Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Greece Financial Crisis

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αρχίσει, είτε αυτή συμβεί με τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπουλια, είτε επισπευσθεί για τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής τουλάχιστον έναν μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kκανονισμό της Bουλής.  

Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Bουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.  

Η διαδικασία εκλογής έχει ως εξής:  

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές. 

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες: 

– Πρώτη ψηφοφορία  200 ψήφοι 

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών 

-Δεύτερη ψηφοφορία  – 200 ψήφοι 

Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία 

– Τρίτη ψηφοφορία  180 ψήφοι 

Εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.  

Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής. 

Δεύτερη φάση της διαδικασίας  

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες: 

– Πρώτη ψηφοφορία  – 180 ψήφοι

Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών 

-Δεύτερη ψηφοφορία   151 ψήφοι
Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών 

– Τρίτη ψηφοφορία  
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. 

Σε περίπτωση πάντως ισοψηφίας αν και δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα δεν αποκλείεται και να πραγματοποιηθεί κλήρωση ανάμεσα στους δύο ισοψηφίσαντες υποψήφιους.

Πηγή: http://newpost.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!