Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Θ. Σουσούδης: «Αντί για αποκαταστάσεις στα πληγέντα χωριά, ο Δήμος καθαρίζει χαντάκια»

sousoudis

«ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ 203.650,00 ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ, ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΗΓΕΝΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΧΑΝΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ.»

Πέρασαν δύο μήνες από την ημέρα της καταστροφικής νεροποντής στις 7 Οκτωβρίου.

Δυστυχώς μέχρι τώρα, αν και έχουν περάσει 2 μήνες, τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο, όπως οι Στενιές, τα Αποίκια, οι Στραπουργιές, τα Λάμυρα, η περιοχή Άχλα και τώρα η παραλία Μπατσίου, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί ή έστω δρομολογηθεί με συγκεκριμένες αναθέσεις οι ζημιές,  που έχουν υποστεί τα χωριά αυτά και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια των κατοίκων. 

Ποσό ύψους 203.650,00 ευρώ, με απευθείας ανάθεση, διατίθεται ουσιαστικά σε μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα, για καθαρισμούς χαντακιών και ρεμάτων στη πλειοψηφία του.

Δεν αναφέρονται πουθενά αποκαταστάσεις με σκυρόδεμα ή κτίσιμο λιθοδομών ή αποκαταστάσεις μονοπατιών ή οδοστρωμάτων.

 Δυστυχώς ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα 203.650,00 ευρώ θα δαπανηθεί για επεμβάσεις μέσα στα χωριά και αφορά κυρίως, μόνο, την  απομάκρυνση φερτών υλικών και όχι αποκαταστάσεις ζημιών. 

Πως είναι δυνατόν τα μεγάλα και βαριά οχήματα (χωματουργικά μηχανήματα) να μπορούν να επιχειρήσουν μέσα στα στενά δρομάκια των χωριών που επλήγησαν?  Συνεπώς καμία σκέψη προς το παρόν για τις αποκαταστάσεις στα χωριά αυτά. Ενώ υπάρχουν αυτά τα χρήματα  στα ταμεία του Δήμου. Και έχουν περάσει ήδη δύο μήνες.

Το ποσό αυτό έχει  εξασφαλιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο από τη διοίκησή μας (48/18-02-2019 Α.Δ.Σ με  ΑΔΑ:ΨΧ4ΠΩΨΙ-ΧΡ7),  μέσω του προγράμματος Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Υποδομών, όταν είχαμε διεκδικήσει και εξασφαλίσει ποσό 600.000,00 ευρώ για έργα αποκατάστασης της οδοποιίας, λόγω καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Δήμος Άνδρου αυτή τη στιγμή δαπανά χρήματα χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στόχο, αφού δεν επεμβαίνει στο πρόβλημα, που είναι κατά κύριο λόγο οι αποκαταστάσεις και οι προληπτικές εργασίες μέσα και γύρω από τα χωριά αυτά, που επλήγησαν.

Σπαταλούνται χρήματα για εργασίες, που δεν είναι καν του Δήμου αρμοδιότητα, όπως οι εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, οι οποίες αφορούν  το Επαρχείο.  Η  χρηματοδότηση αυτών των έργων βαρύνει  αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του Επαρχείου.  (άρθρο 224 του Νόμου 4555/2018(Αύγουστος 2018)
 

Σχετικά με το ακριβές ποσό καθαρισμού ρεμάτων που πρόκειται να δαπανήσει ο Δήμος, καθώς και τον λόγο της καθυστέρησης, έχουμε καταθέσει έγγραφο ερώτημα στον Δήμαρχο.

Η σπατάλη αυτή και η αστοχία προγραμματισμού, γίνεται ακόμα εντονότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Δήμος θα δαπανήσει για την επισκευή του πρώην Επαρχείου,  με απευθείας ανάθεση, ποσό 170.000,00 ευρώ,  χρήματα που επίσης είχαμε εξασφαλίσει, επί διοίκησής μας, από το Υπουργείο Εσωτερικών (95/23-05-2019 Α.Δ.Σ., με ΑΔΑ 9Ψ5ΑΩΨΙ-Δ7Λ)  από το περασμένο Απρίλιο.  Η επισκευή του  πρώην Επαρχείου στην Χώρα, θα στοιχίσει συνολικά 270.000,00 ευρώ, αφού θα συνεισφέρει η Περιφέρεια με ακόμα 100.000,00 ευρώ και αυτά με απευθείας ανάθεση.

 Ο Δήμος κυριολεκτικά σπαταλά χρήματα, αφού η επισκευή του  πρώην Επαρχείου είναι καθαρά αρμοδιότητα και υποχρέωση, βάσει συμβολαίου,  του Επαρχείου. 

Ως αντιπολίτευση οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε, να ελέγχουμε, να ζητάμε  διευκρινήσεις και να ενημερώνουμε  τους κατοίκους για όσα γίνονται ή δεν γίνονται, καθώς κριτής όλων είναι οι πολίτες.

Γι αυτό και οφείλουμε  να ανοίξουμε  δίαυλο επικοινωνίας ώστε ο κόσμος να έχει πλήρη γνώση.

Ο συνδυασμός μας έχει προχωρήσει σε μια σειρά εγγράφων τα οποία προς ενημέρωσή σας, θα τα δημοσιοποιούμε.

Για τον Συνδυασμό «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες»

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ

    Το βιολί των απευθείας αναθέσεων το άρπαξε νωρίς νωρίς και απρόσεκτα.

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!