Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Το Λιμεναρχείο Άνδρου συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαικής Ημέρας Καθαρισμού ακτών

EYROPH

Ανοιχτή πρόσκληση για την ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού των ακτών η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6-15 Μαΐου 2016 απευθύνει το Λιμεναρχείο Άνδρου, καλώντας πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις που προγραμματίζονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Άνδρου έχει ως εξής: 

Η Υπηρεσία μας επιθυμεί να οργανώσει και να προωθήσει μια σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται με την συνδρομή της HELMEPA η οποία έχει συνδράμει στην καθιέρωση της «Ευρωπαική Ημέρα Καθαρισμού ακτών».

Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ανάδειξη του προβλήματος της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος με απορρίμματα και η ανάγκη για μία περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον και υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους. Οι δράσεις που η Υπηρεσία μας στοχεύει να πραγματοποιήσει προσδιορίζονται στην χρονική περίοδο από 6 ως 15 Μαΐου 2016. Συναφώς με τα ανωτέρω, η Υπηρεσία μας σας καλεί να λάβετε ενεργό μέρος ως φορέας, εταιρεία ή πρόσωπο σε όποια δράση επιθυμείτε μεταξύ αυτών που προγραμματίζονται.

Μερικές εξ αυτών είναι εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις, ομιλίες, προβολή εκπαιδευτικού υλικού, καθαρισμός ακτών, αποκατάσταση θαλασσών, ποταμών, λιμανιών, άσκηση αντιμετώπισης ρύπανσης κλπ.

Η Υπηρεσία μας συνέταξε έναν πίνακα με προτεινόμενες πρωτοβουλίες – δράσεις ανά θεματική ενότητα. Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν επιθυμείτε να συμβάλλετε σε κάποιες από τις εν θέματι δράσεις, καθώς και να προτείνετε και οποιαδήποτε άλλη στην οποία η Υπηρεσία μας θα φροντίσει να συμπεριλάβει.

Στελέχη της Υπηρεσίας μας πρόκειται να επικοινωνήσουν μαζί σας αλλά και εσείς δύναται να απευθύνεστε στο Γρ. Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος της Υπηρεσίας μας προκειμένου υλοποιηθούν οι δράσεις που προγραμματίζονται και ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε. Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙ.ΔΗ.Σ. και εκπρόσωποι έντυπου – ηλεκτρονικού τύπου που κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ευρεία δημοσίευση – δημοσιοποίηση της παρούσης με σκοπό την ενημέρωση, των φορέων εταιρειών και πολιτών που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Ο Λιμενάρχης Πλωτάρχης

Λ.Σ. ΝΑΝΟΣ Χρήστος

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

«ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 2016»

 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 06-05-2016 ΩΣ 15-05-2016

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΥΘΟΥ

Με την συμμετοχή εθελοντών δυτών, θα ανελκυθούν από τον βυθό των λιμανιών αντικείμενα και απορρίμματα.  Από ξηράς εθελοντές θα βοηθούν στην ανέλκυση των αντικειμένων αλλά και στον εντοπισμό  τους στον βυθό. Τα ανελκυσθέντα αντικείμενα θα συγκεντρωθούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την προέλευσή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων επίσης για τις δραστηριότητες οι οποίες  επιβαρύνουν το περιβάλλον.

1. Καθαρισμός βυθού στη Χώρα

2. Καθαρισμού βυθού στο Κόρθι

3. Καθαρισμός βυθού στο Μπατσί

4. Καθαρισμός βυθού στο Γαύριο

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΩΝ

Με την συμμετοχή εθελοντών, θα γίνει συλλογή αντικειμένων και απορριμμάτων που θα εντοπιστούν στις όχθες των ποταμών. Επιπρόσθετα θα συλλεχθούν απορρίμματα και από τις παρακείμενες της όχθης ακτές ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρξει κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο τα στερεά απορρίμματα από τις κοίτες των ποταμών καταλήγουν στην θάλασσα. Τα απορρίμματα που θα περισυλλεγούν, θα συγκεντρωθούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την προέλευσή τους και την συσχέτισή τους με δραστηριότητες οι οποίες  επιβαρύνουν το περιβάλλον. Θα ακολουθήσεις συλλογή από τον Δήμοα και ανακύκλωση όσων υπάρχει η δυνατότητα.

1. Καθαρισμός ποταμού στο Παραπόρτι      2. Καθαρισμός ποταμού στο Κόρθι  

3. Καθαρισμός ποταμού στο Συνετί               4. Καθαρισμός ποταμού στο Κυπρί

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ – ΛΙΜΕΝΩΝ

Με τη συμμετοχή εθελοντών, θα γίνει περισυλλογή αντικειμένων και απορριμμάτων τόσο από τις ακτές όσο και από τους λιμένες της Άνδρου. Τα αντικείμενα που θα περισυλλεχθούν, θα διαχωριστούν σε ανακυκλώσιμα ή μη και ακολούθως τα ανακυκλώσιμα θα διατεθούν σε εταιρία ανακύκλωσης, ενώ τα υπόλοιπα με μέριμνα του Δήμου θα εναποτεθούν σε κατάλληλο χώρο. Με την δράση αυτή γίνεται αντιληπτό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από διάφορες ανθρώπινες δράσεις.

 

1. Παραπόρτι         2. Νημπορειό       3. Λιμάνι Χώρας           4. Γιάλια (Μπρός-Πίσω)

5. Άχλα                    6. Ζόργκο              7. Βιτάλι –Ατένη           8. Πέζα (Μεγάλα)

9. Φελλό               10. Γαύριο            11. Χρυσή άμμος          12. Αγ. Πέτρος

13. Κυπρί              14. Μπατσί           15. Χαλκολιμνιώνας    16. Γιαλός-Κόρθι

17. Γριάς πήδημα

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σκοπός είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μικρών ηλικιών και αυριανών πολιτών, μέσω της ψυχαγωγίας και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αφετέρου, μέσω της πολύπλευρης ενημέρωσης στόχος είναι η ευρεία δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας και η ανάδειξη περιβαλλοντικής συνείδησης.  

1.Θεματική ζωγραφική σε σχολεία                                      2. Θεματική χειροτεχνία

3. Προβολή εκπαιδευτικού υλικού                                      4. Ομιλίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

5. Διαλέξεις σε σχολεία                                                          6. Ανάρτηση σε ιστοσελίδες υλικού ευαισθητοποίησης

7. Μηνύματα στο ραδιόφωνο                                               8. Ανάρτηση έντυπου υλικού ευαισθητοποίησης

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!