Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Τα κιλά καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής (λίστα)

38443f80d0331210ebaa7274967dd141_L

Δύο νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Λονδίνου (ICL), έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι άνθρωποι με φυσιολογικό σωματικό βάρος, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ζουν περισσότερα χρόνια, συγκριτικά με αυτούς που έχουν επιπλέον κιλά.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να ισχύει πως όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 20 και 23 διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αντιθέτως, οι παχύσαρκοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο – και όσο πιο παχύς είναι κάποιος, τόσο το χειρότερο.

AdTech Ad

Πώς υπολογίζεται ο ΔΜΣ

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (kg/m2). Αναλόγως με το πηλίκο, το σωματικό βάρος και ο μελλοντικός κίνδυνος για την υγεία ταξινομούνται ως εξής:

– Κάτω από 18,5 = λιποβαρές άτομο (επικίνδυνα χαμηλό βάρος)

– Από 18,5 έως 24,9 = φυσιολογικό βάρος

– Από 25 έως 29,9 = υπέρβαρο άτομο

– Από 30 έως 34,9 = πρώτου βαθμού παχυσαρκία

– Από 35 έως 39,9 = δεύτερου βαθμού παχυσαρκία και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία

– Από 40 και πάνω = τρίτου βαθμού (ή κακοήθης ή νοσογόνος) παχυσαρκία, δηλαδή η υγεία κινδυνεύει πάρα πολύ

Η πρώτη από τις νέες μελέτες πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 116.000 άνδρες και γυναίκες.

Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου (ICL) και άλλα ερευνητικά κέντρα ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 230 προγενέστερων μελετών, που είχαν συμπεριλάβει περισσότερους από 30 εκατομμύρια εθελοντές και σχεδόν 4 εκατομμύρια θανάτους,

Και οι δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ) καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Οι αδύνατοι εθελοντές ζουν, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, περισσότερο.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!