Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

unnamed (7)

Ο Δρόμος του Μαλλιού: από την κουρά στο χειροποίητο ύφασμα» στην Άνδρο 

unnamed

H Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου διοργανώνει το Σάββατο 20 στοΓιαννισαίο και την Κυριακή 21 Ιουνίου στο Κόρθι  διήμερο βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «ο Δρόμος του Μαλλιού – από την κουρά στο χειροποίητο ύφασμα» με  εισηγήτρια την Αγγελική Καραμπογιά.

Το καλοκαίρι τα προβατάκια ζεσταίνονται και βγάζουν τα «ρούχα τους» για να λιαστούν στους αγρούς. Εμείς τα παίρνουμε, τα πλένουμε, τα βάφουμε και τα μετατρέπουμε σε χρηστικά αντικείμενα, αλλά και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη φύση. Αναβιώνουμε την παράδοση και την διανθίζουμε με την φαντασία μας, δημιουργώντας με την τεχνική του felting.

Στο σεμινάριο «ο Δρόμος του μαλλιού – από το πλύσιμο στο χειροποίητο ύφασμα»θα πλύνουμε το μαλλί του προβάτου σύμφωνα με την παράδοση του τόπου μας, θα το βάψουμε με φυτικές βαφές και θα μάθουμε να το επεξεργαζόμαστε με τις δύο τεχνικές felting την υγρή (wet) και την ξηρή (needle).

Με την τεχνική felting δημιουργούμε με τα χέρια μας ύφασμα φτιαγμένο από πρόβειο μαλλί. Πρόκειται για τον αρχαιότερο τρόπο κατασκευής υφάσματος με τις ρίζες του να χάνονται στις απέραντες στέπες της Μογγολίας. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν επίσης για να φτιάξουν καπέλα από λευκό μαλλί (πίλημα).
 

  • Το Πρόγραμμα 

Σάββατο 20 Ιουνίου, 9 π.μ. – 3:00 μ.μ.  / Γιαννισαίο – Σταυρός
 
Α. Εργαστήρι Κουράς-Πλυσίματος-Ξασίματος

  • Ώρες: 9:30 π.μ. -12:30 μ.μ. (4 ώρες)

Συγκεντρωνόμαστε στις 9 το πρωί στην πλατεία του Γιαννισαίου, του γραφικού ορεινού χωριού του Κορθίου. Παρέα θα βαδίσουμε στο «δρόμο του μαλλιού». Στον πρώτο μας σταθμό θα γνωρίσουμε την Αχνούλα, μια νεαρή προβατίνα, που θα μας περιμένει καθαρή να κουρευτεί για να μας χαρίσει το μαλλί της, μένοντας με τα «καλοκαιρινά» της!

Στη συνέχεια, θα πάρουμε το μονοπάτι κάτω από την Αγιά Θυμιά, συναντώντας τον παλιό νερόμυλο του Καμπάνη, έναν από τους μύλους των Διποταμάτων. Τα Διποτάματα είναι ποταμιά μεγάλου φυσικού κάλλους, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων. Το νερό σήμερα έχει λιγοστέψει, αλλά ακόμη και σε περιόδους ανομβρίας δεν σταματάει ποτέ.

Το φυσικό περιβάλλον έχει μείνει στο μεγαλύτερο μέρος του αναλλοίωτο, γιατί η κυκλοφορία έχει διακοπεί τα τελευταία 35 χρόνια. Όπως είναι φυσικό η βλάστηση είναι πολύ πυκνή (πικροδάφνες, σχίνα, μουριές, συκιές, αγριοβελανιδιές, άγριοι θάμνοι, καλαμιές, βούρλα, βατομουριές, μυρτιές, άγριο δυόσμο, μέντα, λυγαριές, κισσοί). Όλη η ρεματιά αποτελεί καταφύγιο πλήθους ζώων όπως νυφίτσες, ασβοί, λαγοί, φίδια και πουλιών (κυρίως πέρδικες).

