Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Το πείραμα: Οι πρόσφυγες ξαναζωντανεύουν τα ιταλικά χωριά

prosfyges_aftodioikisi-696x463

Στο Riace, ένα χωριό στη νότια Ιταλία στην Καλαβρία, οι κάτοικοί του μέσα στη δεκαετία του 90 έγιναν από 2.500, μόλις 400, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μετακόμισαν στη βόρεια Ιταλία για να προσπαθήσουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα και να κάνουν άλλη ζωή στις μεγάλες πόλεις. Ο Domenico Lucano, ο δήμαρχος του Riace, είδε τις μεταναστευτικές ροές σαν μια ευκαιρία να ζωντανέψει το χωριό, αλλά και ολόκληρη η γύρω περιοχή.

«Εδώ και 15 χρόνια, καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκαλιές. Οι πρόσφυγες έσωσαν το χωριό μας», δήλωσε στο Al jazeera. Η πρώτη φορά που πρόσφυγες άρχισαν να κατοικούν στο χωριό ήταν το 1998, όταν ένα καϊκι με 218 Κούρδους που πήγαιναν στην Ελλάδα ξεβράστηκε σε μια παραλία του Riace. Τότε ο Lucano πρότεινε στους πρόσφυγες να ζήσουν στο χωριό, να πάρουν τα σπίτια που είχαν εγκαταλείψει οι ιταλοί, και να φτιάξουν την καθημερινότητά τους εκεί. Σε μια Ευρώπη που το μόνο που κάνει είναι να χτίζει φράχτες, σύνορα και φυλακές, ο δήμαρχος δημιούργησε ένα πρόγραμμα «καλωσορίσματος των προσφύγων» που πλέον έχει αρχίσει να υιοθετείται και από τις γειτονικές πόλεις. Αυτή τη στιγμή, άνθρωποι από 20 διαφορετικά μέρη του κόσμου ζουν στο Riace.

Άνοιξαν πάλι καταστήματα, εργαστήρια, φούρνοι, ακόμα και το σχολείο επαναλειτούργησε για τα παιδιά του χωριού. Οι κάτοικοι ξαναέγιναν 2.500.  Η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αναγνωριστεί και από την κυβέρνηση της Ιταλίας, έχει φανεί ότι είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το να στήνεις ατέλειωτα κέντρα φιλοξενίας κρατώντας τους ανθρώπους σε απόλυτη εξάρτηση και έλλειψη πρωτοβουλιών, και θέλει να προωθήσει ανάλογες ενέργειες και σε άλλα μέρη και περιοχές που έχουν αφεθεί, καθώς οι κάτοικοι μετακόμισαν στις πόλεις.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!