Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Στο πολύ σοβαρό θέμα στελέχωσης του ΕΚΑΒ προωθείται λάθος λύση από τη Περιφέρεια με μεταφορά της ευθύνης και του κόστους στη Τοπική Διοίκηση

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της 29ης Μαΐου ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΒ

«Το πρόβλημα λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην ΠΝΑΙ είναι σημαντικό. Συζητάμε όμως στο Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνει προσπάθεια για επίλυσή του , αλλά με λάθος τρόπο, όπως η χρηματοδότηση της μισθοδοσίας προσωπικού του ΕΚΑΒ από τη περιφέρεια.

Η κυβέρνηση με πρωτοπόρο τη Περιφερειακή Αρχή φορτώνει την Τοπική Διοίκηση με επιπλέον υποχρεώσεις. Πρέπει να βγάλει ο νησιωτικός λαός κάποια συμπεράσματα αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκε η τεράστια σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας για την προστασία της υγείας του πληθυσμού, αλλά και από την άλλη αποκαλύφθηκε η ανεπάρκειά του λόγω των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων.

Διαπιστώθηκε το μέγεθος, οι τεράστιες ελλείψεις σε απλά υλικά, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για ένα σύστημα όπου η υγεία δεν θα είναι ατομική ευθύνη, αλλά κρατική με κεντρικά σχεδιασμένο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.

Στον αντίποδα αυτών των αναγκών κινείται η περιφερειακή αρχή με την επιμονή της να κρατά αρνητική στάση στο θέμα της διεκδίκησης από την κυβέρνηση της πλήρους στελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας των νησιών με μόνιμο προσωπικό. Αξιοποιεί μάλιστα την «ευκαιρία» της πανδημίας και των τρομακτικών ελλείψεων στις δομές υγείας  να περάσει ακόμα πιο αντιδραστικά σχέδια.

 Στη πραγματικότητα βάζει κυριολεκτικά πλάτη να ολοκληρωθεί η εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. 

Πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύει, ότι η στελέχωση όλων των δομών υγείας και του ΕΚΑΒ βεβαίως όπως και ο εξοπλισμός τους είναι υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και όχι της τοπικής διοίκησης πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Ο κεντρικός έλεγχος του δημόσιου συστήματος υγείας είναι αναγκαίος γιατί εξασφαλίζει μεταξύ άλλων ενιαία παροχή του αγαθού της υγείας σε όλο το λαό.

Άλλωστε,  τι άλλο θα πρέπει να φορτωθεί η τοπική διοίκηση και μάλιστα χωρίς την αναγκαία παράλληλη παροχή πόρων από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό τι συνέβη με τα σχολεία και τους δήμους, που τους ανατέθηκαν, χωρίς να τους δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Έμμεσα η κυβέρνηση ώθησε τους δήμους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Με τον τρόπο αυτό όμως οι πολίτες φορολογούνται διπλά και από την εφορία και από τους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για ανάληψη επιπλέον ευθυνών, από μεριάς της περιφερειακής αρχής γίνεται ενώ ήδη η χρηματοδότηση της ΠΝΑι όπως και συνολικά των περιφερειών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια 60%. Υποτίθεται ότι ζητώντας την ανάληψη της ευθύνης θα αιτηθεί και την παροχή των απαραίτητων πόρων.

Αλλά η περίπτωση των δήμων και των σχολείων, είναι χαρακτηριστικό. Σκεφτείτε τι συνέβη εν μέσω πανδημίας το υπουργείο έδωσε 265 χιλιάδες, για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου.  Είναι τουλάχιστον γελοίο! Το ποσό αυτό δεν έφτασε για όλα τα νησιά, αναλώθηκε με τις πρώτες μόνο προμήθειες για τις ανάγκες εξοπλισμού δομών υγείας των Κυκλάδων.

Επίσης εδώ το προσωπικό της Περιφέρειας και είναι μειωμένο. Πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική αυτή η περιφέρεια περηφανεύεται για τον όποιο εξοπλισμό εν μέσω πανδημίας προμήθευσε, και καλώς έκανε, και ψηφίσαμε όλες τις σχετικές δαπάνες, όχι τα προγράμματα εξειδίκευσης που επικαλέστηκε ο κ. Περιφερειάρχης (εκεί αθροίζονται όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες, κάθε είδους).

Οι έκτακτες προσλήψεις στο δημόσιο όπως και στην υγεία έχουν πάρει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά, υποβαθμίζοντας όλες τις υπηρεσίες προς το λαό.

Η Περιφέρεια να διεκδικήσει σήμερα τα αναγκαία κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και της κανονικής λειτουργίας. Να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, τα ΚΥ  τα Πολυδύναμα και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών και όχι ευκαιριακά, όχι μόνο για το καλοκαίρι. Αυτό να κάνει, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να διατηρήσει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων που αφορούν την ασφάλεια του λαού, που είναι αρμοδιότητά της.»

29/05/2020

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!