Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Τα σιλό του Γαυρίου… πρωταγωνιστές σε μία κακόγουστη «παράσταση»

3

Το Γαύριο εχθές είχε την τιμητική του, με τα σιλό του Κάμπου, να πρωταγωνιστούν σε μία κακόγουστη, διαδραστική παράσταση, με την υπογραφή της Διοίκησης του Δήμου Άνδρου.  Μόνο συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου δε θύμιζε η συζήτηση, σε ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τοπικά την περιοχή της Υδρούσας. Το επίπεδο κατά γενική ομολογία χαμηλό, με κάποιους εν δυνάμει πρωταγωνιστές να μετατρέπονται εύκολα σε κομπάρσους. 

Η κακή επιλογή δημιούργησε θέατρο του παραλόγου

Αδυνατώ  να κατανοήσω την επιλογή της Δημοτικής Αρχής, να φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα, χωρίς να έχει προηγηθεί μία ουσιαστική συνάντηση ανάμεσα στον επενδυτή και τους κατοίκους – θιγόμενους πολίτες. Από τη στιγμή που βρέθηκαν όλοι στο ίδιο τραπέζι, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που σέρνεται το συγκεκριμένο θέμα, ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθούν ατελείωτες εντάσεις και ακραίες καταστάσεις, άνευ προηγουμένου. Δεν ξέρω σε τι ακριβώς εξυπηρέτησε αυτή η κίνηση, σίγουρα όμως δεν μπορώ να δεχθώ ότι υποτίμησαν το κύμα διαμαρτυρίας που ήταν ολοφάνερο ότι θα πρωταγωνιστούσε σε οποιαδήποτε πρώτη επαφή… Προσωπικά ένιωσα ότι βρισκόμουν σε αρένα, παρακολουθώντας έναν αγώνα επικράτησης, κάτι που συμπερασματικά δεν αρμόζει στο ρόλο του κορυφαίου οργάνου του νησιού, που είναι  το Δημοτικό Συμβούλιο.  Αποτέλεσμα της παραπάνω λανθασμένης -για τα δικά μου δεδομένα- κίνησης ήταν και το απογοητευτικό θέαμα που ζήσαμε χθες αρκετοί πολίτες.

2

Την «καυτή» πατάτα κλήθηκε να διαχειριστεί τη δεδομένη στιγμή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρης Μπάλλας, ο οποίος με υπομονή, προσπάθησε με κάθε τρόπο να μην «ξεφύγει» από τον κανονισμό ώστε να υπάρξει απόφαση, κάτι που στο τέλος κατάφερε με πολύ κόπο. Παρότι έγινε γραφικός πάρα πολλές φορές, αναφερόμενος συνεχώς στο άρθρο 4 του κώδικα, αναγνωρίζω ότι ο ρόλος του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα δύσκολος και η επιλογή να είναι σκληρός και αυστηρός στις περισσότερες των περιπτώσεων, ήταν μονόδρομος. Το ότι κατάφερε τελικά να οδηγήσει τη συζήτηση σε απόφαση, ήταν κατόρθωμα. Αν εξαιρέσουμε λοιπόν κάποιες μεμονωμένες στιγμές που έφτασε σε σημείο να παρεμβαίνει λέγοντας πως θα διακόψει τη συνεδρίαση, τις υπόλοιπες λειτούργησε σχεδόν «πυροσβεστικά».

Για να επανέλθω στην ουσία της επιλογής, θα μπορούσε η διοίκηση να είχε προκαλέσει μία ανοιχτή συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων, τύπου λαϊκής συνέλευσης, να δίνονταν η ευκαιρία στους πολίτες να διαμαρτυρηθούν και φυσικά να ακουστεί και η άλλη πλευρά. Όλα αυτά σε λογική ημέρα – ώρα και οπωσδήποτε όχι στις 8 το βράδυ! Μετά από αυτή την ουσιαστική συνάντηση, θα μπορούσε να συγκληθεί συνεδρίαση και οι ενημερωμένοι πλέον Σύμβουλοι να γνωμοδοτούσαν χωρίς πίεση χρόνου και το σημαντικότερο χωρίς να μετατραπεί ο θεσμός σε λαϊκή διαμαρτυρία. 

Είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος ήθελε να ακούσει, να θέσει ερωτήματα και να τοποθετηθεί! Όπως και ο επενδυτής ήθελε με τη σειρά του να ακουστεί η δική του πλευρά. Όταν στενεύεις κάθε περιθώριο στον διάλογο, προβάλλοντας ως επιχείρημα τη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου,  το μόνο που καταφέρνεις στο τέλος είναι να πυροδοτείς το κλίμα και να δημιουργείς εκρήξεις. Κάτι που εσκεμμένα ή μη, συνέβη. 

5

Ασάφειες επί της ΜΠΕ

Στη συνεδρίαση από πλευράς της εταιρείας, μονοπώλησε το ενδιαφέρον ο μελετητής που σύνταξε κατ” εντολή της, την ΜΠΕ. Ο  κ. Θεωνάς βρέθηκε στο στόχαστρο όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο και δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις και σκληρή κριτική, ειδικά από τους θιγόμενους. Με προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι σε πολλές επίμαχες απαντήσεις του, υπήρχαν ασάφειες. Ειδικότερα στο ζήτημα του κυκλοφοριακού και της όχλησης που θα επέλθει, όπως επίσης στο σημαντικό και περιβαλλοντικά ευαίσθητο θέμα του ρέματος που υπάρχει στην περιοχή, δεν δόθηκε απάντηση. Επιπλέον δεν δόθηκαν διευκρινήσεις για το πως επιχειρείται η εγκατάσταση μονάδας μεσαίας όχλησης, σε περιοχή που δεν είναι χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική. Σε γενικότερα πλαίσια το κοινό, όπως και οι περισσότεροι σύμβουλοι, αν κρίνουμε και από την ψηφοφορία δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα. Στις αμήχανες στιγμές, η αρχική τοποθέτηση του μελετητή, ο οποίος σε μία προσπάθεια να δείξει πως κατανοεί τους προβληματισμούς όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ανέφερε πως είναι ένας από τους Ναξιώτες που έχει υπογράψει την προσφυγή για τις ανεμογεννήτριες του Κοπελούζου!!! Εντελώς σουρεάλ… αν αναλογιστεί κανείς την αφορμή εγκατάστασης των σιλό στο Γαύριο!

4

Πολιτικά κουτσομπολιά… «βαπτισμένα» πολιτική! 

Θα προσπαθήσω να το θέσω όσο πιο κομψά μπορώ. Η συζήτηση στη συνεδρίαση «τερματίστηκε» από την ακατανόητη στάση που κράτησε ο Δήμαρχος, ο οποίος με μεγάλη ευκολία μπορώ να πω, σχολίαζε επιλεκτικά και προκλητικά φράσεις πολιτών και συμβούλων στα όρια του πολιτικού κουτσομπολιού. Τουλάχιστον στη δική μου οπτική φάνηκε σαν να περίμενε κάποιους στη γωνία… Η παραπάνω στάση του, είχε ως συνέπεια να πυροδοτείται συνεχώς το κλίμα, με τους διαξιφισμούς να μην έχουν τέλος. Έχει αξία λοιπόν να αφιερώσετε μερικές ώρες μέσα στη δύσκολη καθημερινότητά σας, για να παρακολουθήσετε οι ίδιοι τη συνεδρίαση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά και έχει ανέβει στο youtube. Δεν θα αναφερθώ σε καμία από αυτές τις μοναδικές στιγμές απείρου κάλλους που έζησα γιατί ήταν πολλές πιστέψτε με. Ειλικρινά όμως τρέμω στην ιδέα, να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση σε κάποιο από τα εξίσου σοβαρά θέματα που έρχονται. Επίπεδο υπό του μηδενός, με τις ευλογίες και την παρακίνηση του Δημάρχου. Και όλα αυτά επαναλαμβάνω στον κορυφαίο όργανο του νησιού! Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο επίλογος του κ. Λοτσάρη, ο οποίος μίλησε για τοπικό διχασμό στο Γαύριο! Δεν κατάλαβα ποιον τοπικό διχασμό εννοούσε. Προσωπικά το μόνο που είδα, είναι πολίτες ενωμένους να διαμαρτύρονται έντονα απέναντι στη Δημοτική Αρχή, για κάτι που δεν επιθυμούν να μετατραπεί η περιοχή τους, εκφράζοντας μεγάλη αγωνία.  Από την άλλη πλευρά, δεν άκουσα και κάποιον από τους παρευρισκόμενους κατοίκους να λέει ναι στα σιλό, οπότε το επιχείρημα της διχόνοιας μόνο άκυρο μπορώ να το χαρακτηρίσω. Επίσης, αν και είχε υποσχεθεί στη συγκέντρωση που είχε γίνει στον ίδιο χώρο πριν από ένα μήνα περίπου, ότι θα τοποθετηθεί στο συμβούλιο, τελικά δεν ακούσαμε την άποψη του επί του θέματος. Αρκέστηκε στο να χαρακτηρίσει παράλογο να έρχονται στο συμβούλιο ανάλογες γνωμοδοτήσεις, την στιγμή που η υπόσταση του Σώματος είναι πολιτική και όχι επιστημονική για να εξετάζει τέτοιες υποθέσεις.  Τελικά είναι υπέρ στην εγκατάσταση των σιλό στον Κάμπο, ή όχι;;; Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ!

