Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Τον δρόμο για την Βουλή πήρε το Ασφαλιστικό, χάνει την αυτονομία του ο ΟΓΑ

00bb5c2893173eb8fbb7a281299d5872_L

Μετά από τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής το Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε εν συνεχεία να κατατεθεί στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής.

Άρνηση εισέπραξε η κυβέρνηση στις προτάσεις για διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ για μία μεταβατική περίοδο ενώ φαίνεται πως απορρίφθηκε και η εναλλακτική της καταβολής μικρότερου ύψους εισφορών, με χαμηλότερη σύνταξη για τους κατ” επάγγελμα αγρότες. Μερικές από τις βασικές διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου, η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

«Τα νούμερα δεν βγαίνουν, λογική που ευνοεί την εισφοροδιαφυγή σε αυτοαπασχολούμενους»

Για το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού μίλησε ο ΑγροΤύπος με τον καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάνο Τσακλόγλου. Ο ίδιος διατύπωσε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων μέσα στα επόμενα χρόνια, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών των συντάξεων σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες: «Υπάρχει ένα πρόβλημα με το παρόν νομοσχέδιο. Υπάρχουν μια εθνική σύνταξη και μία αναλογική σύνταξη της οποίας τα ποσοστά αναπλήρωσης φαίνεται να είναι σχετικά χαμηλά. Αυτό δημιουργεί κίνητρο κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους ώστε να αποκρύψουν εισόδημα. Υποψιάζομαι ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και υπάρχει κίνδυνος κατακρήμνισης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Ναι μεν οι χαμηλότερες εισφορές σήμερα από κάποιους που εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα λόγω φοροδιαφυγής μπορεί να μεταφραστούν σε χαμηλότερες συντάξεις μετά από πολλά χρόνια αλλά το ζήτημα είναι που θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις τώρα».

Τι προβλέπει το Νομοσχέδιο

Υπενθυμίζουμε ότι στις συζητήσεις δανειστών και κυβέρνησης αποσαφηνίστηκε ότι οι πρώτοι δεν δέχονται την αυτονομία του ΟΓΑ (κάτι που είχε προτείνει και η ΝΔ) έστω και για ένα μεταβατικό διάστημα. Αυτό  σημαίνει ότι και το εν λόγω ταμείο θα ενσωματωθεί στο νέο υπερταμείο (ΕΦΚΑ) ενώ δε θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής της χαμηλότερης κατηγορίας ασφαλιστικών εισφορών (16 αντί για 20% με μικρότερη σύνταξη).

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, για το 2017, η εισφορά των αγροτών διαµορφώνεται στο 14%, το 2018 16%, το 2019 στο 18% και το 2020 στο 19%, ώστε από 2021 και εφεξής να καθοριστεί στο 20% του αγροτικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο έχει κοινούς κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

  • θεσπίζεται η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για όλους μετά από 20 χρόνια εργασίας. Επίσης, όπως προκύπτει από τις διατάξεις, οι νέες συντάξεις με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι αυξημένες (σε σύγκριση με τις αντίστοιχα καταβαλόμενες) για όσους έχουν λίγα έτη ασφάλισης (μέχρι και 25) και εισόδημα μέχρι τα 1.000 ευρώ. Όπως προκύπτει για τους νυν συνταξιούχους στις περιπτώσεις που οι νέες συντάξεις διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τα υφιστάμενα, τα επιπλέον ποσά (δηλαδή οι αυξήσεις) θα χορηγούνται τμηματικά.
  • Τη νέα βάση υπολογισμού των συντάξεων θα αποτελούν τελικά (μαζί με τους νέους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης) οι αποδοχές της τελευταίας 15ετίας που ενσωματώνουν τις μεγάλες μειώσεις αποδοχών από το 2009 και μετά. Κάθε χρόνο θα προστίθεται 1 έτος, δηλαδή το 2017 θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών 16 ετών, το 2018 των 17 ετών έως ότου σταδιακά σε βάθος χρόνου ο υπολογισμός να γίνεται με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Οσον αφορά τις επικουρικές εκτός από τις μειώσεις (που είναι υπό συζήτηση με τους θεσμούς) περιλαμβάνεται και η αύξηση της εισφοράς στην επικουρική ασφάλιση (0,50% για τον εργοδότη και 0,50% για τον ασφαλισμένο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αλλά για έξι χρόνια αντί του 1,5% για τρία χρόνια).
  • Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014 (σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις) και μέχρι το τέλος του 2017. Από  1/1/2018, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά συμψηφιζόμενο κατ” έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στην περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

 Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου

Δείτε εδώ το αναθεωρημένο Νομοσχέδιο

Πηγή: Αγρότυπος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!