Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Της… δημοσκοπήσεως»: Όταν η Άνδρος «τρολάρεται» απροκάλυπτα!

Παράπονο δεν έχω… σε αυτόν εδώ τον βράχο ζούμε συνεχώς μεγάλες στιγμές. Τις τελευταίες ημέρες το γέλιο που μας χάρισε το μέγα τρολ του νησιού ήταν άφθονο με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αποκορύφωμα βέβαια η σημερινή ημέρα, που δημοσιεύθηκε μέρος των αποτελεσμάτων και φυσικά συνοδευόμενο, όπως συνηθίζεται άλλωστε, από την εκπληκτική  – ποιοτική ανάλυση που μας πρόσφερε ο τιτανοτεράστιος Υπουργός – πολιτικός αναλυτής – βασιλιάς της ενημέρωσης, που για μια ακόμη φορά έδωσε ρέστα.

Πολιτικές αναλύσεις επιπέδου…

Είχα την χαρά και υπέρτατη τιμή, να «δημοσκοπηθώ» η ίδια, οπότε ευτυχώς έχω ιδία άποψη για το πως τέθηκαν οι ερωτήσεις, στις οποίες να τονίσω η εκάστοτε εταιρεία που διενεργεί την έρευνα, δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή και ευθύνη. Παρέχονται έτοιμες και οι ερωτώντες απλώς κάνουν τη δουλειά τους… ρωτούν και καταγράφουν απαντήσεις.

Στο πολιτικό κομμάτι, ως πρώτο ερώτημα τέθηκε το  «προς τα που πιστεύουν οι πολίτες ότι πάνε τα πράγματα στη χώρα, προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση». Το ίδιο ερώτημα έγινε και με τοπικό χαρακτήρα (αν δηλαδή  πηγαίνουν στη σωστή ή λάθος κατεύθυνση τα πράγματα στην Άνδρο) ενώ ακολούθησαν άλλες τρεις ερωτήσεις του τύπου «Πως κρίνεται το έργο του Δημάρχου Άνδρου Δ. Λοτσάρη, της  αντιπολίτευσης Θ. Σουσούδη,  της αντιπολίτευσης Γ. Καπάκη, μέχρι σήμερα». Δεν θα σταθώ στις απαντήσεις, γιατί τα συγκεκριμένα ερωτήματα ήταν ξεκάθαρα. Στις μετρήσεις ωστόσο που δημοσιεύθηκαν παρατήρησα ότι υπάρχουν απαντήσεις «Δεν ξέρω – δεν απαντώ» και «Ούτε το ένα, ούτε το άλλο». Οι απαντήσεις αυτές, τουλάχιστον σε εμένα προσωπικά δεν δόθηκαν. Με έβαλαν να επιλέξω ανάμεσα στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση κι όταν ρώτησα αν μπορώ να δηλώσω «Κανένα» ή «Κάτι άλλο» η απάντηση ήταν ασαφέστατη και κατέληξα ότι υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο επιλογές. Ερώτημα λοιπόν, πως γίνεται να υπάρχουν μετρήσεις σε ερωτήσεις, με επιλογή που δεν δόθηκε καν!!! Περίεργα πράγματα…

Στο ουσιαστικό κομμάτι, την ανάλυση των αποτελεσμάτων ο Υπουργός Προπαγάνδας, προσπαθεί τεχνηέντως να καταγράψει μία βελτίωση της πολιτικής κατάστασης στο νησί, συγκρίνοντας αποτελέσματα της παρούσας δημοσκόπησης, με εκείνα προ των εκλογών. Συγκρίνει δηλαδή την πορεία ενός Δημάρχου που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου μόλις έξι μήνες, με αυτήν του πρώην Δημάρχου, μόλις δύο μήνες πριν τις κάλπες! Συγκρίνει χαβιάρι με ταραμά και μας το παρουσιάζει ως ασφαλές δείγμα. Περίεργα πράγματα επαναλαμβάνω…

Η ανάλυση καταλήγει με τον πολυαγαπημένο του Υπουργού Προπαγάνας, τον Γ. Καπάκη, όπου σε ένα κρεσέντο μίσους – πάθους, με εμμονικές -πάντα- τάσεις,  προσπαθεί να πείσει τον κόσμο, ότι ακόμα και η υπάρξή του αποτελεί, λάθος της φύσης!!! Το καλύτερο όλων, σε μία παράγραφο, ξαφνικά τσουβαλιάζει όλη την παράταξη, μπερδεύεται, χάνει το νόημα της ερώτησης, που αφορούσε ξεκάθαρα τους επικεφαλής των δύο συνδυασμών της αντιπολίτευσης. Κάνει αναφορά στον Β. Αδάμη κατηγορώντας, τόσο τον ίδιο όσο και τον Γ. Καπάκη  για προπηλακισμούς στα Συμβούλια και φυσικά και τους τέσσερις για «ριζοσπαστικά αριστερά πρότυπα λόγου», «ακραίες αντιπολιτευτικές κορώνες». Όποιος τολμά να μιλά και να εκθέτει την άποψή του,  σύμφωνα με τα ασφαλή, δημοκρατικά συμπεράσματά του περίεργου Τύπου, είναι αριστερός και ακραίος!