Τη χαράδρα διασχίζει πλατύ πλακόστρωτο καλντερίμι (ο μοναδικός δρόμος που ένωνε μέχρι το 1950 τη Χώρα με το Κόρθι). Στο σημείο που τέμνεται με το ποτάμι υπάρχει τοξωτό γεφύρι και κατά διαστήματα υπάρχουν μικρές βρύσες-γούρνες. Υπάρχουν κι άλλα στενότερα σκαλωτά μονοπάτια που συνδέουν τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής με τα χωράφια και τις ομάδες των νερόμυλων που τα εξυπηρετούσαν. Σώζονται επίσης (εκτός από τα μονοπάτια, τους φράχτες-ξερολιθιές, τους νερόμυλους και τα βοηθητικά τους κτίσματα) μαντριά, στάβλοι, κονάκια, αγροτικές αποθήκες, αλώνια και ξωκλήσια. Αλλά τα σημαντικότερα κτίσματα της περιοχής είναι οι νερόμυλοι.
 
Β. Εργαστήρι Βαφής

  • Ώρες: 12:30 μ.μ. – 3:00 μ.μ. (2,5 ώρες)

Μετά το πλύσιμο και στέγνωμα, ξεκινάμε το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, τη βαφή με φυσικές πρώτες ύλες.

Στο τέλος της μέρας, εκτός από πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το κούρεμα, το πλύσιμο, το καθάρισμα, το βάψιμο, το στέγνωμα και το ξάσιμο του μαλλιού και μοναδικές εικόνες  από τη φύση και τους ανθρώπους της Άνδρου, θα πάρουμε μαζί μας και φυσικό μαλλί προβάτων.
 
 
Κυριακή 21 Ιουνίου, 12:30 μ.μ. – Κόρθι (Πεζόδρομος, έδρα ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ)
 
Α. Εργαστήρι Ξηρής τεχνικής –Needle felting

  • Ώρες: 12:30 -3:00 μ.μ. (2,5 ώρες)

Στο πρακτικό εργαστήριο εκμάθησης της τέχνης του felting, ξεκινάμε με την ξηρή τεχνική. Μαθαίνουμε το χειρισμό της βελόνας και δημιουργούμε τριασδιάστατες μορφές όπως ζωάκια, χάντρες κ.ά.
 
Β. Εργαστήρι Υγρής τεχνικής- Wet felting

  • Ώρες: 3:30-6:00 μ.μ. (2,5 ώρες)

Πλάθουμε το μαλλί με σαπούνι και νερό και δημιουργούμε τρισδιάστατες κατασκευές για οικιακή χρήση και διακόσμηση.
 
Γ. Εργαστήρι Δημιουργίας χαλιού

  • Ώρες: 6:30-8:30 (2 ώρες)

Συγκεντρωνόμαστε στην έδρα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Άνδρου στο Κόρθι και φτιάχνουμε ομαδικά ένα χαλί από μαλλί με την τεχνική του felting.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όσους έχουν παρακολουθήσει ένα από τα παραπάνω εργαστήρια.
 

  • Η Εισηγήτρια

Η Αγγελική Καραμπογιά σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Αθήνας και μετά από περίπου 10 χρόνια στον τομέα της ναυτιλίας, παράτησε τη θάλασσα για να πάρει τα βουνά μαζί με το αγαπημένο της προβατάκι. Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια felt από την Ιταλία, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει το δικό της ταξίδι στον κόσμο του χειροποίητου, με δικό της μέσο το felting και προορισμό άγνωστο τις περισσότερες φορές. Έκτοτε ακολουθεί τα μονοπάτια του μαλλιού, όπου κι αν την οδηγούν αυτά, κάνοντας ταξίδια και γνωρίζοντας ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος και αγάπη για τα φυσικά υλικά με εκείνη.

Παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργία μάλλινων παιχνιδιών εμπνευσμένα από την ελεύθερη παιδαγωγική Waldorf, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί και η ίδια σεμινάρια της παιδαγωγικής τέχνης.

