Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Το ψηφιακό παράθυρο ευκαιρίας για την Άνδρο – Του Σπύρου Τσαούση

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια, μετασχηματίζει ψηφιακά όλο και περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και δρούμε γενικότερα. Με την πανδημία του COVID-19 ειδικότερα, οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές επιταχύνονται, και η Άνδρος οφείλει να επιβιβαστεί άμεσα στο ψηφιακό τρένο του μέλλοντος.

Η Δημοτική Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της το Σεπτέμβριο του 2019 βρήκε ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών σχεδόν 150 χιλιομέτρων που βασίζεται στη λογική DBFO (Design, Build, Finance and Operate), το οποίο έχρηζε ενεργοποίησής του από τους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους.

Όμως μετά από ενάμισι χρόνο της Διοίκησης και ένα χρόνο από τη σχετική επιστολή του Αντιδημάρχου κ. Γιαννίση προς τις εταιρείες, δεν έχουμε ενημερωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για κάποια εξέλιξη επί του έργου αυτού. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αποφασίσουμε ομόφωνα για το θέμα και να ασκήσουμε πίεση συνολικά ως νησί.

Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας μπορεί να αναπτύξει τη γεωργική παραγωγή στον τόπο της, να προωθήσει και αναβαθμίσει επιχειρηματικές δραστηριότητες, να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας (τηλεϊατρική), εμπορικών εφαρμογών και εκπαίδευσης όπως ο εξοπλισμός των σχολικών εργαστηρίων με εκπαιδευτικά ψηφιακά μέσα (π.χ. στην περίπτωση του Γυμνασίου Τ.Λ. Κορθίου, όπου το 2019 είχαν χαθεί περίπου 450 διδακτικές ώρες και στο πλέγμα λύσεων που είχα προτείνει δημόσια τότε ήταν και η τηλεκπαίδευση).

Η τηλεργασία είναι πια ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για την Άνδρο. Στη διάρκεια της πανδημίας, απ’ το νησί μας δούλευαν ευρωπαίοι πολίτες που διαθέτουν εξοχικά και πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού, ακόμα και του δημόσιου τομέα. Στη μετά COVID εποχή η διάρκεια παραμονής στο νησί ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων μπορεί να παραταθεί, να εργάζονται από την Άνδρο και παράλληλα να καταναλώνουν και να δημιουργούν εισόδημα για την τοπική οικονομία. Άρα χρειαζόμαστε ψηφιακές υποδομές όπως απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο, δυνατότητα 5G, χώρους με ελεύθερο Wifi.

Με ταχύτητες από 30 έως 50 Mbps η Άνδρος θα μπορούσε να προσφέρει μια σημαντική προοπτική. Ωστόσο, ακόμα βρισκόμαστε κυριολεκτικά στην εποχή του χαλκού όταν τα καλώδια για χωριά π.χ. όπως Στενιές, Αποίκια κτλ. είναι χάλκινα και επιτρέπουν ταχύτητες 4 – 5 Mbps, ενώ άλλα νησιά των Κυκλάδων έχουν περάσει ήδη στις οπτικές ίνες. Ο ΟΤΕ αναπτύσσει, κυρίως στην βόρεια Άνδρο, ασύρματες ζεύξεις οι οποίες όμως είναι ανεξάρτητες του έτοιμου και ηλεκτροδοτούμενου δικτύου οπτικών ινών. Πως θα ανταγωνιστούμε λοιπόν τα υπόλοιπα νησιά στο επίπεδο των υπηρεσιών;

Από την αρχή της θητείας μας, είχα ενθαρρύνει επίσης τη Διοίκηση να  ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες της. Είχα αναφερθεί (σε προ COVID εποχή) στη χρήση των τηλεδιασκέψεων ως μέσο εξοικονόμησης πόρων και χρόνου. Στον απολογισμό του ο Δήμαρχος τόνισε ότι χρησιμοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία για το νησί, η αλήθεια όμως είναι ότι στο νευραλγικό κομμάτι της ψηφιακής πολιτικής δεν δημιουργήθηκαν ψηφιακές (απομακρυσμένες) υπηρεσίες προς διευκόλυνση των πολιτών όπως έκαναν άλλοι Δήμοι, η τηλεδιάσκεψη υιοθετήθηκε αναγκαστικά από το Δήμο λόγω συνθηκών και επί ένα χρόνο αδυνατούσε η Διοίκηση να βρει λύση ακόμα και στο ζήτημα της απευθείας μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με δεδομένο ότι στερούμαστε και ψηφιακών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες μας (ψηφιακά διαδραστικά πάνελ με άμεσες πληροφορίες για φαρμακεία, συγκοινωνίες, τουριστικού ενδιαφέροντος κτλ.) δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είμαστε ως τόπος ψηφιακά αναλφάβητοι.

Στη συνεδρίαση του Απολογισμού Πεπραγμένων της Διοίκησης, έθεσα το ζήτημα αυτό ως μια κρίσιμη Στρατηγική επιλογή για το νησί μας.

Για να υπάρξει ανάπτυξη στην Άνδρο, είναι απαραίτητο να καταστεί το νησί προορισμός μόνιμης κατοικίας και βιώσιμης επενδυτικής δραστηριότητας.

Για να αυξηθεί ο πληθυσμός του νησιού και να υπάρξει οικονομική μεγέθυνση, πρέπει να διασφαλίσουμε τις ψηφιακές υποδομές του μέλλοντος.

Σπύρος Τσαούσης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου


υ.γ. 1 Στον Απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης, ανάμεσα σε άλλα εστίασα στο θέμα των ψηφιακών υποδομών όπου η Δημοτική Αρχή, κατά τη γνώμη μου, έχει αδρανήσει έως τώρα. Επισυνάπτω και ένα δημοσιευμένο άρθρο μου στην έντυπη έκδοση των Financials Times το Νοέμβριο του 2017 για τα Digital Politics και τον ευρωπαϊκό ψηφιακό Δήμο.


Financial Times, Spyros Tsaousis “Europe cycles into the digital age”

https://www.ft.com/content/3bff7ce0-c92d-11e7-8536-d321d0d897a3


υ.γ. 2 Με την ευκαιρία αυτού του κειμένου, παραθέτω και τοποθετήσεις μου από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:

Στη συνεδρίαση για τον Ισολογισμό του 2016, αναφέρθηκα σε κάποια ποιοτικά στοιχεία του, έθεσα τεχνικά ερωτήματα σε Λογιστές και Ορκωτούς Ελεγκτές και μοιράστηκα με τους συναδέλφους μου κάποιες διαχρονικές παθογένειες που προκύπτουν αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε στο μέλλον.


Μετά από πολύωρη συζήτηση για το Χωροταξικό όπου τέθηκαν πολλά θέματα, κυρίως γύρω από την Ενέργεια, έθεσα στους μελετητές το ζήτημα της επικαιροποίησης του σχεδίου Β1, επεσήμανα το διαφορετικό λεκτικό για τις Α.Π.Ε. μεταξύ των νησιών και ρώτησα για τη δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών οικισμών στο νησί (και σε ποιες περιοχές), που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.


Περί εξουσιοδότησης για σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού


Περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. προς την Οικονομική Επιτροπή


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!