Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Θεοδόσης Σουσούδης: Αντικίνητρο για τους νέους γιατρούς η περικοπή των εφημεριών στα νησιά


10557641_734867179911666_2431526607392403564_o2

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουπλή και τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, με θέμα την περικοπή των εφημεριών στα νησιά, απέστειλε ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης.

Στην επιστολή τονίζεται πως αν εφαρμοστεί η περικοπή, οι γιατροί των κέντρων Υγείας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα περιστατικά, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Επίσης, τονίζεται πως η συγκεκριμένη απόφαση θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους νέους γιατρούς και κανείς δεν θα θέλει να εργαστεί στα κέντρα Υγείας των νησιών.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου (που κοινοποιείται στους βουλευτές Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου και τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων), έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η αιφνιδιαστική απόφαση της 2ης ΥΠΕ με την οποία δίνεται εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας να περικόψουν δραματικά τα προγράμματα εφημερίας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας –και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Αν συνυπολογισθούν, μάλιστα, και οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τότε η υπό διαμόρφωση κατάσταση καθιστά όχι απλά προβληματική την προσφορά υπηρεσιών Υγείας στα νησιά μας, αλλά σχεδόν αδύνατη.

Ένας γιατρός, Κύριε Υπουργέ, είναι πρακτικά αδύνατο να εξετάζει επί 16 συνεχόμενες ώρες και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά, να πράττει και να παρακολουθεί εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί νοσηλευτικό έργο και να συνοδεύει περιστατικά που χρήσουν διακομιδής σε νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια περιστατικά το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά. Να σημειωθεί πως ο πληθυσμός στα νησιά από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τριπλασιάζεται. Στην Άνδρο π.χ. οι 12.000 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, φθάνουν τους 30.000 περίπου, κατά το θέρος.

Επιπλέον, Κύριε Υπουργέ, κάνουμε αγώνα για να δώσουμε κίνητρα σε γιατρούς να έρθουν στα νησιά μας. Αντίθετα ο δραματικός περιορισμός των εφημεριών λειτουργεί ως αντικίνητρο σε όποιον νέο γιατρό θελήσει να εργαστεί σε Κέντρο Υγείας κάποιου νησιού. Όπως γνωρίζετε, ήδη υπάρχουν δυσκολίες στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό, επειδή η ανταπόκριση από τους γιατρούς είναι περιορισμένη, τόσο των ειδικευμένων, όσο και των υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου. Πλέον, με τον περιορισμό των εφημεριών, πολύ φοβόμαστε ότι κανείς γιατρός δεν θα θέλει να εργαστεί στα Κέντρα Υγείας των νησιών μας. Εδώ θα προσθέσω ότι θα υπάρξουν και παραιτήσεις από τους ήδη διορισμένους γιατρούς στα Κέντρα Υγείας, επειδή θεωρούν ότι εγκαταλείπονται και υποβαθμίζονται.

Δίνουμε καθημερινά την μάχη για να έχουν τα νησιά μας αυτονόητες παροχές υγείας. Η τουριστική ανάπτυξη αλλά και η επιστροφή μονίμων κατοίκων στα νησιά εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο των παροχών υγείας. Η έννοια της νησιωτικότητας  πρέπει να τονωθεί και όχι να υποβαθμιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε θερμά για την άμεση, προσωπική, παρέμβασή σας, ώστε να δοθεί λύση στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα».

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!