Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Συνάντηση πολιτών με επενδυτές αιολικού Μαραθιά Μακροταντάλου: Ήρθαν στο παρά πέντε να μας πουν τι;

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες και φυσικά να φτάσουμε μία ανάσα πριν την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών στον Άγιο Ονούφριο Μακροταντάλου για να αποφασίσει η εταιρεία + να ενημερώσει ευρύτερα τους κατοίκους της Άνδρου και να ξεφύγει από το κλειστό κύκλωμα που είχε επαφές όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό όχι γιατί την έπιασε πόνος αλλά επειδή πραγματικά έχει στριμωχτεί από τον αναβρασμό που επικρατεί τους τελευταίους μήνες γενικότερα στο θέμα των αιολικών πάρκων στην Άνδρο και πλέον ο φόβος για το μέλλον του έργου είναι εμφανής. 

Εχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο για πρώτη φορά ενημερωτική συνάντηση με τους κατοίκους, την οποία προκάλεσε η ίδια η εταιρεία. Κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει όχι «χθες» αλλά μια 20ετία πριν και ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τότε, γιατί οι καιροί αλλάζουν, το ανθρώπινο δυναμικό αυτού του τόπου αλλάζει, οι διοικήσεις αλλάζουν και γενικά σε βάθος τόσων ετών τίποτα δεν είναι δεδομένο και σταθερό. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος,  ότι από την στιγμή που ξεκίνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας, έχει συλλήβδην αλλάξει όλη η δομή της Άνδρου. Από τρεις Καποδιστριακούς Δήμους, περάσαμε στον έναν Καλλικρατικό Δήμο Άνδρου, πάνω από πέντε Δημοτικές Αρχές διοίκησαν και το σημαντικότερο άνθρωποι που πριν από 15-20 χρόνια ήταν παιδάκια μεγάλωσαν, έγιναν ενήλικες με θέση, άποψη και λόγο. Αυτή τη γενιά εκπροσωπώ άλλωστε προσωπικά… τη γενιά του μέλλοντος και όχι τη «γερασμένη» του παρελθόντος.

Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται τα ακόλουθα ερωτήματα:

Που ήταν η εταιρεία τόσα χρόνια; 

Πόσοι τελικά ήταν μέχρι εχθές οι άνθρωποι που είχαν ουσιαστική ενημέρωση για το συγκεκριμένο έργο και σε επίπεδο Κοινότητας και σε επίπεδο Άνδρου; 

Γιατί τόσα χρόνια δεν επιχείρησαν ποτέ να μαζέψουν τους κατοίκους, τους καταγόμενους και εκείνους που έχουν περιουσία σε Καλλιβάρι – Βαρίδι αλλά και γενικότερα τους πολίτες της Άνδρου, να κάνουν ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις;

Πως ορίζεται από την εταιρεία η κοινωνική αποδοχή του έργου από μία Κοινότητα, από ένα ολόκληρο νησί; 

Βάσει ποιων δεδομένων κρίνουν την στάση των Ανδριωτών και το κίνημα που έχει δημιουργηθεί που λέει «ΟΧΙ» στην καταστροφή του νησιού, λαμβάνοντας υπόψιν μόνο το δικό τους έργο, χωρίς να γνωρίζουν  (κατά δήλωσή τους) το σχεδιασμό εγκατάστασης αιολικών στο Μακροτάνταλο και εν γένει σε ολόκληρη την Άνδρο;

