Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Του Λογιστή – Φοροτεχνικού Γιαννούλη Λαούδη: «Όλες οι αλλαγές για τους αγρότες από 01/01/2017»

agrotes-lefta

Μετά τα δυο άρθρα που είχα συντάξει για τους αγρότες στο androsportal, το πλέον σοβαρό και υπεύθυνο site ενημέρωσης για την Άνδρο και ομολογουμένως βρήκαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, σκέφτηκα να συντάξω και ένα ακόμη με απλά και κατανοητά βήματα που πρέπει να κάνει κάθε αγρότης ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει. Το Υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1201/28.12.2016 έβαλε φωτιά, θα μπορούσαμε να πούμε, σε όσους δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα, στέλνοντας πολλούς αγρότες να περάσουν το κατώφλι του Μητρώου της Εφορίας ώστε να δηλώσουν τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν.  Πάμε όμως να δούμε όλες τις αλλαγές καθώς και τι θα πρέπει να κάνει κάποιος που ανήκει στις αναφερόμενες κατηγορίες.

  1. Τι ίσχυε πριν την ΠΟΛ. 1201/2016

Πριν εκδοθεί η ΠΟΛ. 1201/2016 υπήρχαν επί της ουσίας 3 κατηγορίες αγροτών. Στην πρώτη κατηγορία άνηκαν οι λεγόμενοι αφανείς αγρότες ή αλλιώς ανένταχτοι. Ήταν οι αγρότες αυτοί οι οποίοι δήλωναν απλά αγροτικό εισόδημα και συνήθως είχαν και άλλη απασχόληση (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, κλπ) ή ήθελαν απλά να έχουν ασφάλιση στον Ο.Γ.Α. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι από το 2014 και μετά, υποχρέωση σύνταξης Ε3 έχουν μόνο όσοι πουλάνε αγροτικά προϊόντα, εκτός της ιδιοκατανάλωσης.

Στην δεύτερη κατηγορία ήταν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Οι αγρότες αυτοί έχουν κάποιες υποχρεώσεις που οι περισσότεροι αγνοούν, όπως να αγοράζουν τα εφόδια και τα μηχανήματα με τιμολόγιο και να υποβάλλουν κάθε έτος τις καταστάσεις Μ.Υ.Φ. Προαιρετικά μπορούν (κατ’ εμέ πρέπει) να τηρούν και απλογραφικά βιβλία. Επί της ουσίας είναι επιχειρήσεις (αφού έχουν έναρξη εργασιών στο μητρώο της Δ.Ο.Υ.) με μια ποιο απλοϊκή μορφή. Εδώ λοιπόν υπήρχαν 2 κριτήρια (όρια) ένταξης από το ειδικό προς το κανονικό καθεστώς. Το πρώτο όριο είχε να κάνει με τον τζίρο, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τις 15.000€ και το δεύτερο με το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης, το οποίο δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 5.000€. Τα κριτήρια αυτά έπρεπε να λειτουργούν συσσωρευτικά προκειμένου να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς των αγροτών.

Στην τρίτη κατηγορία ήταν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα, αφού οι αγρότες αυτοί τηρούσαν βιβλία και απέδιδαν το ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, έχοντας δηλαδή όλες τις υποχρεώσεις όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