Όταν δεν δημιουργεί με το αγαπημένο της υλικό, αναζητά νέα έμπνευση κοντά στη φύση, η οποία για την ίδια αποτελεί ανεξάντλητη πηγή εικόνων και συναισθημάτων. Είναι η δημιουργός της Philosopher’s Joke, διδάσκει felting σε ομάδες ενηλίκων και παιδικές ομάδες με έμφαση στην απλότητα του υλικού και την καλλιέργεια της φαντασίας.
 

  • Κόστος συμμετοχής 
Συνολικό κόστος παρακολούθησης του διήμερου σεμιναρίου 68 ευρώ
Συνολικό κόστος παρακολούθησης του διήμερου σεμιναρίου (δηλώσεις συμμετοχής έως 12 Ιουνίου) 60 ευρώ
Εργαστήρι Κουράς – πλυσίματος και ξασίματος Δωρεάν
Εργαστήρι Βαφής 18 ευρώ
Εργαστήρι Ξηρής τεχνικής 20 ευρώ
Εργαστήρι Υγρής τεχνικής 30 ευρώ
Εργαστήρι Δημιουργίας χαλιού 15 ευρώ
(Δωρεάν για όποιον παρακολουθήσει άλλο εργαστήριο)

Ισχύουν ειδικές εκπτώσεις για ανέργους.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων ανά εργαστήρι, παρακαλούμε εξασφαλίστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας έως την Παρασκευή 19 Ιουνίου. Γιαπληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεσθε στο τηλέφωνο:6936120078 και στο email: info@androskoinsep.gr ή να συμπληρώσετε τηνηλεκτρονική φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

Χορεύουμε παραδοσιακούς χορούς στο Κόρθι

unnamed (1)

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Όρμου Κορθίου τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες – μέλη των τμημάτων παραδοσιακών χορών τηςΚοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Άνδρου υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Γεωργίας Ξανθού θα παρουσιάσουν βήμα – βήμα όσα έμαθαν μια ολόκληρη χρονιά.

Η παρουσία σας όλω μας θα ενισχύσει την προσπάθειά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 6936120078.

Ο Χρυσός ήλιος: η κορύφωση της ενεργοποίησης του δυναμικού μας με την Αφροδίτη Πριμικύρη

unnamed (2)

 

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου διοργανώνει την Πέμπτη 18 Ιουνίουστις 5 μ.μ. σεμινάριο συστημικής αναπαράστασης με θέμα: «Ο Χρυσός ήλιος: η κορύφωση της ενεργοποίησης του δυναμικού», με εισηγήτρια την Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, M.Sc Αφροδίτη Πριμικύρη.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο κύκλο των μηνιαίων συναντήσεων Συστημικής αναπαράστασης που εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο. Η Συστημική Αναπαράσταση είναι μια μέθοδος αυτογνωσίας και/ή θεραπείας, που θεμελιώθηκε απ’ τον ψυχοθεραπευτή και φιλόσοφο Bert Hellinger. Είναι μια διαδρομή που ακολουθεί τα μονοπάτια ψυχής, δίνοντας τη δυνατότητα στην εφαρμογή της, τόσο ατομικά, όσο κυρίως ομαδικά, να προσεγγίσουμε ζητήματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες με τρόπους που υπερβαίνουν αυτούς της προφορικής περιγραφής. Το βίωμα παίζει καθοριστικό ρόλο στις πληροφορίες που αντλούν οι συμμετέχοντες κατά τη διαδικασία αυτή. Με τη συμμετοχή των μελών της ομάδας, μπορούμε να αποκομίσουμε μια βαθειά κατανόηση των καταστάσεων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, μα και της εσωτερικής μας πραγματικότητας. Η κατανόηση αυτή, ταυτόχρονα με τη χρήση των ειδικών παρεμβάσεων που προσφέρει η μέθοδος της Συστημικής Αναπαράστασης, μας επιτρέπει σε βάθος χρόνου να απαλλαγούμε από ζητήματα που μας απασχολούν, να κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με το περιβάλλον και τους γύρω μας, να επιτύχουμε μια λειτουργικότερη σχέση με ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας, εξωτερική και εσωτερική.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι πως μπορεί να επεξεργαστεί τα διάφορα ζητήματα στο επίπεδο που καθένας μας θέλει να τα προσεγγίσει, παρέχοντας επίπεδα ασφάλειας σε σχέση με το πόσο ο κάθε συμμετέχων είναι έτοιμος να μοιραστεί θέματα που βιώνει. Αυτό η μέθοδος το επιτυγχάνει λόγω του γεγονότος πως τα εργαλεία της είναι βιωματικά, ενώ η χρήση του λόγου και του μοιράσματος δεν είναι υποχρεωτική. Ως ομαδική παρέμβαση, η μέθοδος ακολουθεί τα χαρακτηριστικά κάθε ομαδικής ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, με κυριότερο αυτό του απορρήτου και της εχεμύθειας. Οι συμμετέχοντες με την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στα σεμινάρια δεσμεύονται αυτόματα να τηρήσουν τη βασική αρχή της εχεμύθειας σε σχέση με τα ζητήματα που θα δουλέψουμε στο σεμινάριο αυτό, μα και την ταυτότητα των λοιπών συμμετεχόντων. Η αρχή αυτή είναι πρωταρχική, ώστε να δημιουργηθεί το θεραπευτικό πλαίσιο ασφάλειας και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ευκαιρία της συνάντησης ανθρώπων που έχουν την πρόθεση να κάνουν ένα βήμα στο δρόμο της αυτογνωσίας και της δημιουργικότητας.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 35 ευρώ.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο: 6936120078 .