Το link του Συμβουλίου για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν ουσιαστικά…

Μία ιστορική απόφαση για τα δεδομένα της Άνδρου

Πολιτικά ήταν μία ιστορική απόφαση. Οι σύμβουλοι ψήφισαν κατά συνείδηση, ξεφεύγοντας από τις στενές παραταξιακές γραμμές, κάτι που ισχύει για όλους, είτε τάχθηκαν κατά είτε υπέρ. Για εμένα προσωπικά αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτή είναι η μαγεία της δημοκρατίας, την οποία εχθές ένιωσα στο έπακρο. Μοναδική παραφωνία στην ψηφοφορία, η άνευ ουσίας πρόταση του Δημάρχου περί αναβολής. Μια αναβολή που στη συγκεκριμένη φάση δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα, αφού σήμερα λήγει η διαβούλευση και η «μη απόφαση» σε τέτοιες περιπτώσεις, μεταφράζεται σε αποδοχή. Για την ιστορία να αναφέρω πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Λοτσάρη ψήφισαν κατά και ακολούθησαν οι αρνητικές ψήφοι, του συνεργαζόμενου συνδυασμού με την διοίκηση,  κ. Γιαννίση. Στον αντίποδα, μόνο τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης του κ. Σουσούδη, ψήφισαν υπέρ της ΜΠΕ,  και συγκεκριμένα οι κ.κ. Βάμβουκας, Τρανάκος, Θεοδωράκης, Βιδάλης, ενώ σύσσωμη η παράταξη του κ. Καπάκη την καταψήφισε. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπάλλας τάχθηκε με την πρόταση του Δημάρχου. Αξίζει να αναφερθεί πως ο δικηγόρος της εταιρείας κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης από την ψηφοφορία για τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Τ. Μαμάη και τον Πρόεδρο του Τοπικού κ. Χέλμη, ως άμεσα θιγόμενοι και υπογράφοντες την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ. Η παραπάνω αίτηση, θα ελεγχθεί από την Αποκεντρώμενη Διοίκηση,  που θα αποφανθεί τελικά αν θα δεχτεί την εξαίρεση της ψήφου ή όχι. 

Μείνετε συντονισμένοι… θα επανέλθω με πολλά παραπολιτικά…

Αντριάνα Μπόθου

Διαδώστε!

2 Σχόλια

 1. ΠΑΡΑΦΟΡΟΣ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟΣ ΚΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ

  Το είδα, ναι αναγνώρισα στον εαυτό μου την πολυτέλεια να αφήσω τις δουλειες μου κατά μέρος για να παρακολουθήσω την συζήτηση. Έφριξα, εξαγριώθηκα και ντράπηκα. Δεν φτάνει που η Ανδριώτικη κοινωνία έχει τα σημαντικά προβλήματά της, έχει και την ατυχία μιας διοίκησης ανήμπορης -όχι λόγω μειοψηφίας-αναποφάσιστης,ανεύθυνης και πονηρής. Προφανώς δέσμιος των προεκλογικών μαγειρεμάτων-υποσχέσεων-συμμαχιών (κάπου μεταξύ πανσέτας και παϊδακίων ευτυχώς εκτός ιατρείων και λογιστικών γραφείων)) δείχνει να μην αντέχει ούτε την διαφορετική από την δική του θέση, ούτε την δημόσια τοποθέτηση του σε θέματα που θα είχαν πολιτικό κόστος.
  Αναβολή για να μην τα χαλάσει ούτε με την ομάδα του επενδυτή, ούτε με τους Γαυριώτες (να έχει περιθώριο να τους υπόσχεται άλλα αντί άλλων), να μην πάνε και στο ΣΤΕ με αρνητική γνωμοδότηση ΜΠΕ και έχει επιπλέον δυνατό χαρτί η προσφυγή των κατοίκων, να μην υπαρχει αρνητική γνωμοδότηση, οπότε θα μπορούσε με την γνωστή και αγαπητή μέθοδο ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ να ερμηνευθεί ως θετική γνωμοδότηση και να τα έχει καλά με τους επενδυτές.
  Το άλλο ενοχλητικό στοιχείο στις εμφανίσεις του στα ΔΣ είναι η τόση εμμονή του με τον Σουσούδη που δεν μπορεί πια να ελέγξει τη συμπεριφορά του, τα λόγια του, την ορθότητα των ισχυρισμών του.
  Κρίμα για την Άνδρο, της άξιζαν καλύτερες καταστάσεις

