Ο Δήμος Άνδρου διεκδίκησε τις «χαμένες» Σημαίες και τις πήρε ξανά πίσω!!!
Τέσσερις «Γαλάζιες Σημαίες» θα κυματίσουν ξανά φέτος στο νησί μας. Ο Δήμος Άνδρου το πάλεψε από την αρχή και κατάφερε τελικά οι χαμένες σημαίες στις παραλίες «Χρυσή Άμμος», «Άγιος Πέτρος», «Μπατσί», να «επιστρέψουν» στο νησί. Μαζί με τις τρεις προαναφερόμενες παραλίες βραβεύτηκε και η πλαζ «Δελαβόγιας» για την οποία να σημειώσουμε οι ενέργειες έγιναν από τον επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Να υπενθυμίσουμε πως η Άνδρος είχε χάσει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια της, τις τρεις «Γαλάζιες Σημαίες» το 2012, αφού αν και αρχικά το βραβείο ποιότητας απονεμήθηκε, τελικά επανεξετάστηκαν τα κριτήρια από την αρμόδια επιτροπή με αποτέλεσμα να αποσυρθούν. Το 2013 δεν δόθηκε καμία «Γαλάζια Σημαία» στο νησί ενώ τις χρονιές 2014 και 2015 βραβεύτηκε μόνο η παραλία «Δελαβόγιας», που όπως προαναφέραμε πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. 3.462 ακτές και 660 μαρίνες βραβεύτηκαν με «Γαλάζια Σημαία» στον κόσμο. 3η η Ελλάδα Παγκοσμίως με 430 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες το 2016.
Η εικόνα της Ελλάδας αναβαθμίζεται στην διεθνή κονίστρα της Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Προστασίας με την πραγματοποίηση της 1ης επίσημης τελετής ανακοίνωσης βράβευσης ακτών και μαρίνων των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» την Τετάρτη στην Χαλκιδική με την συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE).
Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος επισήμανε τη δυναμική του θεσμού της «Γαλάζιας Σημαίας» και πρόσθεσε, ότι το 2016 θα στεφθεί με άνοδο στις αφίξεις ξένων τουριστών συμπληρώνοντας ότι παρακαταθήκη για την ανέλιξη των τουριστικών μεγεθών της χώρας αποτελεί η εικόνα των καθαρών ακτών καθώς και η συνεχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας. H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την έπαρση της «Γαλάζιας Σημαίας» στο Porto Carras Grand Resort.
Και του χρόνου λοιπόν ευχόμαστε η Άνδρος να αποκτήσει τις διπλάσιες «Γαλάζιες Σημαίες»!!!
Για να δείτε όλες τις παραλίες που βραβεύτηκαν πιέστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://webmail.eepf.gr/el/blueflags-2016-greek-beaches-marinas
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες»
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι από το 1992 ο εθνικός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζιες Σημείες» . Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα παγκόσμιο (πάνω από 51 χώρες σε όλο τον πλανήτη) σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” (“BLUE FLAGS”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».
Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.
Προκειμένου να διατηρήσει μια ακτή τη «Γαλάζια Σημαία» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ακτή αξιολογείται για την οργάνωσή της και τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια από επιθεωρητές του Εθνικού Χειριστή κάθε χώρας αλλά και από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Συντονιστή.
Οι εθελοντές επιθεωρητές, Έλληνες και ξένοι, επισκέπτονται τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και ελέγχουν αν τηρούνται σε αυτές όλα τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος.
Αν κατά την επιθεώρηση διαπιστωθεί μικρό πρόβλημα ή παράλειψη που μπορεί, αφού επισημανθεί στο διαχειριστή, να αντιμετωπιστεί αμέσως, δε δίνεται εντολή απόσυρσης της Γαλάζιας Σημαίας. Αν όμως το πρόβλημα είναι σοβαρότερο, απαιτείται από τον Υπεύθυνο Συντονισμού η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας για χρονικό διάστημα 3 ως 15 ημερών, με υποχρεωτική αντίστοιχη πληροφόρηση για το γεγονός στον Πίνακα Ανακοινώσεων. Σε περίπτωση πολύ σοβαρής παράλειψης ή κακής παρουσίασης, αποσύρεται οριστικώς, με εντολή του Υπεύθυνου Συντονισμού, η Γαλάζια Σημαία και η ακτή αφαιρείται από τους πίνακες βραβευμένων ακτών των ιστοσελίδων, τόσο του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” όσο και της ΕΕΠΦ. Οι Συντονιστές του Προγράμματος (FEE, ΕΕΠΦ) δεν οφείλουν να προειδοποιούν για την ημερομηνία της επίσκεψης, η επιθεώρηση δηλαδή γίνεται είτε ενημερώνοντας τον διαχειριστή για την ημερομηνία επίσκεψης, είτε απροειδοποίητα, κατά την κρίση του Συντονιστή.
Κριτήρια για την απονομή της «Γαλάζιας Σημαίας»
Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με:
Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση: Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο. Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πληροφορίες για το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» στον Πίνακα Ανακοινώσεων της ακτής. Έντυπες πληροφορίες και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή. Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.
Ποιότητα νερών κολύμβησης: Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσει. Μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή. Επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία
Περιβαλλοντική Διαχείριση: Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση. Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ. Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα. Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά. Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή. Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.Επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή. Συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στην ακτή
Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις: Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες – ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο – σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού. Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Επιμέλεια: Μαρία Μελεϊση – Αντριάνα Μπόθου
Ακολουθούν βίντεο με τις βραβευμένες παραλίες μας: