Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Θετικά συμπεράσματα από την επίσκεψη Ζαννετίδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης μετέβη στην Αθήνα για να δει και να συζητήσει με παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες του Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα του αντιπεριφερειάρχη περιελάμβανε συναντήσεις με τους  Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστα Μπαγινέτα, καθώς επίσης και με άλλους υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες. Το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων ήταν η ανομβρία που έπληξε εφέτος το Νότιο Αιγαίο και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Οι συνέπειες της ανομβρίας αυτής στην φυτική παραγωγή έχουν ήδη επηρεάσει τόσο την μελισσοκομία, όσο και την κτηνοτροφία. Γι αυτό και ζήτησε να συμπεριληφθούν στους καταλόγους των αποζημιώσεων που αποφασίζει το Υπουργείο για όλους τους πληττόμενους παραγωγούς, κάτι που έγινε παραδεκτό από τους συνομιλητές του.

Ακολούθως η συζήτηση περιστράφηκε στην ανάγκη ύπαρξης εγγειοβελτιωτικών έργων που είναι αναγκαία για τον πρωτογενή τομέα των νησιών και αποφασίσθηκε η επεξεργασία του προγράμματος για να κανονισθούν οι επόμενες κινήσεις εκτέλεσης του.

Ο κ. Ζαννετίδης ζήτησε από τους συνομιλητές του την επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης των χρημάτων προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για την δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων βοσκής στα νησιά της Περιφέρειας, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και τις επικείμενες προσκλήσεις με πρώτη αυτή για τους Νέους Αγρότες, που πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Φυσιολογικά η συζήτηση περιελάμβανε και το τεράστιο θέμα που απασχολεί την Ρόδο, αυτό των ελαφιών, που η αύξηση τους, η έλλειψη τροφής, νερού και φροντίδας έχει επιφέρει μεγάλη αναταραχή με πολλές κι ανυπολόγιστες ζημιές στον αγροτικό τομέα του νησιού. Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η αναλογιστική μελέτη των αρμοδίων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί. Επεσήμανε, δε, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να γνωρίζει το μέγεθος του πληθυσμού των ελαφιών, ώστε να γίνει κατανοητό και το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ο κ. Ζαννετίδης ενημερώθηκε για τις αποφάσεις αποζημιώσεων των παραγωγών, λόγω πανδημίας που είναι:

5.300.317,340 ευρώ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla,

10.394.602,112 ευρώ για καλοκαιρινή, φθινοπωρινή πατάτα,

551.457,902 ευρώ για τομάτα θερμ. καλλιέργειας,

403.826,694 ευρώ για αγγούρι θερμ. καλλιέργειας,

607.385,130 ευρώ για Βουβαλοτροφία,

253,56 ευρώ για κάθε χοιρομητέρα με συνολικό ποσό, που θα διατεθεί τα 15.500.123 ευρώ,

353,46 ευρώ για κάθε χοριμητέρα ή κάπρο μαύρου χοίρου, με συνολικό ποσό που θα διατεθεί 1.200.000 ευρώ και για κάθε κυψέλη 3,39 ευρώ με ανώτατο όριο 3.201 877 ευρώ.

Το Γραφείο Τύπου


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!