Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Θ. Σουσούδης: Μια οφειλόμενη ενημέρωση για την αποκατάσταση της αλήθειας με αφορμή την πεζοδρομιακή φραστική επίθεση αρθρογράφου

Θλίψη μόνο μπορεί να προκαλέσει η κατάντια που έχει περιπέσει το άτυπο αλλά τυπικό πλέον, «γραφείο τύπου» του δημάρχου κ. Λοτσάρη, ο οποίος όπως δείχνουν τα πράγματα βολεύεται με αυτή τη κατάσταση.

Οι χαρακτηρισμοί που εκτοξεύει το «γραφείο τύπου» του δήμου διά του αρθρογράφου και οι επιθετικοί του προσδιορισμοί είναι «απείρου κάλλους», θίγοντας όχι μόνον αυτόν που απευθύνεται κάθε φορά, αλλά υποβαθμίζοντας όλο το νησί, βγάζοντας μια θλιβερή και μίζερη εικόνα προς τα έξω.

Προσπερνώ λοιπόν τις γνωστές ύβρεις, από το πλούσιο υβρεολόγιο, του εν λόγω κυρίου, προκειμένου να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα και για να καθαρίσει η «κιτρινίλα». Το ερώτημα: Είναι απορίας άξιο, πόσο έχει ενοχλήσει τον περίγυρο του κ. Λοτσάρη και το «γραφείο τύπου του», η ερώτηση που έκανα στην οικονομική επιτροπή τον Μάιο του 2020, σχετικά με το ποσό χρηματοδότησης του ΧΥΤΥ Άνδρου.

Ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος , τον πανικό που θα επακολουθούσε από το «γραφείο τύπου» του κ. Λοτσάρη. Μέσα λοιπόν από ύβρεις και χαμηλού επιπέδου χαρακτηρισμούς, απαντά ωσάν εκπρόσωπος των υπηρεσιών του δήμου και του δημάρχου, μέσα από ένα κείμενο προφανώς γραμμένο με πολύ νευρικότητα, εμπάθεια και αχαρακτήριστες προσωπικές εκφράσεις.

Ένα κείμενο αλαλούμ, ασύντακτο και δυσανάγνωστο. Εμμέσως πλην σαφώς, ισχυρίζεται ότι: «Πώς έχω το θράσος να ερωτώ για την διαφορά κόστους αφού ήταν γνωστή η μελέτη από τον Νοέμβριο του 2018 και ότι ψήφισα αρνητικά στην χρηματοδότηση, ακολουθώντας την πολιτική της στείρας αντιπολίτευσης».

Πριν ξεκινήσω, θα πω ότι: Είναι απόλυτα ψευδείς οι ισχυρισμοί και επίσης, ο έλεγχος και η λογοδοσία είναι υποχρέωση όλων μας. Επί της ουσίας: Αν δει κάποιος τις αποφάσεις των συμβουλίων της οικονομικής επιτροπής, όπως φαίνεται στις εικόνες , που παραθέτω, θα διαπιστώσει εύκολα πως υπάρχει παραπληροφόρηση. -&- Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ψήφισα απερίφραστα ΘΕΤΙΚΑ στη κατάθεση υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ, στις 12 Απριλίου του 2020, (ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ ΨΗ1ΑΩΨΙ-94Ω) και με αρ. απόφασης 42/2020.

Όλοι γνωρίζουν τον αγώνα μας και το τίμημα σχετικά με την αταλάντευτη και ΣΤΑΘΕΡΗ θέση μας απέναντι στην εξεύρεση λύσης για το ΧΥΤΥ. Ας ψάξει ο κ. Λοτσάρης στον περίγυρό του, γιατί εκεί θα έχει πρόβλημα, αφού άλλα έλεγε προεκλογικά, άλλα πριν το 2017 και άλλα μετά το 2017.

Όπως επίσης ο «συμπράττων» κ. Γιαννίσης, που πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους τους, τι ακριβώς εννοούσε πως δεν χρειάζεται ΧΥΤΥ, αλλά ένα καλό καράβι για να κουβαλάει τα απορρίμματα στην Αθήνα. -&- Φαίνεται επίσης ότι ζήτησα αναβολή στο συμβούλιο της οικονομικής επιτροπής, στις 8 Μαίου 2020, (ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ ΨΛΗΖΩΨΙ-25Ν), για την παραλαβή της μελέτης, επειδή ζήτησα διευκρινίσεις, με αρ. απόφασης 54/2020. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε τυπικό χαρακτήρα, αφού η παραλαβή της μελέτης από εκείνη την οικονομική επιτροπή αφορούσε μια τυπική διαδικασία προκειμένου να πληρωθεί ο μελετητής. ΠΡΑΓΜΑΤΙ…… Η μελέτη εστάλη τον Νοέμβριο του 2018 στο δήμο Άνδρου ύστερα από την έγκριση της ΜΠΕ (περιβαλλοντικοί όροι) στο ΠΕΣΠΑ (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) στις 22 Ιουνίου του 2018, (ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ 6Γ4ΕΟΡ1Ι-3ΦΚ).