  1. Τι αλλάζει με την ΠΟΛ. 1201/2016

Με την ανωτέρω λοιπόν εγκύκλιο έρχονται τρομερές αλλαγές στους αγρότες. Ποιο συγκεκριμένα, επί της ουσίας καταργείται η πρώτη κατηγορία αγροτών (αφανείς ή ανένταχτοι). Αναφέρει λοιπόν η εγκύκλιος ότι δεν μπορεί να πουλάει κάποιος αγροτικά προϊόντα, αν προηγουμένως δεν έχει κάνει ένταξη σε κατηγορία αγρότη (ειδικού ή κανονικού).  Άρα αυτό σημαίνει 3 πράγματα: Πρώτον, ότι για να πουλήσεις πρέπει πριν από την συναλλαγή να έχεις κάνει έναρξη (συνεπώς ο αφανής καταργείται), δεύτερον ότι δεν θα μπορείς να υποβάλλεις Ε3 για το φορολογικό έτος 2017 και τρίτον ότι δεν θα μπορείς να έχεις και ασφάλιση στον ΟΓΑ, αφού για την συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ ζητούνται να έχουν δηλωθεί αγροτικά εισοδήματα. Συμπέρασμα λοιπόν, όσοι άνηκαν στην κατηγορία αυτή, πρέπει πριν οποιαδήποτε συναλλαγή να περάσουν από το μητρώο της Δ.Ο.Υ. για να ενταχθούν τουλάχιστον στο ειδικό καθεστώς. Αν θέλουν να τύχουν και επιστροφής Φ.Π.Α. από τις πωλήσεις τους προς επιτηδευματίες, θα πρέπει η ένταξη να γίνει με ημερομηνία 31/12/2016.

Στην δεύτερη κατηγορία αγροτών, αυτή του ειδικού καθεστώτος, έγιναν οι περισσότερες και κατά γενική ομολογία, άδικες αλλαγές. Το πρώτο κριτήριο (όριο) ένταξης παρέμεινε ως είχε στα 15.000€ αλλά το δεύτερο κριτήριο των 5.000€ άλλαξε ριζικά, αφού περιλαμβάνει όλων των ειδών τις επιδοτήσεις ή ενισχύσεις (πράσινη,  συνδεδεμένη, εξισωτική, κλπ), εκτός των αποζημιώσεων και των κρατικών ενισχύσεων για πραγματοποίηση επενδύσεων. Το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι μέσα στις 5.000€ περιλαμβάνονται εκτός των προαναφερομένων και όλες οι αποζημιώσεις ή ενισχύσεις για όλα τα έτη που εισπράχθηκαν μέσα στο 2016. Έτσι, αν κάποιος έλαβε για παράδειγμα 1.000€ που αφορά το 2014, 2.000€ που αφορά το 2015 και 3.000€ που αφορά το 2016, όλα αυτά εντός του 2016, είχε υποχρέωση την 1/1/2017 να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς, αφού δεν πληροί το ένα από τα δυο κριτήρια (όρια), δεδομένου ότι έλαβε εντός του 2016, 6.000€ άσχετα με το γεγονός ότι δεν αφορούν το έτος 2016, αλλά εισπράχθηκαν εντός του έτους. Η προθεσμία, όπως γνωρίζουμε, σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο έχει λήξει, αφού όλες οι μεταβολές πρέπει να γίνουν εντός 30 ημερών (σ.σ. έπρεπε να γίνουν έως 30/01/2017) και παρόλο που υπήρχε μια προφορική δέσμευση ότι θα δοθεί παράταση έως 28/2/2017 για να γίνει η ένταξη, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί και πρόστιμο μητρώου (100€) την στιγμή που θα γίνει εκπρόθεσμα η μεταβολή. Να θυμίσω ότι έως 30/4 υποβάλλεται και το ΦΠΑ 1ου τριμήνου 2017, οπότε αν κάποιος έχει υποχρέωση ένταξης και δεν πάει μέχρι 30/4 να καταθέσει μεταβολή στην εφορία, θα έχει άλλα 250,00€ πρόστιμο από το ΦΠΑ εκτός των 100€ του μητρώου. Σε περίπτωση ελέγχου από την Δ.Ο.Υ. το πρόστιμο αγγίζει τα 2.500,00€ οπότε καλύτερα να μην το συζητάμε. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρω ότι επειδή μιλάμε για υποχρέωση ένταξης, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τα βιβλία να τηρούνται τουλάχιστον για ένα έτος και μετά θα κριθεί αν θα συνεχίσουν ή αν θα μπορούν να επιστρέψουν στο ειδικό καθεστώς.