  Reply
 2. ΜΠΕΤΤΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

  Θεωρώ ότι η άποψη σας για το Συμβούλιο του Δήμου στις 17/12/2019 στο Γαύριο είχε στοιχεία αντικειμενικότητας και ουσιστικής κριτικής σε προσωπα και καταστάσεις. Ομως έχω μιά σοβαρή ένσταση στην άποψη σας ως προς ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που καθόρισε και όλη την διαδικασία, δηλαδή τη στάση του προέδρου κ.Λ.Μπάλλα σχετικά με τις αυστηρές διαδικασίες σύμφωνα με τον κανονισμό ( προκειμένου να μην παρεκτραπεί η συνεδρίαση- ενημέρωση). Αυτή η στάση είναι συνήθως προσχηματική όταν ο πρόεδρος θέλει να είναι μεροληπτικός απέναντι σε ορισμένους.Εν προκειμένω σε όσους διαφωνούσαν, συμβούλος και κατοίκους έδινε ελάχιστο χρόνο χωρίς να μπορούν να εκθέσουν σημαντικά επιχειρήματα-ερωτήσεις, ενώ στην πλευρά του επιχειρηματία έδωσε άπλετο χρόνο, που πολλές φορές ακούγαμε να επαναλαμβάνονται οι ίδιες ασάφειες. Η εν γένει συμπεριφορά του ήταν αυταρχική και αντιδημοκρατική,δηλαδή αντίθετη με τον θεσμό των διαδικασιών,όπου σε κάθε κανονισμό, ότι δεν προβλέπεται δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται αλλά η συνήθης πρακτική είναι, να υπάρχει δυνατότητα να συμπληρώνονται οι διαδικασίες αφού συμφωνήσει το σώμα, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και σωστό αποτέλεσμα. Ετσι όταν η κα.Τασούλα Μαμάη ζήτησε το λόγο επι ενστάσεων της στην διαδικασία, με αυταρχικό και ιταμό τρόπο, ως άλλος αυτοκράτορας, δεν της το επέτρεψε.
  Εχει σοβαρή ευθύνη γιατί προήδρευσε σε μια διαδικασία για ένα πολύ σοβαρό θέμα της περιοχής, όπου ακούστηκε κυρίως η μία πλευρά του επιχειρηματία και «επέτρεψε» να εκφραστεί η άποψη των κατοίκων, απο τους συμβούλους της παράταξης Καπάκη όπως είπε!!!!!!!Με ποιό δικαίωμα εντάσσει όλους τους πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν (είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν) σε μιά παράταξη:::: Με ποιό δικαίωμα αποφάσιζε ότι οι ερωτήσεις μας έχουν απάντηθεί; απο τη στιγμή μάλιστα που παραδέχτηκε ότι δεν έχει διαβάσει την μελέτη για να κρίνει; αλλά παρόλα αυτά διέταζε να σταματήσουμε να ρωτάμε. Αυτές οι διαδικασίες παρωδία δεν συνάδουν με την διαβούλευση που προβλέπεται απο τον νόμο, τον οποίο ο πρόεδρος και ο κ.Δήμαρχος αρνήθηκαν στην ουσία να ακολουθήσουν. Γνωρίζουν άραγε ότι υπάρχει ρητή εντολή απο το Δικαστήριο της Ευρώπης ότι σε θέματα Περιβάλλοντος επιβάλλεται στα κράτη να καλούν τους κατοίκους απρόσκοπτα σε Διαβούλευση;; Ο αυταρχισμός σε όλο του το μεγαλείο!!!!!!

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!