Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Τηλεόραση & βιντεοπαιχνίδια: Ο σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά που ασχολούνται πάνω από 2 ώρες την ημέρα

8e5bdf416994234b57386f978af88d6b_L

Είναι γνωστό ότι οι πολλές ώρες τηλεόρασης και τα πολλά βιντεοπαιχνίδια βλάπτουν την υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας, υπάρχει μια ακόμη βλαβερή συνέπεια που σχετίζεται με την αρτηριακή τους πίεση.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι επιστήμονες, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ασχέτως αν το παιδί είναι παχύ ή λεπτό.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και είναι η πρώτη που συσχετίζει άμεσα αυτή τη συνήθεια των παιδιών, το να κάθονται δηλαδή επί ώρες μπροστά από μια οθόνη παρακολουθώντας ή παίζοντας παιχνίδια με την αύξηση της πίεσης του αίματος.

Οι επιστήμονες μελέτησαν παιδιά 3 έως 8 ετών επί μία εβδομάδα, με τη βοήθεια ειδικής συσκευής που προσδιόριζε πόσο κινητικά ήταν, σε συνδυασμό με πληροφορίες που πήραν από τους γονείς τους σχετικά με τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους. Τα παιδιά έκαναν καθιστική ζωή κατά μέσο όρο πέντε ώρες την ημέρα και βρίσκονταν τουλάχιστον μιάμιση ώρα μπροστά από μια οθόνη.

Παρότι η καθιστική ζωή δεν συσχετιζόταν άμεσα με το επίπεδο της πίεσης, βρέθηκε άμεση σχέση της πίεσης με τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης.

Άσχετα με το βάρος του παιδιού, η πίεση του αίματος ήταν σημαντικά υψηλότερη στα παιδιά που έβλεπαν τον περισσότερο χρόνο τηλεόραση ή έπαιζαν τα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια στην τηλεόραση, σε σχέση με όσα παιδιά σπαταλούσαν τον μικρότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης (λιγότερο από μισή ώρα τη μέρα).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους πάνω από δύο ώρες μπροστά από μια τηλεόραση κάθε μέρα και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται με τουλάχιστον μία ώρα φυσικής άσκησης ημερησίως.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!