Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Στον απόηχο της διαγραφής Μπακέλα…

 

Έκλεισε… και ουσιαστικά το κεφάλαιο «διαγραφή Μπακέλα» κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, όπου πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή η σχετική τυπική ενημέρωση, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα και το πρακτικό που υπογράφηκε από τα μέλη της συμπαράταξης των τριών συνδυασμών της διοίκησης στις 8 Ιανουαρίου.  

Το αξιοπερίεργο είναι, πως ενώ ο Πρόεδρος κ. Λευτέρης Μπάλλας έθεσε το θέμα της διαγραφής στις ενημερώσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προς το Σώμα, όταν ολοκλήρωσε το διαδικαστικό κομμάτι και αφού εξέφρασε τη θέση της Δημοτικής Αρχής, ζήτησε το λόγο ο κ. Μπακέλας για να ακουστεί και η δική του άποψη. Ωστόσο ο Πρόεδρος αρνήθηκε να τον αφήσει να τοποθετηθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό. Κατόπιν παρέμβασης του επικεφαλής της παράταξης «Άνδρος της Ζωής μας» κ. Γιάννη Καπάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως είναι ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα να μπορεί ένας σύμβουλος να απαντά σε ζητήματα που τον αφορούν, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Λοτσάρης πήρε θέση, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να δοθεί ο λόγος στον κ. Μπακέλα, όπως κι έγινε μετά το πέρας της ημερήσιας διάταξης.

(Κι ένα μικρό σχόλιο επί της διαδικασίας… δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πάντα στα σοβαρά και αμφιλεγόμενα ζητήματα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κρατάει αμυντική στάση και επικαλείται έναν κανονισμό που και ο ίδιος πολλές φορές ξεχνάει και βάζει στην άκρη. Ακόμα και αν δεν προβλέπονταν στη συγκεκριμένη περίπτωση η τοποθέτηση Μπακέλα, όφειλε να του δώσει το λόγο γιατί όταν ένα τόσο πολυσυζητημένο θέμα «βαπτίζεται» ενημέρωση πρέπει να έχει και τις δύο πλευρές, αν θέλουμε να μιλάμε για δημοκρατικές διαδικασίες.)

Ακολουθεί το βίντεο του Δημοτικού Συμβουλίου… το θέμα της διαγραφής Μπακέλα θα βρείτε στο 11:30 λεπτό. 

Το Πρακτικό διαγραφής Μπακέλα

Στην Άνδρο σήμερα 8 Ιανουαρίου 2020, συνήλθε σε συνεδρίαση στο Γραφείο Δημάρχου η Δημοτική Συμπαράταξη «Μαζί για την Άνδρο», «Άνδρος η πρώτη μας σκέψη», «Νέο ξεκίνημα» μετά από κετεπείγουσα τηλεφωνική πρόσκληση του Δημάρχου και επικεφαλής της κ. Δημητρίου Λοτσάρη, με μοναδικό θέμα την πρόταση του Δημάρχου για διαγραφή από μέλους της συμπαράταξης κ. Ιωάννη Μπακέλα, καθότι ο εν λόγω Δημοτικό Σύμβουλος έχει δημιουργήσει με τη συμπεριοφορά του σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της δημοτικής συμπαράταξης και της πλειοψηφίας που διοικεί το δήμο Άνδρου την περίοδο αυτή. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Λοτσάρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μπάλλας Ελευθέριος, Βενετίκη Μαρία, Τηνιακός Δημήτριος, Μπιθικώτση Αναστασία, Στεφάνου Νίκος, Μακρή Αθηνά, Γιαννίσης Δημήτριος. Νίκος Μουστάκας απών.


Η Απόφαση – ανακοίνωση του Δημάρχου για τη διαγραφή

Από την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης του Δήμου εκ μέρους της δημοτικής μας παράταξης ο κ. Γιάννης Μπακέλας ακολούθησε έναν προσωπικό δρόμο διαρκούς και εντεινόμενης παρέκκλισης από τις συλλογικές αποφάσεις μας για την εφαρμογή του δημοτικού μας προγράμματος που όρισαν προς άμεση υλοποίηση οι δημότες με την ψήφο τους. Η στάση διαρκούς πρόταξης των προσωπικών του πολιτικών επιδιώξεων και απαιτήσεων, έναντι του σεβασμού της συλλογικής λειτουργίας, τον οδήγησε σε πλήρη και οριστική απομάκρυνση από το πλαίσιο των ιδεών και των στόχων της παράταξης μας «Μαζί για την Άνδρο», υποχρεώνοντας με να αναλάβω το πολιτικό και το συναισθηματικό κόστος, να τον θέσω με σχετική επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός της δημοτικής μας ομάδας.
Όπως δημόσια έχω δεσμευτεί δεν θα επιτρέψω προσωπικές πολιτικές και παζάρια θέσεων και οφιτσίων, παραγοντισμούς και οποιαδήποτε πολιτικάντικα παιχνίδια από κανέναν σε βάρος της κοινής προσπάθειας που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ο συλλογικός αγώνας για ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό μέλλον για το νησί μας και τους ανθρώπους του προχωρά δυναμικά και θα είναι αποτέλεσμα της κοινής πορείας όλων των υγιών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του νησιού μας.
Ο ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ 
ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

