Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Τα διλήμματα των εισαγωγικών επιχειρήσεων

euro1-thumb-large

«Ας βάλει ο Θεός το χέρι του και ας καταλάβουν τι πάνε να κάνουν», λέει για την κυβέρνηση o ιδιοκτήτης εισαγωγικής εταιρείας χάλυβα, Γιώργος Οικονόμου. «Δεν το έχει ζήσει κανείς μας αυτό». Με κλειστές τις τράπεζες και περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων από τις αρχές της εβδομάδας, αδυνατεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές του σε Ιταλία, Γαλλία και Σουηδία.

Τον τελευταίο χρόνο όμως, ειδικά από τον Φεβρουάριο και έπειτα, έβλεπε άλλα σημάδια. Οπως λέει, η εταιρεία του δεχόταν αυξημένες παραγγελίες από ξενοδοχεία και ελαιουργεία. Πλέον προσπαθεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. «Είμαι 65 ετών και εργάζομαι πάνω από 12 ώρες ημερησίως», λέει ο κ. Οικονόμου, ο οποίος διευθύνει μια οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση των 15 υπαλλήλων, με έδρα το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού. «Εχουμε περάσει δύσκολες ημέρες με την κρίση, αλλά πρώτη φορά αγωνιώ τόσο πολύ για τους κόπους τόσων ετών», προσθέτει.

Την ανησυχία του μοιράζονται και άλλοι ιδιοκτήτες ελληνικών εισαγωγικών εταιρειών που μίλησαν στην «Κ». Οι περισσότεροι έχουν περιορίσει τις παραγγελίες τους, αξιοποιούν τα αποθέματά τους και αντιμετωπίζουν κάθε μέρα πρωτοφανή διλήμματα. Σκέφτονται να μη δίνουν πιστώσεις σε πελάτες τους, αλλά φοβούνται μήπως με αυτήν τη στάση ρισκάρουν να χαλάσουν πολυετείς συνεργασίες, εφόσον η παρούσα κρίση αποδειχτεί παροδική. Εχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές, αλλά φοβούμενοι ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων δεν θέλουν τις εισπράξεις τους «εγκλωβισμένες σε κάποια τράπεζα». Προτιμούν πλέον να συναλλάσσονται μόνο με μετρητά, αν και γνωρίζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνεται νομότυπα για μεγάλα ποσά».

Από τη Δευτέρα, η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου, που απασχολεί 210 υπαλλήλους, με έδρα στο Σταυροχώρι Κιλκίς, λειτουργεί μόνο με τα αποθέματα των παραγγελιών της. «Κρατάμε πάντα ένα στοκ ασφαλείας, που αυτήν τη στιγμή μάς καλύπτει μέχρι 20 Ιουλίου», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Τζίκας. «Ολόκληροι τομείς βασίζονται στις εισαγωγές», προσθέτει. Η παραγωγή της εταιρείας καλύπτεται κατά 40% από εισαγόμενες πρώτες και βοηθητικές ύλες. Μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις σαν κι αυτή, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τελωνειακών υπαλλήλων Δημήτρης Τριμπόνιας έχει ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης. «Πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για να μην προκύψουν προβλήματα με τις ροές», λέει.

Μικρή επανεμφάνιση της πίστωσης

Η οικονομική κρίση είχε ήδη φθείρει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων εισαγωγέων και των προμηθευτών τους στο εξωτερικό. «Λόγω του ρίσκου της χώρας μάς ζητούσαν προπληρωμές, ωστόσο από πέρσι είχε γίνει μικρή επανεμφάνιση της πίστωσης», λέει ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΛΤΑ Χημική, εταιρεία που εισάγει χημικά προϊόντα και τα διαθέτει, μεταξύ άλλων, σε παραγωγούς φαρμάκων, πλαστικών και καλωδίων. Απασχολεί 30 υπαλλήλους και την περασμένη Δευτέρα θα πραγματοποιούσε μία ακόμη πρόσληψη. Είπε όμως στον νεαρό χημικό μηχανικό, που είχε επιλέξει, να κάνει υπομονή και να μιλήσουν ξανά σε μία εβδομάδα.

Ο κ. Αϊβαλιώτης πολιτεύτηκε στις τελευταίες εκλογές με το Ποτάμι, αλλά δεν εξελέγη. «Είχα αρκετές ελπίδες ότι η παρούσα κυβέρνηση θα είχε συμπεριφερθεί λογικότερα. Η πολιτική μου άποψη ελπίζω ότι δεν θολώνει την κρίση μου», λέει. «Και άλλοι ανταγωνιστές μου αναζητούν τις ίδιες λύσεις, όπως πληρωμές μετρητών σε σακούλες. Εχει καταρρεύσει τελείως η εμπιστοσύνη και όλοι αντιμετωπίζουν με δέος την επόμενη μέρα».

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!