Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Το ιστορικό ενός συνεχιζόμενου παραλογισμού

Στο συμβούλιο της 27ης Ιανουρίου, που δεν τιμάει καθόλου την δημοτική αρχή Λοτσάρη Γιαννίση Μπάλλα, συζητήθηκε επίσης το θέμα του ισολογισμού του έτους 2016.

Να θυμίσω σε όλους πως η σύνταξη του ισολογισμού είναι απαραίτητη για κάθε χρόνο χρήσης.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι η διοίκησή μας 2014-2019, ήταν υποχρεωμένη να συντάξει όλους τους ισολογισμούς του ενιαίου Δήμου Άνδρου από το 2011, αφού δεν παραλάβαμε ούτε έναν ισολογισμό χρήσης.

Έτσι λοιπόν συντάξαμε τους ισολογισμούς των ετών 2011-2012-2013-2014-2015, με ιδιαίτερη δυσκολία. Μάλιστα ο ισολογισμός του 2011 ήταν εξαιρετικά δύσκολος και χαώδης, αφού ήταν ο πρώτος ισολογισμός μετά την συνένωση των τριών δήμων.

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016-ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

Ο  Δήμος με την Διοίκηση μας και την Διαχείρισή μας, μετά από σημαντικές ταλαιπωρίες και την παραλαβή:
των ελλειμμάτων ,
– των χρεών και
– του χάους  κατά το 2014

μπήκε στην τροχιά:
– των πλεονασμάτων ,
-της μείωσης των οφειλών
-της μείωσης των δανείων-τοκοχρεολυσίων,
-του μαζέματος του Ταμείου του,
-τον νοικοκυρέψαμε και
-τελικά τον βάλαμε στην τροχιά της Ανάπτυξης.

Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης έβαλε την βάση της από το 2015, που για πρώτη φορά ο Δήμος παρουσίασε:
 πλεόνασμα 59.000 ευρώ (59.535,39 €)

κι ήρθε του έτους 2016 να εμφανίζεται
πλεόνασμα 411.000 ευρώ (411.690,08€),
Ενώ  τα συσσωρευμένα ελλείμματα του Δήμου που παραλάβαμε από το 2011 μέχρι και το 2014 έφταναν στο ποσό των 2.877.000 ευρώ (2.877.211,62€).

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

           ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ

1.Έλλειμμα χρήσης 2011:  – 479.745 χιλιάδες ευρώ
2. Έλλειμμα χρήσης 2012:  – 524.221 χιλιάδες ευρώ
3. Έλλειμμα χρήσης 2013:  – 929.000 χιλιάδες ευρώ
4. Έλλειμμα χρήσης 2014:  – 944.000 χιλιάδες ευρώ


ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ

5. Πλεόνασμα χρήσης 2015: + 59.535 χιλιάδες ευρώ!!!!!!!

6. Πλεόνασμα χρήσης 2016: + 411.690 χιλιάδες ευρώ!!!!!!

Και με δύο ακόμα ευχάριστες εκπλήξεις :

Α) να παραμένει το Ταμείο του Δήμου σταθερά στο 1.500.000 ευρώ.

Β) να αυξάνονται σημαντικά οι επενδύσεις του Δήμου σε έργα και υποδομές στο νησί, 2015 και 2016 στα 3.000.000 ευρώ

Και όλα αυτά, εν μέσω οικονομικής κρίσης και capital control, όπου παραδώσαμε πλεονάσματα , με γεμάτα ταμεία, με χαμηλές υποχρεώσεις, με δεκάδες έργα και με πολλά κατοχυρωμένα χρηματοδοτημένα έργα.

H πραγματική οικονομική δραστηριότητα του Δήμου, , αποτυπώνεται στα βιβλία του και απεικονίζεται στους ισολογισμούς του και δεν την αγγίζουν μικροπολιτικές και κιτρινίλες, πονηριές και συκοφαντίες,  για να θίξουν την προηγούμενη Διοίκηση.

ΤΟ «ΦΙΑΣΚΟ» ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Είναι πολύ απογοητευτικό αλλά συγχρόνως και επικίνδυνο, ένας δήμαρχος να προσλαμβάνει  εξειδικευμένο λογιστικό γραφείο και ορκωτό λογιστή,  όπου σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία θα  συντάξουν από κοινού τον ισολογισμό και στο τέλος της δουλειάς που ο ίδιος ο κ. Λοτσάρης ανέθεσε να καταψηφίζει ο ίδιος την δουλειά των ανθρώπων του. 

Το λογιστικό γραφείο που και εμείς ως διοίκηση χρησιμοποιήσαμε, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ψήφιση ενός ισολογισμού  αφορά την οικονομική χρήση ενός συγκεκριμένου έτους (2016) και δεν εμπεριέχει ευθύνες οικονομικής διαχείρισης για όσους το ψηφίσουν.
Η ευθύνη της διαχείρισης αφορά την διοίκηση, που διαχειρίστηκε τα οικονομικά εκείνης της χρονιάς, δηλαδή το 2016.