Για μένα προσωπικά που κατάγομαι από το Καλιβάρι και δεν μπορούν να με «βαπτίσουν» άσχετη με την περιοχή για να μην έχω δικαίωμα άποψης και λόγου, οφείλω να πω, πως μέχρι την εκδήλωση που έγινε το περασμένο χειμώνα με όλους τους επενδυτές των αιολικών πάρκων που επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στην Άνδρο, η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν απλώς «φάντασμα», όπως και όλες οι υπόλοιπες. Όσο κι αν προσπάθησαν εχθές να περάσουν προς τα έξω την καλή συνεργασία Κοινότητας – Εταιρείας, το μόνο που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια ήταν η μυστικοπάθεια. Και όταν έκανες το λάθος να ρωτήσεις ανθρώπους που γνώριζες ότι εμπλέκονταν με το θέμα, λάμβανες ασαφείς και αποπροσανατολιστικές απαντήσεις του τύπου «Έλα μωρέ, πέντε ανεμογεννήτριες θα μπουν σαν κι αυτές… (σσ εννοούσαν σαν τις επτά που έχουν εγκατασταθεί από το 1992 εντός οικισμού και φυσικά ο καθένας σου έλεγε διαφορετικό αριθμό αλλά πάντα το μέτρημα έφτανε μέχρι τον αριθμό 15), «Εσύ γιατί να ενημερωθείς; Δεν στο οφείλει κανείς. Δεν έχεις χωράφια στα σημεία που θα μπουν. Δικαίωμα έχουν μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι» (το γεγονός δηλαδή ότι θα μπουν δίπλα από τη δική μου περιουσία ανεμογεννήτριες και αυτόματα θα υποβαθμιστεί η αξία της γης, ήταν αμελητέο), «Έλα μωρέ, «καμμένη» περιοχή είμαστε, δεν θα αναπτυχθεί ποτέ… ας βάλουμε 10 (;) ανεμογεννήτριες, να έχουν αύριο παιδιά από το χωριό δουλειά», «Θα παίρνουμε ανταποδοτικά! Θα έχουμε δρόμους! Ύδρευση! Θα έρθει η ανάπτυξη! Προβλήματα τέλος! Λεφτά θα πέσουν στην περιοχή! (σσ όταν ρωτούσες πόσα είναι πια αυτά τα ανταποδοτικά, η απάντηση ήταν πάντα η ίδια… αυτά που ορίζει ο νόμος. Και όταν τολμούσες να ξεστομίσεις -γνωρίζοντας ότι θα είναι μόνο 5 έως 15- μα καλά γιατί δεν ζητάμε παραπάνω; Γιατί δεν απαιτούμε επιπλέον έργα; Γιατί δεν διεκδικούμε και άλλα… η απάντηση πάλι ήταν απλή… έλα μωρέ, φτάνουν αυτά, είναι πολλά τα λεφτά, αρκούν!)

Αυτά όλα συνέβαιναν στο μικρόκοσμό μας επί χρόνια… αναπαραγωγή λιγοστών και λανθασμένων στοιχείων, είτε από άγνοια, είτε εσκεμμένα.

Τι θα μπορούσε να είχε κάνει τόσα χρόνια η εταιρεία; Το πιο εύκολο πράγμα. Να ενημερώνει επίσημα το χωριό και όλη την Άνδρο για την δραστηριότητά της. Ξανά και ξανά… Έτσι κατακτιέται η απόλυτη κοινωνική αποδοχή…. (Να ξεκαθαρίσω πως σε καμία περίπτωση ΔΕΝ έχεις μέγιστη κοινωνική αποδοχή όταν έχουν ερωτηθεί ή ενημερωθεί ΜΟΝΟ οι άνθρωποι που έχουν οικονομικό ή άλλο όφελος από όλη αυτή την ιστορία. Όταν έχεις ρωτήσει 100 ανθρώπους, έχεις απλά λάβει αποδοχή από την απόλυτη μειοψηφία).

Καμία υπομονή στο αίτημα για αναστολή εργασιών μέχρι το χωροταξικό

Η είδηση της ενημερωτικής εκδήλωσης… Οι επενδυτές δεν αποδέχθηκαν το αίτημα της Επιτροπής Αγώνα, να κάνουν λίγο υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Ένα αίτημα δίκαιο το οποίο άλλωστε έχει ψηφιστεί ομόφωνα τόσο από το Περιφερειακό όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας από τους μετόχους της εταιρείας ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κάποια ανάλογη επίσημη ενημέρωση από το Δήμαρχο Άνδρου… Η εταιρεία λοιπόν, υπό το βάρος της «καταστροφής» όπως ειπώθηκε δια στόματος εκπροσώπου της, δεν έδειξε να θέλει σε αυτό το κομβικό σημείο να συνεργαστεί με την κοινωνία και εμμέσως πλην σαφώς τονίσθηκε ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά και το τελευταίο στάδιο -αυτό της έλευσης και τοποθέτησης των ανεμογεννητριών- θα ολοκληρωθεί άμεσα, ίσως τις επόμενες ημέρες. Η απάντηση ωστόσο της Επιτροπής μέσω του κ. Κάρολου Γιαγιάννη ήταν άκρως αντιπροσωπευτική για το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα κατά την επιχείρηση απόβασης των ανεμογεννητριών, ανανεώνοντας το ραντεβού για το Λιμάνι…

