Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Θ. Σουσούδης: «Η προχειρότητα της αναμόρφωσης του συμβουλίου της 26/9»

71107335_3286859041329897_8514102189860323328_n

Στο συμβούλιο της 26ης Σεπτεμβρίου, ήρθε και το θέμα της αναμόρφωσης του προυπολογισμού. Μια αναμόρφωση που δείχνει πρόχειρη,   που αντί να δίνει λύσεις, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

1. Αφαίρεσαν χρήματα (70.000-65.000), από την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου, που είναι υπεύθυνη για τους παιδικούς σταθμούς, την βοήθεια στο σπίτι  και τις κοινωνικές δομές. Την άφησαν με 5.000 ευρώ μόνο δικαιολογώντας ότι δεν έχει υποχρεώσεις.
Τα ενοίκια, οι αμοιβές των λογιστών, τα διοικητικά έξοδα, οι επισκευές των αυτοκινήτων, τα καύσιμα τους και πολλά άλλα, έχουν υποχρεώσεις,  που ξεπερνούν πολλαπλάσια το ποσό των 5000 ευρώ.
Το αποτέλεσμα θα είναι να μη μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κοινωφελής και να μη μπορούν να πληρωθούν οι υπάλληλοι της κοινωφελούς, με όποιες συνέπειες για τον δήμο απέναντι σε ΙΚΑ και προιστάμενες αρχές. (χωρίς εισήγηση)

2. Μπήκαν χρήματα στο μέγιστο της απευθείας ανάθεσης 24.800 ευρώ για ένα πρόγραμμα του ΠΕΣΔΑ (περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων), για το οποίο δεν ήξεραν τι αφορούσε. Προσπαθούσαν να εξηγήσουν με «Μάλλον και Ίσως» και άλλες τέτοιες εκφράσεις,  που δεν μας έδιναν να κατανοήσουμε τι ακριβώς θα γίνει. ( χωρίς εισήγηση)

3. Στο μέγιστο πάλι της απευθείας ανάθεσης και ποσό 24.800 ευρώ, για τον δρόμο στους κατακαλαίους προκειμένου, άκουσον-άκουσον, να ρίξουν βράχια και πέτρες,  για να μη πέσει ο υπόλοιπος δρόμος.  Χωρίς καμιά έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας, ούτε καν ιδιώτη μηχανικού. Μια απόφαση των κ.Λοτσάρη και Γιαννίση,  που είναι εξαιρετικά επισφαλής και επικίνδυνη.
Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο έγινε μελέτη από την τεχνική υπηρεσία τον Απρίλιο του 2019 και είχαμε εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του  από κονδύλια του υπουργείου υποδομών.  Ένα έργο απόλυτα ασφαλές και τεχνικά άρτιο, που προέβλεπε τοιχίο με τσιμεντοπάσσαλους  για την συγκράτηση και την αποφυγή περαιτέρω κατολίσθησης. Μένει μόνο η επικαιροποίηση της άδειας  για το κατεπείγον από τον Γ.Γ. πολιτικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση  είναι απαράδεκτο  να προχωρήσει ένα τόσο σημαντικό έργο με όρους προχειρότητας και επισφάλειας. (χωρίς εισήγηση)

4. Αφαίρεσαν  περίπου 15.000 ευρώ χρήματα, από την χρηματοδότηση ύδρευσης του Γαυρίου,  για να πληρωθεί η μελέτη ύδρευσης του κάτω  Άγιου Πέτρου.
Και βέβαια να πληρωθεί η μελέτη ύδρευσης, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη και  την οποία την αναθέσαμε εμείς πριν ένα περίπου χρόνο, αλλά η πληρωμή της θα μπορούσε να γίνει από άλλο κονδύλι,  που είχαμε εξασφαλίσει.
 Η ύδρευση των χωριών δεν επιδέχεται μειώσεις. (χωρίς εισήγηση).

5. Τοποθετήθηκαν χρήματα 8.500 ευρώ περίπου για περιβαλλοντική μελέτη σε δρόμο «φάντασμα». Δρόμος που διασυνδέει το λιμάνι, μας ανέφεραν,  χωρίς να διευκρινίζει ο κ. Λοτσάρης ποιος δρόμος είναι. Μάλλον και εκείνος δεν θα ήξερε.
Το ερώτημα όμως είναι, πού θα γίνει η μελέτη περιβαλλοντικών όρων όταν δεν υπάρχει ούτε καν ένα απλό τοπογραφικό. Για ποιόν δρόμο μιλάμε, για ποια διαδρομή, ποιο τοπογραφικό και πάνε και βάζουν χρήματα για έγκριση περιβαλλοντικών όρων. (εννοείται χωρίς εισήγηση)

6. Όσον αφορά τα έξοδα παράστασης και ταξιδιών των κ. Λοτσάρη και κ. Γιαννίση, εκεί είναι το απόλυτο σκοτάδι. Σε ερώτηση που έγινε στον κ. Λοτσάρη, πως είναι δυνατόν να διεκδικεί χρήματα για ταξίδι στην Αθήνα 9 με 15/9 και παράλληλα να διεκδικεί χρήματα για ταξίδι στην Τήνο στις 12/9, αφού η ημέρα της Τήνου περιλαμβάνεται στο ταξίδι της Αθήνας, ο δήμαρχος απάντησε ότι  δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Διαβάσαμε σήμερα στο διαύγεια κάτι που τον διαψεύδει εντελώς και δείχνει ότι ισχύει.  (ίδωμεν)

Τέλος, σχετικά με χρήματα για  προμήθεια μπετόν,  που  ρώτησε σύμβουλος της συμπαράταξης, αν έχουν τα χωριά, απαντώ, ότι χρήματα για προμήθεια μπετόν υπάρχουν, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.
 Από τη χρηματοδότηση που πήραμε το 2018 ο δήμος εξασφάλισε 60.000 ευρώ και περισσότερα για προμήθεια μπετόν για διάφορες ανάγκες.  Μένει να γίνει ο συνοπτικός διαγωνισμός.   Αυτά τα χρήματα είναι για άμεσες εργασίες και ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να τα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των δημοτών.
Με την ευκαιρία, ας αναλογιστεί ο σύμβουλος που ρώτησε, πόσα χρήματα για προμήθεια μπετόν, άφησαν σε εμάς ως  δημοτική αρχή  2014-2019 για να διαχειριστούμε. 

Θυμίζω επίσης, ότι υπάρχουν ακόμα στα ταμεία του δήμου,  χρήματα από την χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών το 2018, περισσότερα από 300.000 ευρώ για καταστροφές από θεομηνίες και είχαμε σχεδιάσει να επισκευάσουμε  το δρόμο της παραλίας του Ατενίου στην Υδρούσα, το δρόμο Μαντζαβελάκη-Νειμποριό στη Χώρα και το δρόμο Αλαμανιά Καππαριά στο Κόρθι.

Ο ρόλος της δικιάς μας αντιπολίτευσης να είστε σίγουροι ότι θα είναι εποικοδομητικός αλλά  και ελεγκτικός.  Συμβουλεύοντας και,  είτε συμφωνώντας, είτε διαφωνώντας, ο στόχος θα είναι  πάντα, το κοινό όφελος. 

Για τον συνδυασμό «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες»
Θεοδόσης I. Σουσούδης

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!