Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

To Minecraft προσκαλεί τεχνητές νοημοσύνες για παιχνίδι

A53B69B242F1F8FA4A649453B8F14C1C

Προγραμματιστές αλλά και ερασιτέχνες κάθε ηλικίας προσκαλούνται από τη Microsoft να αναπτύξουν χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης και να τους απελευθερώσουν στον εικονικό κόσμο του παιχνιδιού Minecraft.

Το Minecraft, πιστεύει η εταιρεία, θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ιδανική πλατφόρμα έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη, απαλλάσσοντας για παράδειγμα τους ερευνητές από την ανάγκη να δοκιμάζουν τους αλγορίθμους τους σε ρομπότ.

«Αντί  να τρέχουμε μια προσομοίωση στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη βλέπει ένα άβαταρ του εαυτού της, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι, κοιτάζοντας μέσα από τα μάτια ενός χαρακτήρα που ζει εκεί» δήλωσε ο Μάθιου Τζόνσον, αρχιμηχανικός του λογισμικού AIX.

Το AIX, διαθέσιμο για δωρεάν κατέβασμα, επιτρέπει στον κώδικα της τεχνητής νοημοσύνης να συνδέεται με το Minecraft και να λαμβάνει δεδομένα για τις συνέπειες των πράξεών του στον εικονικό κόσμο. Ο κώδικας θα μπορεί έτσι να εκπαιδεύει τον εαυτό του.

Για παράδειγμα, οι δημιουργοί μιας τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να την αφήσουν να δοκιμάσει την τύχη της σε μια διαδρομή με εμπόδια και να παρακολουθήσουν τις επιδόσεις της.

Η Microsoft εκτιμά ότι ένας από τους ερευνητικούς κλάδους που μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από το AIX είναι η «ενισχυτική μάθηση», στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη δεν εκτελεί προγραμματισμένες οδηγίες, αλλά βρίσκει μόνη της τον βέλτιστο τρόπο να εκτελεί μια εργασία, βασιζόμενη σε πρότερες γνώσεις και στην δοκιμή και το σφάλμα.

Ακόμα, το AIX θα μπορούσε να βοηθήσει την τεχνητή νοημοσύνη να μάθει πώς να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, δήλωσε η Κάτια Χόφμαν, επικεφαλής του προγράμματος στα ερευνητικά εργαστήρια της Microsoft στο Κέμπριτζ.

«Το θεωρούμε εφαλτήριο για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα εφαρμοστεί τελικά στη ρομποτική. Μπορούμε να τη δοκιμάσουμε πρώτα σε ένα ασφαλές περιβάλλον που ελέγχουμε απόλυτα και δεν κοστίζει πολύ» είπε η Χόφμαν στο BBC.

Αν και το AIX απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές, η Microsoft υπόσχεται να προσφέρει άφθονο εκπαιδευτικό υλικό που θα επιτρέπει ακόμα και σε παιδιά να αναπτύσσουν απλά προγράμματα.

Προς το παρόν, πάντως, οι τεχνητές νοημοσύνες του Minecraft θα ζουν απομονωμένες από τους ανθρώπινους παίκτες του παιχνιδιού.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Πηγή: in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!