Ύστερα λοιπόν από μισή ώρα συνεννοήσεις και τηλέφωνα μεταξύ της ομάδας Λοτσάρη Γιαννίση Μπάλλα, πριν το συμβούλιο, αποφάσισαν το ασύλληπτο τέχνασμα της καταψήφισης του ισολογισμού, που μόνο εκείνοι ξέρουν τον λόγο.

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ

Ο κ. Λοτσάρης, έλεγε:
1.  πόσο καλή δουλειά έκαναν οι αρμόδιοι για τον ισολογισμό και πως πρέπει να έχουμε όλους τους ισολογισμούς για να μπορέσει να πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών.  
2. Σε έντονο ύφος προς το συμβούλιο, υποστήριζε πως οι λογιστές εργάστηκαν παραπάνω από όσο πίστευαν και έλεγε ότι πρέπει να πληρωθούν οι 833 εργατοώρες. Συγχρόνως πάλι σε έντονο ύφος,
μας έλεγε να ψηφίσουμε τις παραπάνω ώρες με απευθείας ανάθεση.
3. Παράλληλα ανέφερε την καλή συνεργασία της οικονομικής υπηρεσίας  με την ομάδα των λογιστών για την δουλειά της σύνταξης  του ισολογισμού.

ΕΠΙΣΗΣ:
4. Η διευθύντρια της οικονομικής υπέγραψε τον ισολογισμό, όπου ο δήμαρχος την άδειασε, όπως και τους συνεργάτες.
5. Ο ισολογισμός είχε περάσει από την οικονομική επιτροπή όπου πρόεδρος είναι ο κ. Λοτσάρης και ενέκρινε να πάει προς έγκριση  στο συμβούλιο.

Μετά από τα παραπάνω ο κ. Λοτσάρης, που επιδιώκει την συναίνεση, με χαμογελαστό-ειρωνικό ύφος σχεδίασε  να μην ψηφιστεί ο ισολογισμός,  που εκείνος είχε την ευθύνη της σύνταξής του.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ πανελλαδικά, ακόμα ένα ρεκόρ επιπολαιότητας και ανευθυνότητας της «εκδικητικής» και απίθανης διοίκησης Λοτσάρη.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΗΡΙΑΛ

Ο κ. Γιαννίσης, ο οποίος ήταν στο καράβι προς Ραφήνα, μας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το συμβούλιο επειδή θίχτηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συμβουλίου και το θυμήθηκε μία ώρα μετά. Η αλήθεια προφανώς είναι ότι το πλοίο έφτασε στη Ραφήνα και έπρεπε να εξέλθει του πλοίου. Συνεπώς περιττό το «θέατρο», γιατί όλοι γνωρίζουμε.

Ακολούθησε στο ίδιο ύφος και ο έτερος αντιδήμαρχος κ. Τηνιακός, ο οποίος ανέφερε ότι αποχωρεί για συμπαράσταση στον κ. Γιαννίση.
Η αλήθεια όμως αυτής της αποχώρησης προφανώς βρίσκεται μέσα στον ισολογισμό, ο οποίος είχε ελλειμματικά στοιχεία από τα έτη 2011 έως 2014 όπου ο κ. Τηνιακός ήταν αντιδήμαρχος και εκείνης της διοίκησης. Επίσης στον ισολογισμό υπήρχαν στοιχεία πιθανής κατάχρησης 2001-2009,  από τον πρώην δήμου Κορθίου, όπου ο κ. Τηνιακός ως αντιδήμαρχος πάλι εκείνης της διοίκησης, φοβήθηκε μήπως και δεχτεί ερωτήσεις. (Και βέβαια δεν είχα σκοπό για κάτι τέτοιο σεβόμενος καταστάσεις).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τηνιακός ουδέποτε ψήφισε ισολογισμό, ακόμα και δικής του θητείας και χρήσης. Απουσίαζε από όλα    συμβούλια  ή ψήφιζε αρνητικά.

Δυστυχώς ο πρόεδρος κ. Μπάλλας, τελικά καταψήφισε τον εαυτό του, αφού ήταν μέλος της διοίκησης 2016  και εξυμνούσε τότε το συλλογικό έργο της οικονομικής πολιτικής.

Το θέατρο των αποχωρήσεων και η άρνηση των δικών τους προσπαθειών, δεν έχει προηγούμενο και δείχνει την πραγματική εικόνα κάποιων χαρακτήρων, που ο Ανδριώτικος λαός γνωρίζει πολύ καλά.

Εμείς ως δημοτική παράταξη, είμαστε εδώ για να πάμε ένα βήμα πιο ψηλά τον δήμο μας, κάναμε την αρχή και σας καλούμε να συνεχίσετε και να αφήσετε τις μικροπολιτικές και τις μνησικακίες, που οδηγούν στον μαρασμό.
Η εικόνα που δίνετε στο νησί μας δεν της αξίζει και ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει. 

Άνδρος Νέοι Ορίζοντες


 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!