 

Η τοποθέτηση του κ. Μπακέλα όπως κατατέθηκε στο Δ.Σ.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες Σύμβουλοι,

Με έκπληξη ενημερώθηκα στις 8 Ιανουαρίου την διαγραφή μου από τη παράταξη, με την οποία εκλέχθηκα πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, λαμβάνοντας την απόφαση-ανακοίνωση του Δημάρχου με email από τη γραμματέα του – 20 λεπτά μόλις πριν από τη σχετική ανάρτηση σε site, χωρίς να έχω κληθεί έστω σε…. απολογία για τα δήθεν καταγγελλόμενα εναντίον μου.

Γνωρίζω ότι νομικά δεν ελέγχεται η απόφαση της διαγραφής γιατί είναι παραταξιακή, όμως θεωρώ ότι πολιτικά ο κ. Δήμαρχος είναι έκθετος στους ψηφοφόρους της Άνδρου.

Όσον αφορά το κατασκευασμένο, αβάσιμο και ανάξιο λόγου κατηγορητήριο που μου προσάπτει, έχω να επισημάνω τα εξής:

 1. Κατηγορήθηκα από τον κ. Δήμαρχο ότι διατήρησα μία στάση διαρκούς πρόταξης των προσωπικών μου πολιτικών επιδιώξεων και απαιτήσεων. Πώς είναι δυνατόν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 4 μηνών, να οδηγηθεί σ’ αυτό το συμπέρασμα? Είναι νομίζω αστείο για να σχολιαστεί περαιτέρω…
 2. Αναρωτιέμαι ποιες ήταν οι αποφάσεις από τις οποίες παρέκκλινα ΜΟΝΟ εγώ. Μάλλον ο κ. Δήμαρχος αναφέρεται στα Δημοτικά Συμβούλια, όπως στην υπόθεση ΣΙΛΟ, μόνο που του διέφυγε ότι ψήφισαν αντίθετα από την εισήγηση του, μαζί με εμένα, και όλοι οι σύμβουλοι της παράταξης. Επίσης στη γνωμοδότηση του δρόμου για το ΧΥΤΥ όπου ψήφισαν αντίθετα μαζί με μένα, 2 Αντιδήμαρχοι και 2 Σύμβουλοι. Σε παραταξιακές εισηγήσεις όπως ΑΥΞΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ κ.α., οι ενστάσεις ήταν γενικότερες και όχι μονομερείς.
 3. Ποτέ δεν απαίτησα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, τη θέση του Αντιδημάρχου. Στις 21 Αυγούστου, όταν μου ανακοινώθηκε ότι δε θα είμαι, στην 1η φάση τουλάχιστον, Αντιδήμαρχος, το μόνο που είπα στο Δήμαρχο ήταν ότι το πρόβλημα θα ήταν δικό του ως προς την πολιτική διαχείριση. Αντιθέτως εκείνος διατυμπάνιζε ότι εγώ ενοχλήθηκα και ότι για να με τιμωρήσει δε θα μου έδινε ποτέ αυτή τη θέση. Αν ήμουν όντως δυσαρεστημένος, δε θα αναλάμβανα ποτέ όλες τις καίριες θέσεις που μου ανέθεσε, όπως Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Αντιπροέδρος Οικονομικής Επιτροπής, Υπεύθυνος του πρωτογενούς τομέα, Υπεύθυνος της λειτουργίας και συντήρησης των σφαγείων, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Μέλος της διαχειριστικής Επιτροπής του ΚΠΕ Κορθίου, κ.α.
 4. Αναφορικά με την επίσκεψη σε ΥΠΟΥΡΓΟ, ποτέ δεν έκλεισα εγώ ραντεβού, ούτε προσκάλεσα ποτέ κανένα, αντιθέτως προσκληθήκαμε με τον κ. Μουστάκα, από τρίτο πρόσωπο, το οποίο είχε κανονίσει και τη συνάντηση. Εδώ να επισημάνω ότι η συνάντηση αυτή ήταν σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς «ατζέντα» Δήμου. Βέβαια, όπως ήταν φυσικό, αναφερθήκαμε σε κάποια θέματα του Δήμου αλλά πάντα «ανεπίσημα».

