Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Θα σας αναγνωρίζει εύκολα… το Facebook

facebook-thumb-large

ΜΕΝΛΟ ΠΑΡΚ, Καλιφόρνια. Παρότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων χρησιμοποιείται ήδη από εταιρείες τεχνολογίας και υπηρεσίες ασφαλείας, το Facebook αναπτύσσει πειραματικό αλγόριθμο, ικανό να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας ακόμη και χωρίς να διαθέτει καλή φωτογραφία.

Το ανθρώπινο μάτι είναι ικανό να αναγνωρίσει κάποιον χάρη σε στοιχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στη μνήμη και δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο, όπως τα μαλλιά, ο ρουχισμός, ο σωματότυπος και η στάση του σώματος. Οι μηχανές, όμως, δεν είχαν έως σήμερα την ικανότητα αυτή. «Χρησιμοποιούμε πολλά στοιχεία. Οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ακόμη και αν τους κοιτάξει από πίσω. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ πολύ εύκολα, καθώς φοράει πάντα γκρίζο μπλουζάκι», λέει ο Γιαν Λεκούν, επικεφαλής του τομέα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook.

Ομάδα επιστημόνων στο Μένλο Παρκ προσπαθεί να «διδάξει» Η/Υ να αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά για να αναγνωρίζουν ανθρώπους σε φωτογραφίες, ακόμη και αν οι εικόνες δεν αποτυπώνουν πρόσωπο. Οι ερευνητές εξασφάλισαν 37.000 φωτογραφίες από το Flickr και προσπάθησαν να αναγνωρίσουν 2.400 ανθρώπους. Η εφαρμογή DeepFace που χρησιμοποίησαν είχε ποσοστό επιτυχίας 47%. Οταν, όμως, εφάρμοσαν τον πειραματικό αλγόριθμο, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 83%.

Επικριτές της πρωτοβουλίας επισημαίνουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώριση προσώπων παρά τη θέλησή τους, κάτι που παραβιάζει τις αρχές του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!