Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Τα τρία χρόνια της Ανακύκλωσης Άνδρου και ο απολογισμός της

anakyklosi-plastikon-image-1

Αναλάβαμε το έργο της ανακύκλωσης στην Άνδρο πριν 3 χρόνια περίπου, στις 20 Ιουλίου 2012, σε εποχή κατά την οποία η ανακύκλωση δεν αποτελούσε συνείδηση και συνήθεια του ανδριώτικου πληθυσμού.

Τα ποσοστά ανακύκλωσης ήταν μικρά, καθώς ουδέποτε ως τότε στο νησί δεν υπήρξε σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια ανακύκλωσης.

Μέσα σε αυτήν την τριετία, η ανακύκλωση παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος των απορριμμάτων στο νησί, καθώς μεγάλος όγκος των σκουπιδιών ήταν ανακυκλώσιμα υλικά.

Απευθυνθήκαμε στους επιχειρηματίες του νησιού με σκοπό τη συνεργασία και πάντα με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να μαζεύονταν τα ανακυκλώσιμα υλικά απευθείας από τα μεγάλα καταστήματα (super market, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία και συναφείς επιχειρήσεις εστίασης).

Επιπλέον, με ιδιωτικά φορτηγά μικρότερου όγκου  απευθυνόμασταν σε κάθε επιχείρηση και δημόσιες υπηρεσίες χωριστά και δεν περιμέναμε να μεταφερθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους, επιτρέποντας έτσι στα νοικοκυριά και στους ιδιώτες την αποκλειστική χρήση των κοινοχρηστων κάδων. Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε όλα τα νοικοκυριά και τα καταστήματα του νησιού για τα οφέλη της ανακύκλωσης και για το λόγο αυτό εξεδώσαμε ειδικό έντυπο υλικό που διανεμήθηκε σε όλο το Δήμο Άνδρου.

Τα στατιστικά αποτελέσματα, τρία έτη μετά είναι εντυπωσιακά.

Ενδεικτικά αναφέρομαι στην τελευταία πενταετία, παραθέτοντας συγκριτικά αποτελέσματα του βάρους των υλικών που ανακυκλώθηκαν. Τα στοιχεία παραθέτονται όπως μας δόθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε.

Το 2010 ανακυκλώθηκαν στο νησί 157 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.

Το 2011 ανακυκλώθηκαν στο νησί 163 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (αύξηση 5%).

Το 2012 ανακυκλώθηκαν στο νησί 245 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, οι 163 εκ των οποίων συλλέχθηκαν μετά τον Ιούλιο που είχαμε αναλάβει την ανακύκλωση. (αύξηση 50%).

Το 2013 ανακυκλώθηκαν στο νησί 276 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών  (αύξηση 13%).

Το 2014 ανακυκλώθηκαν στο νησί 380 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (αύξηση 40%).

ΔΗΛΑΔΗ, ΑΠΟ ΤΟ 2012, που η επιχείρησή μας ανέλαβε την ανακύκλωση και μέχρι το 2014 τα ανακυκλώσιμα υλικά αυξήθηκαν κατά 135%.

Ακόμη, περισυλέξαμε περίπου 100 τόνους οργανικών υλικών κομποστοποίησης ανά έτος, στην περιοχή της Χώρας όπου υπάρχει κομποστοποίηση.

Στο διάστημα που είχαμε την ανακύκλωση βγάλαμε τέσσερις φορές κομπόστ. Το κομπόστ (λίπασμα)  διατέθηκε δωρεάν σε πολίτες της Άνδρου που το ζήτησαν (αγρότες και ιδιώτες που έχουν κήπους).

Κατά το 2015 και μέχρι τη λήξη της ετήσιας σύμβασής μας, τα ανακυκλώσιμα υλικά ήταν περίπου 100 τόνοι και μάλιστα σε περίοδο χειμερινή που ο πληθυσμός του νησιού και συνακόλουθα τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα είναι μειωμένα.

Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι το 2012 το δίκτυο ανακύκλωσης αριθμούσε 117 κάδους, ενώ μετά τα ανωτέρω ποσοστά, αριθμεί σήμερα 207 κάδους, οι οποίοι, έπειτα από αίτηση, μας χορηγήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε.

Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και από το ποσοστό υπολείμματος (υλικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται), το οποίο ανέρχεται σε 9,9% (ενώ το προηγούμενο ήταν 14,70% ).

Ποσοστό το οποίο κάνει την Άνδρο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στον τομέα αυτό.

Αποτέλεσμα της προόδου και των υψηλότατων ποσοστών ανακύκλωσης, είναι ο Δήμος Άνδρου να απολαμβάνει πολλών προνομίων από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε. (δυνατότητα επιπλέον εξοπλισμού, παροχής υλικού ενημέρωσης κ.α.).

