Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Το Ράλι Αιγαίου αλλάζει ρότα

18s3ist1-thumb-large

Ενα διαφορετικό μήνυμα θα μεταφέρουν αυτή τη χρονιά τα πολύχρωμα πανιά του ιστιοπλοϊκού στόλου του 52ου Ράλι Αιγαίου.

Σε πείσμα των αντίξοων οικονομικών συνθηκών, η ιστορική αθλητική διοργάνωση αποφάσισε να μην «υποστείλει σημαία», αλλά με την αλλαγή του προγράμματος των ιστιοδρομιών θα δώσει την ευκαιρία σε όσους βρεθούν στις παραλίες του Σαρωνικού σήμερα, αύριο και το επόμενο Σαββατοκύριακο να δουν ότι οι Ελληνες ιστιοπλόοι στέλνουν τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Η διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης συμπληρώνει φέτος τα 52 χρόνια ζωής και έχει ακυρωθεί μόνο το 1974, εξαιτίας της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο. Αυτή τη χρονιά, όμως, εξαιτίας των capital controls πολλοί ιστιοπλόοι δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν διότι θα ήταν αδύνατον να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε έναν αγώνα που θα διαρκούσε περισσότερο από μία εβδομάδα. Ετσι, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθούν ιστιοδρομίες στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου και του Νοτιοδυτικού Αιγαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να αγωνιστούν κορυφαίοι αθλητές από τις ολυμπιακές κατηγορίες, οι οποίοι θα βρεθούν στο πηδάλιο κάποιων εκ των καλύτερων σκαφών που διαθέτει η χώρα. Για πρώτη φορά σε μια τέτοια διοργάνωση θα συγκεντρωθούν τα «αστέρια» του χώρου. Οι παραλίες του Σαρωνικού θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη κερκίδα στην ιστορία της ιστιοπλοΐας και οι λουόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντυπωσιακές ναυμαχίες.

Η φετινή διοργάνωση θα παρουσιάζει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον: η παλιά γενιά της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη γενιά στην οποία παρέδωσε τη σκυτάλη. Ο 6ος Ολυμπιονίκης του 1984 (Σόλινγκ) Δημήτρης Δεληγιάννης θα τρέξει με το «Βullet – Encode» και θα βρει απέναντί του το «Black Jack», στο τιμόνι του οποίου θα υπάρχουν οι προσφάτως δευτεραθλητές Ευρώπης των 470, οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. «Αυτή τη φορά πιστεύω ότι ο αγώνας θα κριθεί περισσότερο στις τεχνικές λεπτομέρειες και λιγότερο στη ναυτοσύνη. Θα αποτελέσει πρόκληση για όλους μας», δήλωσε στην «Κ» ο Δημήτρης Δεληγιάννης, και ο Τάκης Μάντης συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια διοργάνωση που δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Εφόσον βοηθήσει και ο καιρός, θα πραγματοποιηθούν εντυπωσιακές ιστιοδρομίες».

Στο 52ο Ράλι Αιγαίου θα βρεθούν αντιμέτωποι οι νυν ιστιοπλόοι των ολυμπιακών κατηγοριών με τους παλιούς, οι οποίοι αφού πέρασαν από τις κατηγορίες τριγώνου ξεχώρισαν και στην ανοιχτή θάλασσα. «Θα έχει μεγάλο συναγωνισμό εξαιτίας των καλών σκαφών και των ιστιοπλόων. Πιστεύω ότι η εξέλιξη των ιστιοδρομιών θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία ιστιοδρομία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Στον αγώνα θα πάρουν μέρος 35 σκάφη. Στα καταστρώματά τους θα υπάρχουν ιστιοπλόοι με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες. Οι Αλίκη Κούρκουλου, Τάσος Μηλιώνης, Στέλιος Σωτηρίου, Θοδωρής Τσουλφάς και Γιώργος Δρούγκας αλλά και οι παλαιοί Στέλιος Μπόνας, Κωνσταντίνος Μανιουδάκης και Γιάννης Γιαπαλάκης είναι μερικοί από αυτούς.

Οι φετινές ιστιοδρομίες θα ξεκινήσουν από τον Φαληρικό Ορμο, η μία θα έχει σημείο στροφής τη βραχονησίδα Παραπόλα και τερματισμό τη Βουλιαγμένη (μήκος 122 ναυτικών μιλίων) και η άλλη σημείο στροφής τη βραχονησίδα Πιπέρι και τερματισμό το Σούνιο (94 ναυτ. μιλίων).

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!