Έλαμψαν δια της απουσίας τους…

Παρότι η εταιρεία στην επιστολή της, είχε προσκαλέσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχος και Έπαρχος έλαμψαν δια της απουσίας τους  (τον Δήμαρχο μάλιστα τον αναζητούσαν συνεχώς οι επενδυτές). Θα είχε λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν είχαν παραβρεθεί και μας ενημέρωναν  για την ροή των επαφών με την εταιρεία, τον σχεδόν έναν χρόνο της Διοίκησής τους. Σημαντική θα ήταν επίσης η παρουσία και του πρώην Δήμαρχου ώστε να ενημερώσει σε τι πλαίσια κινήθηκε η δική του (αν υπήρξε ποτέ) συνεργασία με τους επενδυτές κατά την πενταετή θητεία του. Επιπλέον, δεν ακούσαμε καμία τοποθέτηση από τον τέως Πρόεδρο Μακροταντάλου, ο οποίος αν και  παρεβρέθηκε στην εκδήλωση, δεν έλαβε το λόγο να παρουσιάσει από την πλευρά του, το ιστορικό των επαφών, τα χρόνια που κατείχε τη συγκεκριμένη θέση ενώ ο νυν Πρόεδρος της Κοινότητας δήλωσε ανοιχτά ότι πρώτη φορά συνάντησε τους επενδυτές εχθές… Αυτά για την ιστορία των ουσιαστικών και μη απουσιών…

Τα highlights της βραδιάς…

  • Από την Κοινότητα Μακροταντάλου (κάτοικοι – δημότες – ενδιαφερόμενοι – θιγόμενοι – ωφελημένοι) μετά βίας μέτρησα δέκα άτομα… Θα περίμενα λοιπόν να ακούσω και τις δύο πλευρές. Αντ΄ αυτού άκουσα μόνο τη μία… τον προβληματισμό για την τοποθεσία του έργου. Συγκεκριμένα όταν πολίτης από το Βαρίδι ανέφερε ότι το έργο θα γίνει στην κορυφογραμμή του Αγίου Ονουφρίου, οι επενδυτές τον διέψευσαν, ρωτώντας ευθαρσώς αν έχει πάει στο σημείο! Άνθρωποι δηλαδή που έχουν επισκεφθεί την Άνδρο μετρημένες στα δάκτυλα φορές, έβγαλαν άκυρο πολίτη που μεγάλωσε και ζει στην περιοχή! Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει…
  • Αφού οι εκπρόσωποι της εταιρείας εξάντλησαν κάθε επιστημονικό και μη επιχείρημα (είναι οι μικρότερες σε μέγεθος που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, επαναλάμβαναν την καραμέλα για πλήρη «κοινωνική αποδοχή», συνεχείς αναφορές στην απεξάρτηση από το λιγνίτη, χαρακτήρισαν το έργο υπόδειγμα, δήλωσαν ότι σεβάστηκαν το περιβάλλον στο έπακρο κατά τις εργασίες  κλπ) τελικά άλλαξαν ρώτα και το έριξαν στο συναίσθημα υποστηρίζοντας ότι εάν δεν προχωρήσει το έργο θα καταστραφούν γιατί έχουν πάρει δάνεια. Πρέπει δηλαδή να αρχίσουμε το κλάμα αν πέσει έξω η εταιρεία στην περίπτωση που δεν γίνει το έργο και φυσικά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στεναχωριόμαστε για την καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής. Στην ουσία μας ζήτησαν να προτάξουμε το συμφέρον μίας εταιρείας και 5-10 οικογενειών στο Μακροτάνταλο μπροστά στο συνολικό όφελος της Άνδρου. Ξεχνούν μάλλον ότι όλοι οι επιχειρηματίες μικροί, μεγάλοι, τεράστιοι αναλαμβάνουν σε κάθε επένδυση το ρίσκο με δική τους ευθύνη.
  • Σε ερώτηση πολίτη, αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι έχουν λάβει επιδοτήσεις.
  • Ακούσαμε πάλι τη θεωρία «Ότι η φύση, χωροθετεί μόνη της». Ως «ειδικοί» μάλιστα κατέταξαν τις Κυκλάδες  και ιδιαίτερα την Άνδρο ως Νο1 περιοχές εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γεγονός ότι τα νησιά στηρίζουν στο 100% τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός.
  • Σε άλλο ερώτημα πολίτη γιατί η Μύκονος έχει μείνει στο απυρόβλητο, η απάντηση εκπροσώπου της εταιρείας ήταν καθηλωτική… τα χωράφια εκεί είναι ακριβά!!! Επειδή λοιπόν η Άνδρος, δεν είχε την «τύχη» της Μυκόνου και έχει φθηνότερα χωράφια καταδικάζεται σε βιομηχανοποίηση, αφαιρώντας της το δικαίωμα και την  ευκαιρία να έχει ένα άλλο είδος τουρισμού, φιλικό προς τη φύση και το περιβάλλον και να αναπτυχθεί σε αυτόν τον τομέα. Ας μην ξεγελιόμαστε, η βαριά βιομηχανία των… βιομηχανικών εκατοντάδων ανεμογεννητριών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνυπάρξει με την «βαριά» βιομηχανία του τουρισμού.
  • Οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι οι αντιδρώντες δεν έχουν προσωπικό πρόβλημα μαζί τους αλλά στην γενικότερη πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια στην Άνδρο, που έχει φέρει στο κατώφλι μας σχεδόν 200 ανεμογεννήτριες, με το «έτσι θέλω». Αν επιχειρούνταν μόνο αυτό το έργο με τις τρεις ανεμογεννήτριες στο νησί το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η εκδήλωση ενημέρωσης δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ!
  • Οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν επίσης ότι στην Άνδρο υπάρχουν και πλήρως ενημερωμένοι πολίτες, οι οποίοι έχουν μελετήσει και κατ” επέκταση κατανοήσει ότι οι ανεμογεννήτριες τελικά δεν αποτελούν τις μοναδικές ΑΠΕ όπως σκοπίμως μας σερβίρεται,  δεν είναι μονόδρομος και σε καμία περίπτωση δεν είναι το μέλλον της πράσινης ενέργειας και η μόνη λύση στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Μάλιστα, ο μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κ. Ανδρέας Χαλάς, αναφέρθηκε  στην δική του πρόταση για δημιουργία υδροηλεκτικού σταθμού στην Άνδρο, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον Περίγυρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου.  Την πρόταση μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link https://www.androsfilm.gr και http://saveandros.com.
  • Στην ουσία της εκδήλωσης… το μόνο που ζητήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα, τους δύο παρευρισκόμενους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Τ. Μαμάη, Γ. Μπακέλα και τους πολίτες, είναι να κάνουν υπομονή μέχρι να γίνει το Χωροταξικό… Εκείνοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εγκατάσταση άμεσα, αφαιρώντας βίαια μας το μοναδικό «χαρτί» που έχουμε στα χέρια μας, για να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

