Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Θηλασμός και ταχύτερη απώλεια κιλών: Μύθος ή αλήθεια;

2400a1f53150a6e1058a1158747ae8f0_L

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η επιλογή αποκλειστικά του θηλασμού τις βοηθά να χάσουν το βάρος που πήραν στην εγκυμοσύνη πιο γρήγορα.

Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στην λογική ότι μια θηλάζουσα γυναίκα πρέπει να προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με μία που δεν θηλάζει, για τη παραγωγή γάλακτος όμως ξοδεύει επίσης περισσότερες θερμίδες.AdTech Ad

Πρόκειται ωστόσο για αντίληψη που έρχεται σε αντίθεση με το συμπέρασμα μελέτης αμερικανών ερευνητών.

Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Νοσοκομειακού Κέντρου Παίδων του Σινσινάτι συγκέντρωσαν στοιχεία για τη σωματική κατάσταση 326 θηλαζουσών και μη γυναικών για να καθορίσουν την επίδραση του θηλασμού στην απώλεια βάρους μετά τον τοκετό.

Περίπου οι μισές εξ αυτών με τυχαία επιλογή έλαβαν και συμπλήρωμα ασβεστίου, το οποίο πιστεύεται ότι επίσης προάγει την απώλεια των περιττών κιλών και του λίπους μετά τον τοκετό.

bigstock Breastfeeding 27426740

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η απώλεια του σωματικού λίπους συνολικά, όπως επίσης και στα άνω και κάτω άκρα συντελέστηκε με γρηγορότερο ρυθμό μεταξύ των γυναικών που δεν θήλαζαν συγκριτικά με εκείνες που θήλαζαν τα βρέφη. Το συμπλήρωμα ασβεστίου δεν φάνηκε να επηρεάζει την μείωση του όγκου του λίπους.

Ωστόσο, όλες οι συμμετέχουσες, ανεξαρτήτως θηλασμού ή όχι, απώλεσαν λίπος στην περιοχή του κορμού (στο στήθος, το στομάχι και την κοιλιακή χώρα) κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία διήρκεσε από δύο έως έξι εβδομάδες.

«Οι γυναίκες που δεν θήλαζαν έχασαν λίπος, όχι βάρος γρηγορότερα από εκείνες που θήλαζαν. Ο λόγος που συνέβη αυτό δεν είναι γνωστός, αλλά εικάζουμε ότι περιόριζαν την πρόσληψη θερμίδων σε μια προσπάθεια να χάσουν βάρος, ενώ εκείνες που θήλαζαν δεν περιόριζαν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες διότι υπέθεταν ότι η απώλεια βάρους θα επιτυγχανόταν δια του θηλασμού», εξηγεί η εκ των επικεφαλής της έρευνας Δρ Γουόσι.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση γιατί ο θηλασμός δεν συμβάλει στην απώλεια λίπους ή βάρους οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συγκεκριμένη ορμόνη όχι μόνο προκαλεί την παραγωγή του γάλακτος αλλά προάγει και την όρεξη.

Παρά το γεγονός ότι ο θηλασμός δεν συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών της εγκυμοσύνης, όλες οι νέες μητέρες θα πρέπει να επιδιώκουν να θηλάζουν το μωρό τους, διότι έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λίγες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και να εκδηλώσουν διάφορα νοσήματα.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!