Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Τέλος στα μηδενικά επιτόκια των ΗΠΑ

17s26gel-thumb-large

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε χθες, μετά την πάροδο δεκαετίας, την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από το μηδέν, με 0,25%, αναφέροντας ότι με μια σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να επεκτείνεται μετριοπαθώς η οικονομική δραστηριότητα και να ενισχύονται οι δείκτες απασχόλησης. Ετσι τίθεται τέλος στη μακρά σεναριολογία για το εάν ή όχι θα ξεκινούσε το 2015 ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που επιβλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones εμφάνιζε άνοδο πάνω από 1% και ο δείκτης S&P 500 κέρδη της τάξεως του 1,2%, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρώς στα 1,0898 ως προς το ευρώ.

Ανταποκρινόμενη εμμέσως στις ανησυχίες για την έναρξη ενός κύκλου με απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, η Fed τονίζει ότι μετά τη χθεσινή απόφαση η νομισματική πολιτική θα εξακολουθεί να είναι υποστηρικτική ώστε να υπάρχει επαρκής ενίσχυση της αγοράς εργασίας και να επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% από το 0,5% που ανακοινώθηκε για τον Νοέμβριο.

Η πρόεδρος της Fed Tζάνετ Γέλεν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως δεν θα επιθυμούσε μια μακρά αναμονή για την επόμενη κίνηση της Fed μετά τη χθεσινή αύξηση από το φάσμα του μηδενός, με 0,25%, στο 0,25%, με 0,5%. Επεσήμανε ότι με τα επιτόκια κοντά στο μηδέν δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να ανταποκριθεί η Fed σε μια κρίση. Προσέθεσε, επίσης, πως αιφνιδιάστηκε από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, εκφράζοντας την ανάγκη για τη σταθεροποίησή τους. Είναι ένας παράγοντας που παρεμποδίζει την ενίσχυση των τιμών από τη Fed.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές του πρακτορείου Reuters, η επόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed ήδη προεξοφλείται στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Απριλίου, εάν κρίνει κανείς από τις θέσεις που λαμβάνονται στην προθεσμιακή αγορά επιτοκίων.

Η κ. Γέλεν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, που αποφασίζουν για το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζουν πως η πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την οικονομική προοπτική της χώρας έτσι όπως διαμορφώνεται από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

«Η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται σε μετριοπαθείς ρυθμούς», ξεκινά η ανακοίνωση της Fed, για να τονισθεί στη συνέχεια πως ο πληθωρισμός των μισθών παραμένει χαμηλός και τα στοιχεία για τις καθαρές εξαγωγές ανίσχυρα. Τονίζεται, ωστόσο, ότι οι συνθήκες στην απασχόληση εξακολουθούν να ενισχύονται, με άνοδο των δαπανών από τα νοικοκυριά και των πάγιων επενδύσεων από τις επιχειρήσεις να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Η Fed δεν παραλείπει να αναφερθεί στις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις ως παράγοντες που θα καθορίσουν τις επόμενες αποφάσεις της επιτροπής για τα επιτόκια μαζί με τον πληθωρισμό, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την πρόοδο στην απασχόληση. Η κ. Γέλεν τόνισε, επίσης, στη συνέντευξη Τύπου πως επιμένουν οι κίνδυνοι από την παγκόσμια οικονομία. Αναφορικά με τον πληθωρισμό δήλωσε πως δεν είναι αναγκαίο να φθάσει στο 2% αλλά να προσεγγίσει τον στόχο για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Από την ανακοίνωση της Fed και τη δέσμευση για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων προκύπτει ότι υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ εκείνων που ήταν έτοιμοι προ μηνών για αύξηση των επιτοκίων και εκείνων που θεωρούν πως η κατάσταση της οικονομίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Fed, τέλος, διατήρησε κατά το μεγαλύτερο μέρος αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την οικονομία που είχαν διατυπωθεί τον Σεπτέμβριο, διαβλέποντας πτώση της ανεργίας στο 4,7% και ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2016.

Πηγή: Καθημερινή 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!