Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την έδρα της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Στυλιανή Μενδώνη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά, με θέμα: «Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) – Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

 Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της από 2/12/2020 με αρ. πρωτ. 9116 επιστολής μας με θέμα τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, επανερχόμαστε με το θέμα των Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) που αφενός σχετίζεται με την αρχιτεκτονική ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας, αφετέρου, επηρεάζει άμεσα την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, αφού τα κτίρια αυτής της κατηγορίας επιβαρύνουν και υποβαθμίζουν τόσο τα γειτονικά κτίρια όσο και την ευρύτερη περιοχή.

Έχοντας λάβει υπόψη την από 19 Μαρτίου 2021 τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) είμαστε σύμφωνοι με την παρέμβαση και τις θέσεις του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, όπως περιγράφονται στην από 1361/21.3.2021 επιστολή του.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λειτουργία της επιτροπής στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίουδεν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για τους οποίους προτείνεται η σύστασή της. Αποτελεί κοινή θέση και άποψη όσων γνωρίζουν σε βάθος το θέμα, ότι οι λειτουργίες αυτές πρέπει να είναι αποκεντρωμένες, προκειμένου να συμβάλλουν στο βαθμό που τους αναλογεί, στην άρση των αιτίων που οδηγούν στο μαρασμό του αρχιτεκτονικού μας πλούτου, στην περιβαλλοντική και αστική υποβάθμιση και εν τέλει στη εξάλειψη κάθε επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, ζητούμε για άλλη μια φορά να γίνει κατανοητό ότι το Νότιο Αιγαίο είναι αναμφισβήτητα η «δυσκολότερη» Περιφέρεια της χώρας, με τη μεγαλύτερη έκταση, την   εντονότερη γεωγραφική ασυνέχεια και δημογραφική διασπορά. Επιπρόσθετα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου περιλαμβάνεται και το Βόρειο Αιγαίο που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την παραπάνω κατάσταση. Πρακτικά, είναι αδύνατη η αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής κατά τον τρόπο που περιγράφεται στην τροπολογία, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Για τους παραπάνω λόγους, ειδικά για την Περιφέρεια μας ζητούμε  α) την άμεση παρέμβασή σας και την αλλαγή της τροπολογίας ώστε να συσταθούν Ειδικές  Επιτροπές Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.)με έδρα στην Ερμούπολη και στη Ρόδο, με σύνθεση κατά τον τρόπο που προτείνεται στην από 1361/21.3.2021 επιστολή του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και β) την ανάληψη από μέρους σας των πρωτοβουλιών που απαιτούνται για την ενίσχυση του ρόλου των υπαρχόντων τοπικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αδειοδότησης (στο πνεύμα του νόμου 4030/2011 (άρθρο 22) που προέβλεπε τα διευρυμένα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής με ρόλο  διευρυμένου γνωμοδοτικού οργάνου μιας στάσης, με συμμετοχή και εκπροσώπων από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για υποθέσεις εντός ιστορικών τόπων). 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεθοδολογία που εφαρμόσθηκε την τελευταία εικοσαετία, έφερε τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιστορική πόλη της Ερμούπολης που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θεωρούμε απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να τολμήσουμε μια βαθιά τομή, ο κάθε φορέας από την πλευρά του, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τη δημιουργία συνθηκών που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη οριακή κατάσταση του αρχιτεκτονικού μας κεφαλαίου.


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!