Στην τρίτη κατηγορία, αυτή των αγροτών του κανονικού καθεστώτος δεν έχει αλλάξει κάτι που να χρήζει αναφοράς, πέραν του ότι η προαιρετική ένταξη από το ειδικό προς το κανονικό καθεστώς προέβλεπε παραμονή στο κανονικό για πέντε έτη, ενώ με την ΠΟΛ αυτή πήγε στα 3 έτη. Όπως αναφέρω και ανωτέρω, από την στιγμή που υπάρχει υποχρέωση, αυτή είναι τουλάχιστον για ένα έτος και μετά θα κρίνεται κάθε χρόνο με βάσει τα 2 όρια ένταξης.

  1. Έλεγχος για είσπραξη επιδοτήσεων – ενισχύσεων παλαιοτέρων ετών αναδρομικά

Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στα ποσά που έχουν λάβει οι αγρότες, αφού πολλές επιδοτήσεις ή ενισχύσεις έχουν δοθεί αναδρομικά και σε έτος που έχει ήδη υποβληθεί η δήλωση φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση φόρου εισοδήματος, όχι για το έτος που εισπράχθηκε η επιδότηση αλλά για το έτος που αφορά. Αν εισπράχθηκε επιδότηση έτους 2014 μέσα στο 2015, θα πρέπει να γίνει συμπληρωματική δήλωση έτους 2014 και όχι του 2015. Μας ενδιαφέρει φορολογικά, το έτος που αφορά δηλαδή η επιδότηση και όχι το έτος είσπραξης. Δεδομένου ότι έχουν κατατεθεί οι παλαιές δηλώσεις και τώρα αν κατατεθεί συμπληρωματική δήλωση θα υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου, η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα γίνονται δεκτές χωρίς πρόστιμο όλες οι συμπληρωματικές δηλώσεις για παλαιότερα έτη που θα αφορούν επιδοτήσεις.

  1. Συνταξιούχοι αγρότες & ένταξη σε κατηγορία αγρότη

Οι συνταξιούχοι αγρότες που άνηκαν στο ειδικό καθεστώς και έχουν υποχρέωση να ενταχθούν στο κανονικό, λόγω υπέρβασης των κριτηρίων ένταξης, οφείλουν να κάνουν μεταβολή με ημερομηνία 1/1/2017 και ένταξη στο κανονικό καθεστώς και αν αποφασίσουν να μεταβιβάσουν όλα τους τα δικαιώματα, θα κάνουν διακοπή εργασιών την ημερομηνία που έγινε η μεταβίβαση.

  1. Επιτηδευματίες και παράλληλα αγρότες

Όσοι είναι επιτηδευματίες και παράλληλα πουλάνε αγροτικά προϊόντα, έχουν υποχρέωση να κάνουν μεταβολή εργασιών και να προσθέσουν Κωδικό Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. Με λίγα λόγια, γίνονται πλέον αγρότες κανονικού καθεστώτος και έχουν όλες τις υποχρεώσεις (τήρηση βιβλίων, απόδοση ΦΠΑ, κλπ).

Σίγουρα θα υπάρχουν πολλά θέματα και ερωτήματα από τους αγρότες, τα οποία δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ για λόγους συντομίας. Επέλεξα λοιπόν και ανέλυσα τα κυριότερα θέματα που σας απασχολούν. Αν υπάρχει κάποιο ειδικό θέμα ή ερώτημα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο γραφείο και να το αναλύσουμε. Να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Παπαδημητρίου Γεώργιο, συνάδελφο από την Καρδίτσα, τον οποίο θεωρώ ως τον κορυφαίο εν Ελλάδι στα αγροτικά θέματα, για τις συμβουλές και την ενημέρωση που μου παρέχει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί παράταση στην ημερομηνία μετάταξης από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, έως 28 Απρίλιου 2017.

Με εκτίμηση

Γιαννούλης Λαούδης

Λογιστής

Συνεργάτης Λογιστικού γραφείου

Χρήστου Βουραζέρη & συνεργατών

Τηλ. 2282061868

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!