Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Στο μικροσκόπιο η «πράσινη» ρότα της ναυτιλίας

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Οι περιπλοκές που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, στο πλαίσιο της πορείας που έχει χαράξει για την επίτευξη του στόχου για έναν παγκόσμιο στόλο με μηδενικές εκπομπές ρύπων, αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης της ετήσιας συνάντησης των μελών της Ελληνικής Επιτροπής του Lloyd’s Register, στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα. «Στην ιστορία μας, που ξεπερνά τα 260 χρόνια, υποστηρίξαμε τη ναυτιλιακή βιομηχανία, σε τρεις περιόδους ριζικών αλλαγών (επαναστάσεων) στην πρόωση των πλοίων.

Από τον άνεμο, στον άνθρακα, και μετά στο πετρέλαιο. Και τώρα προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για αυτό που αποκαλούμε τέταρτη επανάσταση στην πρόωση». Την επισήμανση αυτή έκανε ο LR Marine & Offshore Director, κ. Νικ Μπράουν, απευθυνόμενος στους Έλληνες εφοπλιστές.  Από την πλευρά της η πρέσβης της Μ.Β. στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ, καλωσορίζοντας τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, εστίασε στο καινοτόμο χαρτοφυλάκιο του Αγγλικού Νηογνώμονα (Lloyd’s Register) και στο όραμα του οργανισμού για ασφαλή και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σημεία αιχμής του χαρτοφυλακίου του LR είναι η ψηφιακή κατηγοριοποίηση (class), το blockchain, αλλά και η κυβερνοασφάλεια. Στη συζήτηση τέθηκε και ο νέος κανονισμός του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για τα αποθειωμένα ναυτιλιακά καύσιμα, που είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Τα στελέχη του LR παρουσίασαν τα στατιστικά στοιχεία για την ποιότητα των νέων καυσίμων, ενώ τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής ανέπτυξαν τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, σχετικά με τα καύσιμα αλλά και τα συστήματα καθαρισμού καυσαερίων, ενώ επισημάνθηκε ότι θα πρέπει θα δοθεί έμφαση στην ενεργητική διαχείριση των καυσίμων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση γύρω από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός τομέας, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του LR, Θεόδωρος Βενιάμης, καλωσόρισε τα νέα μέλη και δήλωσε ότι προσβλέπει στη γόνιμη συνεισφορά τους.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!