Τώρα όσον αφορά τους λόγους που με ώθησαν να αποφασίσω την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ μου, η οποία θα γινόταν όπως τα υπολόγιζα γύρω στα τέλη Ιανουαρίου, θέλοντας να ολοκληρώσω κάποιες εργασίες στα σφαγεία, στο νηπιαγωγείο Κορθίου, στην Πολιτική Προστασία, είναι:

 1. Ο τρόπος λήψης των αποφάσεων ήταν προκαθορισμένος. Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος ποτέ δεν εμπιστεύτηκε την ομάδα του, παρά από την επομένη κιόλας των εκλογών είχε δίπλα του τους συνεργάτες του (εκτός παράταξης), οι οποίοι καθόριζαν τα θέματα και τα έφερναν σε μας προς ψήφιση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Δηλαδή μιλάμε για Δημοτικούς Συμβούλους – Μαριονέτες. Την 1η Σεπτέμβρη μάλιστα, ο κ. Δήμαρχος ανέβηκε τα σκαλιά του Δημαρχείου χωρίς την εκλεγμένη ομάδα του, αλλά με τους ειδικούς συνεργάτες του.
 2. Την 21η Αυγούστου, ήρθαμε σε ρήξη με τον κ. Δήμαρχο, όταν μου ανακοίνωσε την μελλοντική πρόσληψη του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ, για τον οποίο ο ίδιος προεκλογικά μας διαβεβαίωνε, δια όρκου-ύστερα από τις ενστάσεις μας, ότι δε θα διοριστεί ποτέ. Αυτό αποτελεί αναξιοπιστία της παράταξης προς τους ψηφοφόρους της οι οποίοι γνώριζαν διαφορετικά. (Ξενοδοχείο Στιβάρι)
 3. Δυστυχώς είχα ενστάσεις σε πολλά από τα θέματα που έρχονταν στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν μπορεί μέσα σε ένα τετράμηνο να έχουμε προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις πάνω από 600-700 χιλιάδες ευρώ, ενώ προεκλογικά κατηγορούσαμε τις προηγούμενες διοικήσεις ότι το εφάρμοζαν κατά κόρον. Είχα εκφράσει στον κ. Δήμαρχο τις ενστάσεις μου γύρω από το θέμα του Επισκοπείου, του οποίου η επισκευή θα κοστίσει 1.700 ευρώ το μέτρο, ενώ αυτή την εποχή στην Άνδρο η κατασκευή ενός σπιτιού ανέρχεται περίπου στα 1.000 ευρώ. Επίσης δεν μπορεί, σε μέρες κρίσης, να δικαιολογούμε αγορά κάμερας βυθού για το LIFE, ύψους 45.000 ευρώ. Καθώς φαίνεται όλα αυτά ενόχλησαν και θεωρώ ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους, αν όχι ο βασικότερος, της απομάκρυνσής μου.
 4. Το περίφημο «κάθε σύμβουλος ψηφίζει κατά συνείδηση» έχει αντικατασταθεί με το «όποιος δε συμφωνεί μαζί μας, είναι απέναντι». Το πολιτικό bullying και η λάσπη προς τους Δημοτικούς Συμβούλους είναι κάτι που δε συνάδει με αυτό που πρεσβεύαμε προεκλογικά. Δυστυχώς ο εκφοβισμός αυτός έχει μεταφερθεί και στους υπαλλήλους του Δήμου.
 5. Ο κ. Δήμαρχος από τη μία αναφέρει δημόσια ότι «δε θα επιτρέψει παζάρια θέσεων και οφιτσίων» κι από την άλλη καταφεύγει ο ίδιος σε τέτοια πολιτικάντικα παιχνίδια, προσπαθώντας να προσελκύσει δημοτικούς συμβούλους από άλλες παρατάξεις. Αυτό αποδεικνύεται από πρόσφατη δήλωση Συμβούλου της παράταξης «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες», που αναφέρει ότι έχουν δεχτεί πρόταση από τον κ. Δήμαρχο.

Όσον αφορά τα μέλη της παράταξής μας, δε σας κρύβω ότι με απογοήτευσε το γεγονός πως δε μου έδωσαν την ευκαιρία να τους εκθέσω και τις δικές μου απόψεις γύρω από τα όσα μου προσάπτει ο κ. Δήμαρχος, με εξαίρεση τον κ. Μουστάκα, ο οποίος δεν υπέγραψε το πρακτικό της διαγραφής μου.      Βέβαια αυτό που δεν μπορώ να ξεπεράσω είναι η στάση του κ. Τηνιακού, ο οποίος όχι απλώς υπέγραψε, αλλά είχε αναλάβει να πείσει και τους υπόλοιπους. Θεωρώ ότι αυτό δεν αρμόζει σε έναν σύμβουλο που ήταν τόσα χρόνια δίπλα στον αείμνηστο Γιάννη Γλυνό.

Τέλος να σας ευχαριστήσω και να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένω ενεργός δημοτικός σύμβουλος, μαχόμενος μαζί σας για τα δίκαια της Άνδρου και των Ανδριωτών.

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

 1. Ααχ ααχαχαχ

  Διόρθωση στο πρακτικό. Ο Δήμος διοικείται (τρόπος του λέγειν) από την ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ των συμβούλων.
  Από τα υπόλοιπα, το μόνο που έχω να πω: ας δώσει κάποιος ένα σφουγγαροπανο στον Λοτσάρη να σκουπισει τα δάκρυα, αφού αναγκάστηκε με πόνο ψυχής να διαγράψει τον Μπακελα.

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!