Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Στο Επιμελητήριο Κυκλάδων ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπ. Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης

78941337_10220852475130345_2592586978788638720_n

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2019 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης καθώς και ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Σύρο με αφορμή την επίσημη τελετή εγκαινίων των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου υπό τη νέα διεύθυνση του Ομίλου ONEX.

Τους Υπουργούς, τον Βουλευτή και τους συνεργάτες τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής καθώς και στελέχη του Επιμελητηρίου.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τηλεδιάσκεψη και συνομιλία με τους συνεργάτες του Επιμελητηρίου στα νησιά Μήλο, Τήνο και Μύκονο παρουσιάζοντας τις σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, τις οποίες διαθέτει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, που χρησιμοποιούνται προς όφελος των μελών του εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες της νησιωτικότητας και εξυπηρετώντας αποτελεσματικά τους αναπτυξιακούς σκοπούς του Επιμελητηρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος έθεσε υπόψη των δύο Υπουργών, και δη του Υπουργού Ανάπτυξης ως προϊστάμενη αρχή του επιμελητηριακού θεσμού, τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την επικείμενη αλλαγή του νόμου που αφορά τη λειτουργία των Επιμελητηρίων.

Στη συνέχεια ανέλυσε το πρωτοποριακό έργο της δημιουργίας ενός δικτύου επιχειρήσεων (business cluster) για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας, μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί «Κέντρο Εφοδιαστικής Αλυσίδας» για τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων στον Πειραιά καθιστώντας έτσι δυνατή και αποτελεσματική τη διακίνηση των προϊόντων τους σε νέες αγορές. Το έργο αυτό θα παραδοθεί μετά την ολοκλήρωσή του στα χέρια των ενδιαφερομένων μελών του δικτύου Aegean Cuisine που θα συμμετέχουν σ’ αυτό. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πρόκειται πραγματικά για ένα δύσκολο και μεγαλόπνοο έργο που θα συμβάλει στην προώθηση του συνολικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών των Κυκλάδων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τα αναπτυξιακά θέματα, τέθηκε το ζήτημα της επαναφοράς του καθεστώτος μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά καθώς και το σύνολο των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων έως σήμερα. Αναφερόμενοι στο θέμα αυτό οι δύο Υπουργοί τόνισαν ότι, με δεδομένο πως το μέτρο αυτό δεν βρίσκεται πια σε ισχύ, θα χρειαστεί να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει το μειωμένο καθεστώς Φ.Π.Α.

Επίσης, έγινε αναφορά στα προβλήματα που προέκυψαν με τη δημοσίευση των δασικών χαρτών, όπου πατρογονικές ιδιωτικές εκτάσεις στις Κυκλάδες δεσμεύτηκαν με την ασάφεια που έχει δημιουργηθεί. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης προκειμένου να ανοίξει συζήτηση που θα οδηγήσει σε οργανωμένες και νοικοκυρεμένες λύσεις των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

vroutsis-georgiadis-epimelitirio-696x391

Ακολούθως ο Πρόεδρος κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα πιστοποίησης και εκπαίδευσης επαγγελμάτων που διεκδικεί εδώ και αρκετά χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων μετά από πρόταση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισής του, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μεταξύ άλλων θα αποκαταστήσει την ανισότητα που έχει προκύψει κυρίως με τη μη πιστοποίηση των απασχολουμένων στο Ναυπηγείο της Σύρου, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Στο σημείο αυτό ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι ενήμερος και πως το θέμα αυτό βρίσκεται στο στάδιο τελικής έγκρισης.

Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά για την ανάδειξη του σπουδαιότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η πόλη της Ερμούπολης και που αποτελεί τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης, το πολεοδομικό, ώστε να βρει επιτέλους τη λύση του.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο Υπουργοί δήλωσαν φανερά ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους, την οποία χαρακτήρισαν εξαιρετικά εποικοδομητική για τη σπουδαιότητα των θεμάτων που συζητήθηκαν. Ο Υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα εξήρε το έργο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιεί, και δεσμεύτηκε για μια πιο στενή συνεργασία τόσο για την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων του νομού Κυκλάδων όσο και για θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!