Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Μηνά Λυριστή στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του Δήμου Μυκόνου για τον τουρισμό

Καλησπέρα σε όλες και όλους,

Να δώσω κι εγώ τα συγχαρητήρια μου στην κυρία Λοΐζου και τον κύριο Φιορεντίνο (σσ. για τις θέσεις που ανέλαβαν προσφάτως ως ΓΓ Υπ. Τουρισμού η κ Λοΐζου και ως Τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ ο κ Φιορεντίνος) όχι λόγω τοπικισμού επειδή είναι Μυκονιάτες, αλλά επειδή ένας προορισμός ο οποίος πρωτοστατεί όπως η Μύκονος, επιτέλους φαίνεται ότι παράγει και στελέχη τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον τουρισμό.

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος καθώς πολλά από όσα ήθελα να θέσω καλύφθηκαν προηγουμένως από τους σημαντικούς συμμετέχοντες αυτής της συζήτησης, οπότε θα περιοριστώ να καταθέσω ορισμένα πράγματα σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων στον τουρισμό.

Πολλές φορές ξεχνάμε πως χωρίς τους εργαζομένους, δεν υπάρχει τουρισμός.

Ποια θα είναι η αντιμετώπιση ενός εργαζόμενου εάν νοσήσει; Τι θα γίνει με τα ημερομίσθια του; Τι θα συμβεί σε όσους πιθανώς δεν συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για να βγουν στα ταμεία ανεργίας μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου; Είναι ζητήματα που νομίζω πως πρέπει να απαντηθούν.

Το πιο βασικό είναι κάτι που αναφέρθηκε και προηγουμένως, και αφορά τη θέσπιση ενός χρονοδιαγράμματος όσο πιο σύντομα γίνεται, σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Έτσι, και οι επιχειρηματίες θα προγραμματίσουν τις ανακαινίσεις και το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους, και οι πιθανοί πελάτες θα κλείσουν τα πακέτα διακοπών τους αλλά και το προσωπικό θα προσληφθεί έγκαιρα. Και κυρίαρχα, η παροχή υπηρεσιών θα είναι υψηλού επιπέδου, όπως κάθε άλλη χρονιά.

Ένα ακόμη πολύ βασικό θέμα είναι η διατήρηση της ζωντάνιας σε Χώρα και της Άνω Μερά. Ειδικότερα, “δημιουργείται” η νόρμα στους τουρίστες να περνούν τις διακοπές τους μονάχα στις παραλίες (οι οποίες πλέον προσφέρουν all day υπηρεσίες) ή στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς στο νησί μας. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά δεν επιτρέπουν ή έστω, δεν δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να επισκεφτεί την Χώρα ή την Άνω Μερά.

Τέλος, πρέπει να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους πολίτες πως η σεζόν δεν θα είναι ίδια με τις προηγούμενες, και πως θα πρέπει να κάνουμε όλοι φέτος λίγη υπομονή ακόμη.

Θα κλείσω αναφέροντας ορισμένα πράγματα, σχετικά με ζητήματα που τέθηκαν προηγουμένως:

Νομίζω πως η αδειοδότηση πολύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων παρότι είναι νόμιμες (παράνομες δεν θα μπορούσαν άλλωστε να είναι), δημιουργούν όρους all inclusive στο νησί μας και τελικά σκάβει τον δικό μας λάκκο. Διότι και οι τιμές των ξενοδοχείων θα μειωθούν, και το επίπεδο του τουρισμού θα πέσει, και οι μισθοί θα μειώνονται σταθερά λόγω της αυξημένης ζήτησης εργασίας.

Πρέπει να απεμπλακούμε από το ψευδοδίλημμα της νομιμότητας ή μη, και να ξεκινήσει η συζήτηση για την φέρουσα ικανότητα του νησιού, και κατά πόσο είναι εφικτό το νησί μας να διατηρεί τέτοιου τύπου ξενοδοχειακές μονάδες. Και εν τέλει, τι τουρισμό χρειαζόμαστε.

Θέλουμε έναν τουρισμό ο οποίος θα είναι υπερμαζικός και δεν θα αφήνει κανένα αποτύπωμα πολιτισμικό, ή θέλουμε τον τουρισμό ο οποίος θα είναι στα πλαίσια που έχουμε συνηθίσει στο νησί μας όλα αυτά τα χρόνια;

Χαίρομαι πάρα πολύ που λαμβάνω μέρος σε αυτή τη συζήτηση, ευχαριστώ πολύ τον κ Κουκά και την κ Ανδρόνικου που με προσκάλεσαν.


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!