Θα είχε λοιπόν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού δεν έμεινε στους επικεφαλής των παρατάξεων, να είχε εμπλέξει και την παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων στις συνεδριάσεις, όπου οι περισσότεροι έχουν πιει το αμίλητο νερό και δεν έχουμε ακούσει ούτε τη φωνούλα τους εδώ και έξι μήνες. 

Κάπου ανάμεσα στην μονότονη ανάλυση -στα πάντα γραφικά εννοείται πλαίσια που διακρίνουν τον συγκεκριμένο διακεκριμένο, πολυβραβευμένο πολιτικό συντάκτη- προσθέτει και μερικούς σχολιασμούς τόσο για τη διοίκηση όσο και για την αντιπολιτευτική στάση του κ. Σουσούδη ατομικά (εδώ για την ώρα δεν υπάρχει «ζουμί» ώστε να ξετινάξει και την υπόλοιπη ομάδα). Σε μία αναλαμπή του, αναφέρει ότι έχει διατηρήσει τα ποσοστά και τη δυναμική του (πάντα σε σχέση με τα προεκλογικά αποτελέσματα). Στο Κόρθι μάλιστα, μάθαμε ότι τα υψηλά ποσοστά του ο πρώην Δήμαρχος τα οφείλει στον Χ. Βουραζέρη και τον Γ. Τρανάκο (ήρωες… προτείνω να τους στείλει από ένα κουτί γλυκά, για τον αγώνα που δίνουν να διατηρήσουν υψηλά τα ποσοστά Σουσούδη!)  Καταλήγοντας τον «συμβουλεύει» ότι υπάρχουν δρόμοι για να ασκήσει σωστή αντιπολίτευση (προφανώς εννοεί τον μονόδρομο του και τον μονόλογο που θέλει να επιβάλει στο νησί) και τον παροτρύνει να μείνει μακριά από την «κακή» ριζοσπαστική ομάδα του Γ. Καπάκη. 

Άλλοι για τους τίτλους και άλλοι για την ουσία…

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Andros Portal, συμπεριλαμβάνεται σε μετρήσεις δημοσκόπησης, χωρίς καν να έχει τεθεί στις ερωτήσεις ονομαστικά. 

Εύλογα λοιπόν, αναρωτιέμαι πως προέκυψαν τα συγκεκριμένα στατιστικά. Αρχικά οι ερωτώντες ζήτησαν να μάθουν από τους πολίτες αν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ενημέρωση και η πρώτη ερώτηση ήταν ποιο site τους έρχεται στο μυαλό. Οι επόμενες εστίαζαν σε τρία συγκεκριμένα site, αν τα γνωρίζουν και με τι συχνότητα τα επισκέπτονται. Όταν ρώτησα αν συμπεριλαμβάνεται το Andros Portal στις ερωτήσεις, η απάντηση ήταν όχι.

Προβλέψιμα και παραπλανητικά, στην ανάλυση κάνει αναφορά και σε κάποιες σελίδες – ομάδες του facebook, χωρίς να υπάρχει εννοείται σχετική ερώτηση κατά την δημοσκόπηση, ή σαφής διαχωρισμός.

Ευχαριστώ  θερμά για τις 4 μοναδούλες που χάρισε η δημοσκόπηση στο μικρό μου site… Χαρίζω κι εγώ με τη σειρά μου, τον τίτλο του «Βασιλιά της ενημέρωσης» της Άνδρου και  προκαλώ στην επόμενη για fair play, εκτός αν τελικά φοβάται να αναμετρηθεί χωρίς να κατευθύνει την κοινή γνώμη. Ας κρατήσει το σκήπτρο, τους τίτλους και το θρόνο… και το Andros Portal την ουσία! Αυτό μένει στο τέλος…

Πιο κατευθυνόμενα πεθαίνεις…

Μην έχετε αυταπάτες… το όλο story με τη παρούσα δημοσκόπηση έγινε με συγκεκριμένο στόχο και σκοπό. Τις ανεμογεννήτριες. Τα παραπάνω ήταν απλά σάλτσες, μιας που την κάνουμε ας βάλουμε και αυτά για να δοξαστούμε λιγάκι.