Συμμετοχή στην ημερίδα «Οφέλη των επιχειρήσεων από την πρόσληψη ανέργων του προγράμματος ΤΟΠΣΑ»

unnamed (3)

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου σας προσκαλούμε στην ημερίδα της Κοινωνικής σύμπραξης στο Νομό Κυκλάδων που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό σχολείο της Χώρας στις 6 μ.μ., με θέμα: «Οφέλη των Επιχειρήσεων από την Πρόσληψη Ανέργων του Προγράμματος ΤΟΠΣΑ». Στο πλαίσιο της ημερίδας, το ιδρυτικό μας μέλος και ταμίας μας Ασημίνα Κουρή θα παρουσιάσει τη δημιουργία, τις δράσεις και τις προοπτικές της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Άνδρου, καταθέτοντας την προσωπική της εμπειρία.

 

Συμμετοχή σε σεμινάριο του Δικτύου στήριξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας SES NET

unnamed (4)

H Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου συμμετέχει στο σεμινάτιο με θέμα:«Μεθοδολογίες Αποτύπωσης Κοινωνικού Αντίκτυπου» τ«SES Net- Δίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου  στις 6:00 μ.μ., στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ (Μυλλέρου 73-77, Αθήνα).

Το «SES Net- Δίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» είναι ένας από 22 Ευρωπαϊκούς «πιλότους ανάπτυξης χρηματοοικονομικών εργαλείων για κοινωνικές επιχειρήσεις» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης). Εταίροι του είναι  η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας,  η bvba Helde από το Βέλγιο και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.). Το έργο υποστηρίζεται από την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Ε.Σ.Τ.Ε) και την Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Εβδομαδιαία σεμινάρια

Παραδοσιακοί χοροί με τη Γεωργία Ξανθού
2
Δευτέρα
Παιδικό τμήμα (5-:00 -6:00 μ.μ.)
Εφηβικό τμήμα (6:00-7:00 μ.μ.)
Τμήμα ενηλίκων (7:00-8:00 μ.μ.) 
Τμήμα ενηλίκων (8:00 -9:00 μ.μ.) 
 
Κόρθι  -Έδρα ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ
Παιδικό εργαστήρι με την Ασημίνα Κουρή
unnamed (5)
Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή , 6:00-7:30 μ.μ.
 
Κόρθι – Έδρα ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ
Εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά με το Μάριο Βάρελη
unnamed (6)
Πέμπτη , 6:30-7:30 μ.μ.
 
Κόρθι – Έδρα ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!