Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Tελευταίο «καμπανάκι» πριν τους πλειστηριασμούς:Εκπνέει ο νόμος Κατσέλη

trexoun-na-prolaboun-ton-nomo-katseli-oi-daneioliptes_4.w_l

Λίγες μέρες προθεσμία ώστε να αξιοποιήσουν τις παλιές διατάξεις του νόμου Κατσέλη έχουν οι δανειολήπτες καθώς θα πρέπει να τρέξουν στα Ειρηνοδικεία ως και τις 31 Δεκεμβρίου.

Τα κόκκινα δάνεια σε αριθμούς

 • Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται σε 320.000
 • Εχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη 170.000 νοικοκυριά
 • 7.600 επιχειρήσεις έχουν κόκκινα δάνεια με αξία άνω του 1 εκατομμυρίου έκαστο
 • 1,5 εκατομμύριο δάνεια (καταναλωτικά-κάρτες, στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά) έχουν καταγγελθεί από τις Τράπεζες
 • 109,5 δισ. υπολογίζονται τα κόκκινα και επισφαλή δάνεια (δηλαδή με καθυστέρηση έως 3 μήνες) μόνο το πρώτο εννιάμηνο του 2015
 • Σε 86,79 δισ. υπολογίζεται η αξία των δανείων με καθυστέρηση άνω των 3 μηνών κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2015.

Η εφαρμογή των νέων διατάξεων για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 τα κριτήρια υπαγωγής σε ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι πολύ αυστηρότερα.

Ήδη μεγάλος αριθμός δανειοληπτών προσπαθεί να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά, ωστόσο σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών στην έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομίας με εγκύκλιό του δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες που θέλουν να υπαχθούν στον παλιό νόμο Κατσέλη, να κάνουν αίτηση ως το τέλος του χρόνου ακόμη και αν τα δικαιολογητικά είναι ελλιπή, καθώς μπορούν να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που λείπουν έως και 47 μέρες μετά.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη να υποβάλουν τη σχετική αίτησή τους στα Ειρηνοδικεία ως την προσεχή Πέμπτη. Επίσης, η έλλειψη δικαιολογητικών δεν θα πρέπει να οφείλεται σε υπαιτιότητα του δανειολήπτη αλλά της τράπεζας, η οποία οφείλει να δίνει εντός 10ημέρου τις αναλυτικές καταστάσεις με τις οφειλές.

Ετσι, οι Γραμματείες των Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν, να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις των δανειοληπτών και να χορηγούν την προθεσμία προκειμένου να προχωρούν αυτοί στις αναγκαίες συμπληρώσεις.

Εφόσον δεν προσκομίζονται όλα τα έγγραφα που απαιτούνταιγια λόγους που δεν ευθύνεται ο δανειολήπτης, τα Ειρηνοδικεία θα πρέπει να ορίζουν δικάσιμο και ο δανειολήπτης να προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου και να κρίνεται έτσι η αδυναμία προσκόμισής τους.

Διορία τρέχει έως τις 14 Φεβρουαρίου 2016 και για όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Η διορία αυτή αφορά την προσκόμιση στο δικαστήριο στο οποίο τηρείται ο φάκελος της υπόθεσης, μιας σειράς από δικαιολογητικά για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία τους και να συνεχίσουν να προστατεύονται ώσπου να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Οσοι δεν το κάνουν, χάνουν τη ρύθμιση και το δικαίωμα να υποβάλουν νέα αίτηση για δύο χρόνια τουλάχιστον.

Δικαιολογητικά

 • Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
 • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
 • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος ( Ε1) του 2015
 • Εκκαθαριστικό δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2015
 • Τελευταία δήλωση Ε9, τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικός λογαριασμός σύνταξης ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το 2015
 • Βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015
 • Υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων
 • Λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη
 • Αν ο αιτών είναι έγγαμο, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για την/την σύζυγο όπως και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία.

πηγή:Thetoc

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!