Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης & Λαογραφίας στην Άνδρο!

μουσείο (1)

Η Ανδρος είναι ένα νησί γεμάτο μουσεία και γκαλερί! Υπάρχει όμως ένα μουσείο που ανήκει στα must see, καθώς στεγάζεται στο παλαιό οικογενειακό παγοποιείο Μαντζαβελάκη κι έχει ως στόχο να προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού και των ανθρώπων της Άνδρου. 

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1999 από τους Μάριο Βασιλόπουλο και Ειρήνη Μαντζαβαλάκη στο πλαίσιο της ιδέας «Τουρισμός-Πολιτισμός» που εκπονείται από του ως άνω ιδρυτές και ιδιοκτήτες του Ξενοδοχείο Paradise Art Hotel στην Άνδρο και το St.George Lycabettus Boutique Hotel στην Αθήνα.

museum

Την επιστημονική τεκμηρίωση και έρευνα του μουσείου έκανε η καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνα Κορρέ. Το μουσείο στεγάζεται στο παλαιό οικογενειακό παγοποιείο Μαντζαβελάκη, το οίκημα του οποίου χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Διασώζονται τα μηχανήματα του εργοστασίου και ανάλογα αντικείμενα των επαγγελμάτων της εποχής.

Στο Α’ επίπεδο στεγάζεται η συλλογή της Ειρήνης Μαντζαβελάκη (Ανδριώτικο Σπίτι) και στο β’ επίπεδο η μελέτη του Μάριου Βασιλοπουλου για τους Αγιογράφους Άνδρου του 18ου αιώνα. Ένας χάρτης του νησιού δείχνει που μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις εκκλησίες και τα μοναστήρια για να θαυμάσει αυτούς τους θησαυρούς (αντίγραφα των οποίων βρίσκονται στο μουσείο).

DSC70881-1024x682

Σκοπός του μουσείου είναι να προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού και των ανθρώπων της Άνδρου . Για αυτό τον σκοπό κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται μία έκθεση που προβάλλει την ιστορία του νησιού. Παράλληλα έχουν θεσπίσει 2 γιορτές για την προώθηση της Τοπικής Γαστρονομίας. Η Γιορτή Λεμονιού το Πάσχα και & Οι Δρόμοι του Τυριού, Κρασιού & Ζυμωτού Ψωμιού του Αγίου Πνεύματος. Με αυτόν τον τρόπο προωθούνται τα τοπικά προϊόντα από τους ντόπιους κατοίκους διατηρώντας την παράδοση.

Πηγή: http://www.k-mag.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!