Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Τελικά οι γάτες ή οι σκύλοι αγαπούν περισσότερο τα αφεντικά τους;

946582_dogsvscats02

Η άποψη πως «ο σκύλος έχει αφεντικό και η γάτα σπίτι» βρίσκει αρκετούς υπέρμαχους, που υποστηρίζουν πως οι σκύλοι δένονται και αγαπούν περισσότερο τους ανθρώπους συγκριτικά με τις γάτες. Ενδεχομένως ο «πόλεμος» ανάμεσα σε εκείνους που αγαπούν τους σκύλους κι εκείνους που λατρεύουν τις γάτες να μην τερματίσει ποτέ, ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα αν ο σκύλος ή η γάτα αγαπά τελικά περισσότερο τον άνθρωπο.   Στο πλαίσιο ενός νέου ντοκιμαντέρ για το BBC2 με τίτλο «Cats v. Dogs», που θα παρουσιάζουν οι ειδικοί σε θέματα ζώων Chris Packham και Liz Bonnin, ένας νευροεπιστήμονας εξέτασε ποιο από τα δύο είδη προτιμά τους ανθρώπους και παρουσίασε αντίστοιχα τα συμπεράσματά του. 

Από παλαιότερες έρευνες, έχει προκύψει πως τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, παράγουν οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Ουδέποτε όμως μέχρι σήμερα εξέτασαν οι επιστήμονες τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στις γάτες.

  «Έχουμε πολύ σοβαρές αποδείξεις πως οι σκύλοι αγαπούν τους ανθρώπους τους» λέει ο Dr Paul Zak, επικεφαλής της έρευνας. «Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως όταν οι ιδιοκτήτες αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά τους, και οι ίδιοι και τα ζώα τους παράγουν οξυτοκίνη. Είναι ο χημικός τρόπος να μετρηθεί η αγάπη στα θηλαστικά. Οι άνθρωποι παράγουμε την ορμόνη στον εγκέφαλό μας όταν νοιαζόμαστε για κάποιον. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε τον σύντροφό μας ή το παιδί μας τα επίπεδα οξυτοκίνης στο αίμα αυξάνονται κατά 40-60%» εξηγεί.  

Ο ίδιος πήρε δείγμα σάλιου από 10 γάτες και 10 σκύλους σε δύο περιπτώσεις- 10 λεπτά πριν παίξουν κάποιο παιχνίδι με τους ιδιοκτήτες τους και αμέσως μετά το τέλος της δραστηριότητας, προκειμένου να τα εξετάσει για την ορμόνη.  

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στους σκύλους η ορμόνη αυξανόταν μέχρι κατά μέσο όρο περίπου 57,2%, ενώ στις γάτες μόλις 12%. Αυτό σημαίνει, πως θεωρητικά οι σκύλοι αγαπούν περισσότερο τα αφεντικά τους σε σχέση με τις γάτες.    

946575_dogsvscats01

«Πραγματικά εξεπλάγην όταν ανακάλυψα πως οι σκύλοι μπορούν να παράγουν τόσο υψηλά επίπεδα οξυτοκίνης… αυτό το 57,2% είναι πολύ σημαντικό ποσοστό. Δείχνει πως τα σκυλιά στ” αλήθεια νοιάζονται για τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης, ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το να ανακαλύπτεις πως την ίδια ορμόνη παράγουν και οι γάτες. Φαίνεται πως τελικά μπορούν να δεθούν κι αυτές με τα αφεντικά τους» λέει ο Dr Paul Zak, διαψεύδοντας κατηγορηματικά εκείνους που υποστηρίζουν πως τα οικόσιτα αιλουροειδή κατά βάθος δεν συμπαθούν τους ιδιοκτήτες τους.  

Μπορεί όμως εδώ να κερδίζουν οι σκύλοι, αλλά σε επίπεδο επιβίωσης έρευνες δείχνουν πως οι νικήτριες είναι οι γάτες. Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως οι γάτες έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξαφάνιση από περίπου 40 ράτσες σκύλων. Πολύ συχνά ανταγωνίζονταν τους σκύλους στην τροφική αλυσίδα, αλλά φύσει καλύτεροι κυνηγοί, οι γάτες κατάφερναν να τους «εξοστρακίζουν». Μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν έχει ούτε καν υπονοήσει πως οι σκύλοι μπορεί να συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο αντίστοιχα στην εξαφάνιση κάποιου είδους γάτας.

Πηγή: www.lifo.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!