Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Τα τρία «όχι» και το ένα «ναι» της κυβέρνησης στη συμφωνία με την τρόικα

aa865

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Επιστροφή σε ρυθμούς τρόικας για την κυβέρνηση, μετά το «ευχάριστο διάλειμμα» των stress tests που αποτέλεσαν πρακτικό και επικοινωνιακό κέρδος για τη δικομματική.

Η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά και του στενού του επιτελείου (Στ. Παπασταύρου, Χρ. Λαζαρίδης και, δευτερευόντως, ο Γκ. Χαρδούβελης) για την αποδοχή εκ μέρους των πιστωτών της… υβριδικής γραμμής πίστωσης που διεκδικεί η Αθήνα, δηλαδή ενός πιστοληπτικού λογαριασμού με τα 11,6 δισ του ΤΧΣ που όμως δεν θα συνοδεύεται από όρους μνημονίου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συναρτάται άμεσα και με την αξιολόγηση της τρόικας. Διότι, πολύ απλά καθώς η συμφωνία θα έλθει στο σύνολό της στη Βουλή, μία θετική έκβαση στο ζήτημα της προληπτικής γραμμής και, εν συνεχεία, του χρέους θα συμβάλλει στη χωρίς κλυδωνισμούς υιοθέτηση των τελικών μέτρων που θα ξεκλειδώσουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την τρόικα, η τελική έκβαση της αξιολόγησης θα κριθεί σε τέσσερις τομείς, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και το Δημόσιο, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται πιο σκληρό και την τρόικα, συνολικά, να επιμένει ότι δεν μπορεί να μείνει εκτός αξιολόγησης ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν γίνει αποδεκτή η θέση της Αθήνας να μην πειραχτούν τα όρια ηλικίας, κάτι θα πρέπει να δοθεί στο «κεφάλαιο ασφαλιστικό» προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Με την επιφύλαξη ότι και η πολιτική διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα ανοικτά κεφάλαια της αξιολόγησης είναι:

  • Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή σε όρια ηλικίας και αριθμό ενσήμων, επικαλούμενη τις καλύτερες, σε σχέση με το παρελθόν, αναλογιστικές επιδόσεις των ταμείων αλλά και το ότι το νέο πλαίσιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1/1/2015. Η τρόικα μοιάζει να επικεντρώνεται στα παράθυρα πρόωρης συνταξιοδότησης καθώς και στην κατώτατη σύνταξη, για την οποία θέλει ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων να αυξηθεί από τα 15 στα 20 χρόνια. Η Αθήνα θέλει οι όποιες συζητήσεις να παραπεμφθούν για το φθινόπωρο του 2015 και αντιπροτείνει μόνον διοικητικού χαρακτήρα μέτρα (ενοποιήσεις κλπ).
  • Εργασιακά. Η λύση για το ζήτημα του lock-out, που ήδη προβλέπεται στο εθνικό δίκαιο, φαίνεται ότι βρίσκεται με την πρόβλεψη για επιτάχυνση των σχετικών δικαστικών διαδικασιών. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες αλλαγές σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ στο συνδικαλιστικό νόμο συζητά τη μείωση των αδειών των συνδικαλιστών και την ενίσχυση της διαφάνειας στα οικονομικά των συνδικάτων, όχι όμως και το αίτημα του ΔΝΤ η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται με γενική συνέλευση και θετική ψήφο από το 50% +1 του συνολικού αριθμού μελών του συνδικάτου. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί και σημείο τριβής μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη και αντιπροτείνεται να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης για απεργία
  • Μισθολόγιο και απολύσεις στο Δημόσιο. Ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι απολύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν, το ίδιο και το νέο μισθολόγιο, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί η τελική απόφαση από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Ειδικά για το μισθολόγιο, η τρόικα εμμένει στη μείωση των αμοιβών σε νεοεισερχόμενους και υπαλλήλους – αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε αύξηση των αποδοχών του προσωπικού υψηλών προσόντων.
  • Δημοσιονομικά. Κατόπιν αιματηρών θυσιών και υπερφορολόγησης, το υπ” αριθμόν ένα ζήτημα των προηγούμενων αξιολογήσεων, μοιάζει τώρα ήσσονος σημασίας. Η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό δημοσιονομικό κενό, αν και υποχωρεί από την πρόβλεψη για 2 δισεκατομμύρια το 2015 όπως προέβλεπε προ μηνώ, και θεωρεί ότι οι πιέσεις αυξάνονται λόγω της ρύθμισης οφειλών. Η κυβέρνηση, πάντως, νέα μέτρα δεν πρόκειται να λάβει.

Πηγή: http://newpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!