Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Συντήρηση 19 εικόνων από ναούς της Σίφνου

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αποδέχτηκε σχετικό αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου (αριθμός απόφασης 277/2019 – 65Φ9Ω1Τ-ΝΥ7) με το οποίο ζητείτο η συνδρομή της για την εκπόνηση έκθεσης εκτίμησης των αναγκών συντήρησης τοιχογραφιών, τέμπλων και φορητών εικόνων δεκατριών ναών στην Απολλωνία.

Η συντήρηση των τοιχογραφιών κ.λπ. των συγκεκριμένων ναών (Άγιου Σώζοντος, Αγίου Αθανάσιου, Ταξιαρχών, Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Ιερού ναού Χριστού (Άγιον Μανδήλιον), Παναγίας Ουρανοφόρας, Αγίου Αντωνίου και Αγίας Παρασκευής, Ταξιαρχών Πέρα Γειτονιάς, Αγίου Αρτεμίου, Παναγίας Μπαρού και Αγίου Νικολάου) ήταν υποχρέωση του Δήμου από το 2010, σύμφωνα με τον όρο του υπ’ αρ. 5634/5.3.2010 συμβολαίου, με το οποίο η Ιερά Μονής Βρύσης δώρισε, παραχώρησε, μεταβίβασε και παρέδωσε στο Δήμο Σίφνου δυο αγροτεμάχια στη θέση «ΦΥΡΟΓΙΑ» για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος.

Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που στοχεύουμε να διευρύνουμε  το επόμενο διάστημα με την υλοποίηση πολλών ακόμα δράσεων ανάδειξης σημαντικών μνημείων της Σίφνου, μεταφέρονται στην Αθήνα, στο Εργαστήριο Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, 19 εικόνες από ναούς της Σίφνου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης.

Ο Δήμος Σίφνου ευχαριστεί θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τον Προϊστάμενο κ. Δημήτρη Αθανασούλη και το προσωπικό της Εφορείας για την πολύτιμη συνδρομή τους στη συντήρηση ενός τόσο σημαντικού θρησκευτικού και καλλιτεχνικού θησαυρού του νησιού μας.

Η έκθεση εκτίμησης των αναγκών συντήρησης τοιχογραφιών, τέμπλων και φορητών εικόνων στους ναούς  της Απολλωνίας εκπονήθηκε από την αρχαιολόγο κα Αικατερίνη Καλαντζοπούλου και τη συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης κα Παναγιώτα Μπερδούση, ενώ την επίβλεψη και το συντονισμό είχαν η κα Μαρία Ζ. Σιγάλα, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων, και ο κ. Ιωάννης Π. Σταϊκόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!