Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Συμφωνία τεσσάρων αρχών για τον τουρισμό με άλλες εννέα χώρες

Σε κοινό πλαίσιο αρχών με τελικό στόχο την αποκατάσταση της ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης πολιτών και της επανεκκίνησης των διασυνοριακών ταξιδιών συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δέκα χωρών, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, χαιρετίζουν τις οδηγίες που εξέδωσε την 13η Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις οποίες θεωρούν σημαντική βάση για τη συμφωνία μεταξύ των εταίρων ως προς το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων.

Οι ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι συμφώνησαν στις εξής αρχές:

–   Η προσέγγιση των σταδιακών βημάτων με συντονισμό και συμφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μία σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα ως προς τα διασυνοριακά ταξίδια.

–  Στην αναζήτηση τρόπων που να επιτρέπουν τα ταξίδια αποφεύγοντας παράλληλα τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων.

–  Θα είναι βασικό, σημειώνεται επίσης στην κοινή ανακοίνωση, να διασφαλιστεί ότι «οι πολίτες μας  θα μπορούν να όχι μόνο να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη αλά και να επιστρέφουν ασφαλώς στην πατρίδα τους. Έτσι πρέπει να συντονίσουμε  τις συνθήκες για την άρση των περιορισμών και της καραντίνας καθώς και της αποκατάστασης των μεταφορικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό  θα είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε σε μία κοινή αντίληψη υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών».

–   Οι ΥΠΕΞ των δέκα χωρών σημειώνουν επίσης ότι η αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών μπορεί να επιτευχθεί προοδευτικά, υπό τον όρο ότι οι υφιστάμενες θετικές τάσεις θα συνεχίζουν να οδηγούν σε παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού. 

Τέλος, οι δέκα ΥΠΕΞ καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις στις επόμενες εβδομάδες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσουν τους ταξιδιώτες αφ’ ης στιγμής αποκατασταθεί η ελευθερία στην μετακίνηση και τον τουρισμό. Ενθαρρύνουν δε τους πολίτες  να συνεχίζουν να τηρούν τις υγειονομικές οδηγίες και σημειώνουν ότι  αν και η κατάσταση της πανδημίας διαφέρει από χώρα σε χώρα αποτελεί κοινό σκοπό να συντονισθεί η προσέγγιση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!