Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Τι είναι το ψωμί στην πινακωτή που σκέφτηκε η Αγγελική και η Ανδριάνα;

55560391_2299571566988047_4000384405519466496_n

φορώντας τα ειδικά γαντάκια με τα δυό κορίτσια είναι έτοιμα να μας κεράσουν κάτι διαφορετικό από την επιχείρηση τους !

Εικονικές – μαθητικές επιχειρήσεις 2019 στο Γυμνάσιο Τ.Λ. Γαυρίου

Η Αγγελική Παπαχρίστου και η Ανδριάνα Νάζο και οι δυό μαθήτριες της Α΄Λυκείου στο σχολείο μας, ένωσαν τις γνώσεις τους και τις δυνάμεις τους και έκαναν μια εικονική επιχείρηση αρτοποιίας !

Το πιο τέλειο που μας άρεσε σαν ιδέα είναι που για να ψήσουν το χωριάτικο ψωμί χρησιμοποιούν τον πέτρινο φούρνο που είχε χτίσει ο παππούς !

Το πιο τέλειο που μας άρεσε σαν ιδέα είναι που για να ψήσουν το χωριάτικο ψωμί χρησιμοποιούν τον πέτρινο φούρνο που είχε χτίσει ο παππούς !

Έφτιαξαν λοιπόν το καταστατικό της Ομόρρυθμης Εταιρείας τους το οποίο και μας παρουσίασαν λέγοντας μας λεπτομέρειες για τη σύσταση, την έδρα και τη διάρκεια της. 
Όσο αφορά τις πρώτες ύλες τους διαλέγουν κυρίως τοπικά προϊόντα και προσπαθούν όσο πιο πολύ γίνεται να έχουν παραδοσιακές συνταγές!

....επιμένουν να "ακούνε" το ζυμάρι τους, που στην ουσία όπως λένε είναι αυτό που ορίζει πώς θα ζυμωθεί και θα πιαστεί το ψωμί

….επιμένουν να «ακούνε» το ζυμάρι τους, που στην ουσία όπως λένε είναι αυτό που ορίζει πώς θα ζυμωθεί και θα πιαστεί το ψωμί

Το πιο τέλειο που μας άρεσε σαν ιδέα είναι που για να ψήσουν το χωριάτικο ψωμί χρησιμοποιούν τον πέτρινο φούρνο που είχε χτίσει ο παππούς και επιμένουν στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής ψωμιού στην πινακωτή και κατ” επέκταση στο χέρι. Η πινακωτή ήταν ένα μεγάλο ξύλινο τελάρο με πολλά χωρίσματα στα οποία οι γυναίκες τοποθετούσαν το ζυμάρι τους, το σκέπαζαν με υφασμάτινες πετσέτες και το περίμεναν να φουσκώσει, τα χρόνια που κάθε σπίτι έκανε το δικό του ψωμί.

Αυτόν τον τρόπο διάλεξαν τα δύο κορίτσια επιμένοντας στην παραδοσιακή, χειροποίητη παρασκευή ψωμιού, παρά το μεγάλο κόστος σε χρόνο και επομένως σε χρήμα. Μας είπαν ότι «το ζυμάρι είναι ένας ζωντανός οργανισμός τον οποίο δε θέλουμε να ταλαιπωρούμε και γι” αυτό ακολουθούμε τους δικούς του ρυθμούς. Ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία κάθε ημέρας οι χρόνοι που χρειάζεται το ζυμάρι για να φουσκώσει αλλάζουν.»

Θέλουν μπαίνοντας στο κατάστημα στο Μπατσί, να διαπιστώνεις ότι ο φούρνος διαθέτει σχεδόν όλους τους τύπους ψωμιού: πολύσπορα, προζύμια, λαδιού, χωριάτικο, σταφιδόψωμο και ελιόψωμο αλλά και πολύ μεγάλη ποικιλία σε ό,τι αφορά κουλούρια, τα οποία είναι επίσης χειροποίητα. Πολλά από τα γλυκά φτιάχνονται εκεί, όπως η μηλόπιτα, κέικ και τσουρέκια, αλλά και γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταϊφιού, καθώς και ένα παραδοσιακό γλυκό που λέγεται Βυζαντινό με παντεσπάνι και κρέμα σαντιγύ, τη συνταγή του οποίου οι Μικρασιάτες που έφεραν μαζί τους στις λιγοστές αποσκευές τους.

Επιμένουν στον παραδοσιακό, χειροποίητο τρόπο παραγωγής ψωμιού, επιμένουν να «ακούνε» το ζυμάρι τους, που στην ουσία όπως λένε είναι αυτό που ορίζει πώς θα ζυμωθεί και θα πιαστεί το ψωμί και επιμένουν να θυσιάζουν το κόστος στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν.

Μπράβο στα κορίτσια που δείχνουν τις ευαισθησίες τους με τέτοιο όμορφο και δημιουργικό τρόπο !

Η συντονίστρια καθηγήτρια, οικονομολόγος-
Εύα Α. Βλάμη

ΥΓ οι φωτογραφίες δημοσιεύονται έχοντας γραπτή άδεια γονικής συγκατάθεσης για ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!