. 

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!