Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Στον αέρα το μισό χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων των τραπεζών

daneia--4-thumb-large

Το μισό μόλις χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων, που φθάνει τα 86,6 δισ. ευρώ, καλύπτεται από προβλέψεις (κεφάλαια που βάζουν στην άκρη οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις μη αποπληρωμής δανείων). Το γεγονός αυτό «αναδεικνύει σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος». Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή της η ΟΤΟΕ, με βάση την οποία οι προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του 2014 διαμορφώθηκαν στα 43 δισ. ευρώ, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια χωρίς προβλέψεις ανήλθαν στα 43,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια φθάνουν τα 51,9 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το μισό χαρτοφυλάκιο των δανείων προς τις επιχειρήσεις, που στο τέλος του 2014 ανήλθε στα 117 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οφειλές των επιχειρήσεων που καλύπτονται με εξασφαλίσεις φθάνουν τα 58,6 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται οι προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών. Οι εξασφαλίσεις αφορούν κυρίως την προσημείωση ακινήτων, την ενεχυρίαση μετοχών, μετρητών, ομολόγων, συμβάσεων, εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου ή απαιτήσεων, την εκχώρηση τιμολογίων, leasing κ.λπ.

Αν και τα επιχειρηματικά δάνεια καλύπτονται κατά 50% από εξασφαλίσεις, ερώτημα είναι το κατά πόσο πρόκειται για άμεσα ρευστοποιήσιμες εξασφαλίσεις, που θα μπορούσαν να καλύψουν ενδεχόμενο κίνδυνο από τη μη εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών που ανέλυσε η ΟΤΟΕ, οι προβλέψεις για τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν στα 27,9 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια χωρίς πρόβλεψη διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2014 στα 24 δισ. ευρώ.

Στη στεγαστική πίστη, που το σύνολο των δανείων συνοδεύεται με προσημείωση, οι εξασφαλίσεις είναι υψηλές και φθάνουν τα 60,5 δισ. ευρώ όταν το σύνολο των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος του 2014 στα 69,6 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν το ίδιο διάστημα στα 21,4 δισ. ευρώ, ενώ αυτά που εξυπηρετούνταν κανονικά διαμορφώθηκαν στα 38,1 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις ανήλθαν στο τέλος του 2014 στα 5,6 δισ. ευρώ και τα στεγαστικά δάνεια που δεν καλύπτονται από προβλέψεις διαμορφώνονται στα 15,7 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες επισφάλειες εντοπίζονται στην καταναλωτική πίστη, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται σε 10,8 δισ. ευρώ στο σύνολο των 18,6 δισ. ευρώ που είναι το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών.

Πρόκειται άλλωστε για την κατηγορία με τις λιγότερες εξασφαλίσεις, που περιορίζονται στα 2,9 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι προβλέψεις των τραπεζών ανέρχονται σε 7,4 δισ. ευρώ και τα δάνεια χωρίς πρόβλεψη σε 3,3 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνεται στην ανάλυση της ΟΤΟΕ, το γεγονός ότι 43,2 δισ. ευρώ στο σύνολο των 86,6 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν συνοδεύονται από προβλέψεις, αναδεικνύει σημαντικούς κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα. Μεταξύ των λύσεων που προτείνονται είναι η ποιοτική διάρθρωση και αξιολόγηση των «κόκκινων» δανείων, έτσι ώστε να κατηγοριοποιηθούν οι συμπεριφορές των δανειοληπτών. Η κατηγοριοποίηση αυτή θα επιτρέψει τον εντοπισμό του προβλήματος στην πραγματική του διάσταση, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η συσχέτιση των οφειλετών με το ποσό των συνολικών καθυστερήσεων που βαρύνονται για όλες τις κατηγορίες δανείων. Παράλληλα, προτείνει την εφαρμογή δυναμικών προϊόντων ρύθμισης με την αξιοποίηση μακροπρόθεσμων εργαλείων ως προς τη διάρκεια, το επιτόκιο και τους τρόπους αποπληρωμής.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!