Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Την κατάργηση του ΠΕΔΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Andreas-Xanthos_aftodioikisi-696x464 (1)

Την κατάργηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, θα γίνεται πλέον σε δύο επίπεδα: Τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία θα περιληφθούν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, υπαίθρου και οι δομές του ΠΕΔΥ.

Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές της χώρας. Θα προσληφθούν 3.000 άτομα μέσω ΑΣΕΠ, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι γιατροί και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.

Σταδιακά, όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα αποκτήσουν οικογενειακό γιατρό και θα εγγραφούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Αρχικά, θα καλυφθεί το 30% του πληθυσμού από τις ΤΟΜΥ που θα δημιουργηθούν και το υπόλοιπο 70% θα πραγματοποιήσει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Τέλος, οι ΤΟΜΥ θα στελεχώνονται από γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους.

“Η μεταρρύθμιση δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, ούτε μέτρο λιτότητας, ούτε αποτέλεσμα άκρατου κρατικισμού”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η δημόσια διαβούλευση, περίπου μέσα στον Μάιο.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!