Την εκδήλωση θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε στο βίντεο που θα αναρτήσει ο κ. Βαγγέλης Λουκίσας από τον Περίγυρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου… 

Από εκεί θα μπορέσετε να ενημερωθείτε ολοκληρωμένα, αυτούσια για τις θέσεις τις εταιρείας, να ακούσετε τις τοποθετήσεις των τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα κ.κ. Μαβή, Γιαγιάννη, Χαλά, τις παρεμβάσεις των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Τ. Μαμάη, Μπακέλα, του Προέδρου της Τ.Κ. Μακροταντάλου κ. Τριδήμα αλλά και τις ερωτήσεις των πολιτών…

Το σημερινό highlight …

Το γνωστό τρολ του νησιού για πολλοστή φορά, χωρίς ίχνος σοβαρότητας, αντικειμενικότητας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δημοσίευσε (κακογραμμένο – πρόχειρο) άρθρο «σύμφωνα με πληροφορίες» αφού δεν καταδέχθηκε (;) δεν τόλμησε (;) βαρέθηκε γιατί ήξερε ότι θα τα πάρει έτοιμα (;) όλα τα παραπάνω (;) (κουίζ – multiple choice για «δυνατούς» λύτες) να καλύψει την εκδήλωση. Σε ένα κρεσέντο υπεράσπισης των βιομηχανικών ανεμογεννητριών και των εταιρειών μας απέδειξε πάλι πως κάθε αναφορά στο θέμα είναι κατευθυνόμενο και το μόνο που καταφέρνει είναι να διαιρεί και να δυσφημίζει το νησί. Ο απερίγραπτος Τύπος, πιάστηκε από αναφορά πολίτη για τον λιγνίτη, ο οποίος στην ουσία εξέφρασε τον προβληματισμό ότι η Άνδρος θα είναι η διάδοχη περιοχή που θα επωμιστεί το βάρος της ενέργειας και ότι για μία ακόμη φορά ένας ολόκληρος τόπος θα θυσιαστεί στο βωμό του ρεύματος. Οι επενδυτές παρερμήνευσαν τα λεγόμενα του πολίτη αναφωνώντας ότι η Άνδρος θέλει τον λιγνίτη! Ο μεγαλοδημοσιογράφος που δεν παρέστη καν στην εκδήλωση έγραψε ότι του υποδείχθηκε, βάζοντας τις γνωστές σάλτσες και μιλώντας για χειροκροτητές!

Απλά και κατανοητά… αυτά για το συμβάν περί λιγνίτη και το τσουβάλιασμα όλων των παρευρισκόμενων πολιτών. Κάντε υπομονή για το βίντεο του Περίγυρου…     

 

 

Αντριάνα Μπόθου                                                                                                                

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. , Ανδριώτης

    Είστε οι καταστροφείς τού νησιού.τελος.αν περάσει το δικό σας δηλαδή μιας χούφτας ψευτιοικολογων πού απλά δεν έχουν προσωπικό κέρδος καί μιλάνε, θά είναι σκάνδαλο.

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!