Οι προβληματισμοί μου έχουν ξεκινήσει πριν καν κληθώ να απαντήσω από το τηλέφωνο του σπιτιού μου, αφού τα νέα διέρρευσαν αμέσως. Για το ζήτημα των ανεμογεννητριών οι ερωτήσεις ήταν ασαφέστατες και εντελώς παραπλανητικές. Ρωτούσαν τον κόσμο  αν είναι ενημερωμένος για τις ΑΠΕ, αν θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόβλημα, αν είναι υπέρ ή κατά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί. Έτσι γενικά, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός ως προς το πλήθος,  το μέγεθος -μικρής κλίμακας ή βιομηχανικές- ή αν επηρεάζει το περιβάλλον, το τουριστικό προϊόν, τη ζωή των κατοίκων και πολλές άλλες παραμέτρους, για να μπορείς να εξάγεις στο τέλος ένα ασφαλές συμπέρασμα. Όταν μπήκα στη διαδικασία να επισημάνω ότι είναι λάθος ο τρόπος που τίθενται το ερώτημα γιατί δεν αφήνει περιθώριο να εκφράσεις αυτό που πραγματικά πιστεύεις, απάντηση δεν έλαβα.

Ως προς τις τοποθεσίες οι πολίτες ρωτήθηκαν αν είναι υπέρ ή κατά στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις θέσεις: Πάνω από το Γαύριο, Κάμπανός, Καλλιβάρι, Φραγκάκι, Ράχη, Πάνω από τα Άχλα, Πάνω από το Μπατσί. Η μεγαλύτερή μου ένσταση στα συγκεκριμένα ερωτήματα εστιάζει στο γεγονός ότι στη Ράχη δεν συγκεκριμένοποιήθηκε η περιοχή, δεν αναφέρθηκε ποτέ ως Ράχη Κορθίου, ώστε ο κόσμος και ειδικά όσοι δεν είναι κάτοικοι της ευρύτερης  περιοχής να καταλάβουν για ποιο σημείο πρόκειται. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την συγκεκριμένη τοποθεσία, πλειοψηφεί το υπέρ… αυτή είναι και η έκπληξη που διαφημίζεται στο κατά τα άλλα αντικειμενικό κείμενό και ευυπόληπτο site.  Με παραπλανητικές ερωτήσεις, βγαίνουν συμπεράσματα τα οποία ενδεχομένως στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν και ως στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνα στην κοινή γνώμη…

Αύριο, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός, θα έχουμε… την ατυχία προφανώς, να μάθουμε και τα αποτελέσματα  της κατευθυνόμενης (μέσω των ερωτήσεων) δημοσκόπησης για τις ανεμογεννήτριες, όπου θα ευαγγελίζεται πόσο καλές είναι, ότι οι πολίτες είναι υπέρ των ΑΠΕ (αόριστα) και φυσικά υπέρ στην εγκατάσταση τους στη Ράχη και σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες τοποθεσίες. Ποντάρω ότι «κατά» τα αποτελέσματα θα είναι για τις περιοχές «Πάνω από το Γαύριο», «Πάνω από το Μπατσί», «Πάνω από τα Άχλα», όπως τέθηκαν κατά την έρευνα. Ο λογαριασμός σε λίγες ώρες…

Ας σταματήσουμε να διαβάζουμε σκουπίδια και ας γίνουμε λίγο πιο υπεύθυνοι όταν απαντάμε σε δημοσκοπήσεις, γιατί όταν διενεργούνται με τέτοιο τρόπο, μόνο κακό προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο…  Όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι πάει στραβά στις ερωτήσεις, υπάρχει η επιλογή «Δεν απαντώ»… και είναι δικαίωμα! 

Καληνύχτα Κεμάλ… κάποιοι άνθρωποι δεν θα αλλάξουν ποτέ… θα επιμένουν να μας ταΐζουν «μαλλαγμένα» πίτουρα, όπως λέει κι ένας καλός μου φίλος…

Αντριάνα Μπόθου

 

 

 

 

Διαδώστε!

4 Σχόλια

 1. Ερωτώμενος

  Εύγε!!!
  Η δημοσκόπηση ήταν ασαφής πέρα ως πέρα και οι ερωτήσεις που πραγματοποιήθηκαν επίσης!

  Reply
 2. ΚΩΣΤΑΣ

  Γειά σου ρε Αδάμη, ακόμα γελάω, με «babacopita food»! Όλα τα λεφτά…

  Reply
 3. Ένας γιατρός για τον ....

  Εκρηκτικό μίγμα ανισορροπου-ραδιουργου που βρίσκεται σε βαριά κρίση εδώ και πολύ καιρό. Οικογένεια δεν έχει να τον πάει σε γιατρό;

  Reply
 4. Κορθιανη

  Ειχα και εγω την χαρα και την τιμη να δημοσκοπηθω.
  Συμφωνα απολυτα και επιβεβαιωνω την κυρια Αντριανα Μποθου σχετικα με το σερβιρισμενο απο το εν Γκαριζω ερωτηματολογιο της ΄΄δημοσκοπησης΄΄.

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!