Καθ’ όλη τη διάρκεια των συμβάσεών μας (σχεδόν 3 έτη) απασχολήθηκαν 10 εργαζόμενοι, όλοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού (Ανδριώτες), προσφέροντας εργασία, καταβάλλοντας εργοδοτικές και φορολογικές εισφορές και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες που στο νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση εργασίας.

Συνεργαστήκαμε άψογα με τη δημοτική αρχή του νησιού, εξυπηρετώντας και για τα κενά διαστήματα μεταξύ των συμβάσεων και απασχολώντας κατά την υψηλή περίοδο περισσότερους εργαζομένους ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στην αποκομιδή.

Παράλληλα, προχωρήσαμε και στην αποκομιδή όλων των ειδών των ηλεκτρικών συσκευών και των παλιοσίδερων.

Επίσης, συλλέξαμε 200 κιλά μικρές οικιακές μπαταρίες, οι οποίες στάλθηκαν και ανακυκλώθηκαν στην εταιρεία ΑΦΗΣ.

Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι δεν αποτελεί υποχρέωσή μας εξυπηρετήσαμε τόσο την παλαιά όσο και τη νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2014 συλλέγοντας στρώματα και ογκώδη αντικείμενα που δεν ανακυκλώνονται και που στην πραγματικότητα εντάσσονται στην αποκομιδή απορριμμάτων.  Απασχολήθηκε  προσωπικό  σε αργίες και σε Σαββατοκύριακα ώστε το νησί να είναι καθαρό.

Η ανακύκλωση, εκτός από το επιχειρηματικό κομμάτι, ανέπτυξε και πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση:

  • συλλέγοντας πάνω από 50.000 πλαστικά καπάκια, τα οποία παραδόθηκαν στο σύλλογο αναπήρων όλων των παθήσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας “Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ”, ο οποίος συνεργάζεται με το Σύλλογο Παραπληγικών Νομού Πέλλας για την αγορά αναπηρικών αμαξίδιων.
  • διαθέτοντας χρηματικά ποσά για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού (συναυλίες κ.ά).
  • διαχωρίζοντας από τα ανακυκλώσιμα υλικά βιβλία και έντυπα που βρισκόταν σε καλή κατάσταση, τα οποία προσφέραμε στην Καίρειο Βιβλιοθήκη για τον εμπλουτισμό του υλικού της.
  • συλλέγοντας μη κατεστραμμένα παιχνίδια, τα οποία αφού καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν δωρίθηκαν στον παιδικό σταθμό.  

Τέλος, προκειμένου να συμβάλουμε στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών, εργαζόμενοί μας μετέβησαν στο Δημοτικό Σχολείο Μεσσαριάς και έδειξαν στους μαθητές τον τρόπο διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών.

Όλα τα ανωτέρω αποτελέσματα και η ανάπτυξη πολυσχιδούς και πολυεπίπεδης δράσης της ανακύκλωσης δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αποκλειστικά με την προσπάθεια μας. Οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ενθουσιώδη ανταπόκριση πολλών επιχειρηματιών του νησιού αλλά και των απλών πολιτών της Άνδρου, στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την άψογη συνεργασία τους,  χειμώνα – καλοκαίρι.

Όλα αυτά τα έτη και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Άνδρου δεν ήταν πάντοτε τακτικός στην εξόφληση των υποχρεώσεών του, εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας, απέναντι στους εργαζομένους μας, τους ασφαλιστικούς φορείς και την εφορία.

Η σύμβασή μας έληξε χωρίς ο Δήμος Άνδρου να έχει εγκαίρως φροντίσει για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού ή να έχει λάβει οποιοδήποτε μέτρο για την επίλυση του ζητήματος, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα θέμα στην απρόσκοπτη λειτουργία της ανακύκλωσης.

Ουδέποτε θέσαμε όρους στην εργασία μας και ουδέποτε την εξαρτήσαμε από πολιτικές ενέργειες ή διαφωνίες.

Παρόλο που η μέχρι τώρα συμπεριφορά της δημοτικής αρχής δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της συνεργασίας μας, με την από 7.5.2015 επιστολή μας στο Δήμο Άνδρου, προσφερθήκαμε να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο εξακολουθώντας να προσφέρουμε υπηρεσίες με όποιον τρόπο κριθεί πρόσφορος νομικά και μέχρι την ανακήρυξη νέου αναδόχου. 

Κλείνοντας, να εκφράσω και πάλι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους επιχειρηματίες της Άνδρου αλλά και στους απλούς πολίτες που έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν ανακύκλωση με ακόμη μεγαλύτερο πάθος ώστε κατά το έτος 2015 να είναι ακόμη μεγαλύτερα τα ποσοστά για το καλό της Άνδρου, του νησιού μας.

                                              ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ                                                

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΔΡΟΥ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!