Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η καλλιέργεια αναβαθμίδων στην Άνδρο

Αεροφωτογραφία καλλιεργούμενων αναβαθμίδων, © Αρχείο NCC

Στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE και σε συνέχεια της περυσινής αντίστοιχης προσπάθειας, φέτος καλλιεργήθηκαν από τον Δήμο Άνδρου 430 στρέμματα σε επιλεγμένα χωράφια σε αναβαθμίδες, με σκοπό την επανακαλλιέργειά τους και παραγωγή υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων.

Καλλιεργούμενες αναβαθμίδες, © Αρχείο NCC

Τα χωράφια που επιλέχθηκαν βρίσκονται στις περιοχές Ράχη, Όρμο Κορθίου, Βουνί, Κοχύλου, Καππαριά, Γιαννισαίο και Τρομάρχια. Καθώς τα χωράφια αυτά ήταν εγκαταλειμμένα για χρόνια είχε κυριαρχήσει σε αυτά η φρυγανική βλάστηση και απαιτήθηκε εντατικό αρχικό καθάρισμά τους με χρήση μηχανικών μέσων. Στη συνέχεια, οργώθηκαν και σπάρθηκαν κατά βάση με κριθάρι (Hordeum vulgare). Σε μικρότερες εκτάσεις πραγματοποιήθηκαν σπορές με βίκο (Vicia sativa) και λούπινο (Lupinus sp.), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή. Για την προστασία των καλλιεργειών από τη βόσκηση, τα χωράφια περιφράχθηκαν, με το συνολικό μήκος των νέων περιφράξεων να ανέρχεται σε 4,5 χιλιόμετρα.

Αεροφωτογραφία καλλιεργούμενων αναβαθμίδων, © Αρχείο NCC

Τα τοπικά αγροτικά προϊόντα που θα παραχθούν σχεδιάζεται να προωθηθούν σε ενδιαφερόμενες τοπικές επιχειρήσεις και μεταποιητικές μονάδες, μέσω του Οργανισμού Συμμετοχικής Επιστασίας Γης «Αγρότες του Αιγαίου» που συστήθηκε στο πλαίσιο του παρόντος έργου.

Καθαρισμός χωραφιού από τη βλάστηση, © Δήμος Άνδρου

Το έργο LIFE TERRACESCAPE αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων, μέσω της επανακαλλιέργειάς τους μετά από πολλά έτη εγκατάλειψης στον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Άμεσος στόχος του έργου είναι η επίδειξη των ωφελειών που θα προκύψουν τοπικά από μια τέτοια δράση και η επιτόπια πολλαπλασιαστική της εφαρμογή. Απώτερος στόχος, η δημιουργία προσαρμοσμένων πράσινων υποδομών, ως ανασχετικό στοιχείο στις  επιπτώσεις  της  κλιματικής αλλαγής. Η όλη δράση λαμβάνει χώρα στο νησί της Άνδρου, με στόχο να επεκταθεί σε άλλα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Όργωμα χωραφιού, © Δήμος Άνδρου

Το έργο, με τον πλήρη τίτλο «Μετατροπή των εγκαταλελειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (LIFE16 CCA/GR/000050», υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά την περίοδο 2017-2021, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.

Περίφραξη χωραφιού, © Δήμος Άνδρου

Ιστοσελίδα έργου: www.lifeterracescape.aegean.gr  

Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/LifeTERRACESCAPE/ 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!