Μια μελέτη όμως, αποτελούμενη από δεκάδες εκατοντάδων σελίδες, στοιβαγμένη σε ένα τεράστιο χαρτοκιβώτιο, έρχεται στη τεχνική υπηρεσία, προκειμένου να ελεγχθεί, να διορθωθεί ενδεχόμενα ή να τροποποιηθεί και να υποβληθούν παρατηρήσεις στον μελετητή, μέχρι να οριστικοποιηθεί.

Μια μακροχρόνια και δύσκολη διαδικασία, όπου μελετητής και τεχνική υπηρεσία, ανταλλάσουν τεχνοκρατικές και τεχνοοικονομικές απόψεις, μέχρι να αποδεχτεί η τεχνική υπηρεσία την οριστική μελέτη διαφυλάττοντας έτσι την ορθότητα και την ασφάλεια του έργου.

Έτσι λοιπόν ύστερα από πολλές παρατηρήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των ειδικών , έγινε η έγκριση των σταδίων: «Τεχνική Προμελέτη» και «Τεύχη Δημοπράτησης» της μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ», από την τεχνική υπηρεσία του δήμου, ύστερα από 11 μήνες, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2019 (ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ Ω8ΑΡΩΨΙ-ΟΣ5). Δέκα ημέρες δηλαδή, μετά την αποχώρησή μου από τα καθήκοντά μου ως Δήμαρχος Άνδρου. Επίσης η οριστική απόφαση της τυπικής παραλαβής της μελέτης, για την τελική αμοιβή του μελετητή, έγινε στις 8 Μαίου του 2020, όπως προανέφερα, ένα χρόνο δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές.

Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποδοχής της οριστικής μελέτης κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα είτε οικονομικό, είτε τεχνικό. Η πλήρης εικόνα έρχεται με την οριστική παραλαβή των τευχών δημοπράτησης. Κάτι που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2019, όπου είχα ήδη αποχωρήσει από τον δήμο.

Σχετικά με την ουσία της μελέτης: Τα βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης, εκείνα τα οποία θα διασφάλιζαν την ασφάλεια του έργου, προέβλεπαν ανάμεσα στα άλλα, διπλό γεωύφασμα στεγάνωσης, ένα μέτρο πάχος αργιλικό υπόστρωμα, περιμετρική τάφρο για προστασία του ΧΥΤΥ ως αντιπλημμυρικό έργο, βιολογικό καθαρισμό, Μηχανική Μονάδα Επεξεργασίας σύμμεικτων, μεταφορά του «κυττάρου» προκειμένου να απέχει ικανή απόσταση από το ρέμα, ελάττωση του κυττάρου σε έκταση-εμβαδό, λόγω της νέας οδηγίας του ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) κ.α.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά ήταν ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΑ και προβλέπονταν στο κόστος των 7.500.000 ευρώ, παρά τις ψευδείς αιτιάσεις του αρθρογράφου, ότι αυτά τα χαρακτηριστικά αύξησαν το κόστος στα 11.500.000 ευρώ. Φυσικά όμως κάποια άλλα στοιχεία-χαρακτηριστικά θα μπήκαν επιπλέον και αύξησαν το κόστος, ύστερα από τους αυστηρούς όρους του ΠΕΣΠΑ, πράγμα που ζήτησα να μάθω προκειμένου να ενημερωθώ.

Έτσι λοιπόν, μια αυτονόητη και καλοπροαίρετη ερώτηση, αντί να απαντηθεί άμεσα και εύκολα τον Μάιο του 2020, όπου και την υπέβαλα τότε στην οικονομική επιτροπή, πήρα την απάντηση μετά από τέσσερις μήνες μέσω του γνωστού site, με συνοδεία πλήθους επιθετικών «κολακευτικών» προσδιορισμών και πεζοδρομιακών χαρακτηρισμών. Πλήρης απαξίωση κάθε αξίας και ένας δήμαρχος να αποδέχεται και ίσως να επιβραβεύει τέτοιες πρακτικές. Θα ήταν ίσως λογικό να επιστρέψω τους χαρακτηρισμούς στον συντάξαντα τον ελεεινό λίβελο, αλλά προτιμώ να μη πέσω στο επίπεδό αυτό και αναφέρω μόνο το γεγονός.

Ο έλεγχος και η λογοδοσία, ειδικά όταν πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ, είναι προφανέστατη υπόθεση και συνιστώ στον κ. Λοτσάρη να πάρει τα μέτρα του ως εκπρόσωπος της Άνδρου, να εκτελεί τα καθήκοντά του όπως αρμόζει σε έναν δήμαρχο ενός νησιού, που έχει κουλτούρα και πολιτισμό, διότι οι αξίες και η αξιοπρέπεια έχουν πάρει την κατιούσα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!