Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

«Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου»

ellada-kipros-aigiptos

Την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, που συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία. 

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα  κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της μεγαλονήσου. 

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως είναι η «χώρα-κλειδί για όλες τις εξελίξεις, τις θετικές εξελίξεις,  στην περιοχή λόγω του μεγέθους της, της ιστορίας της και των δυνατοτήτων που έχει να ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στον ευρύτερο Αραβικό κόσμο». 

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας έκανε λόγο για μία «εν εξελίξει προσβολή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η οποία πρέπει να πάψει το ταχύτερο δυνατόν γιατί αυτό προστατεύει τη σταθερότητα σε μία περιοχή ταραγμένη, γεμάτη εντάσεις».

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν

Οι τρεις ΥΠΕΞ ζήτησαν επίσης από την Άγκυρα «να μην προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Εξάλλου, οι υπουργοί των τριών χωρών έστειλαν το μήνυμα ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας, αλλά αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμαναν δε ότι η συνεργασία τους εδράζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, τονίζουν επίσης πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να δράσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αποφάσισαν, ακόμη, διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις, ενώ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Επίσης, οι προετοίμασαν τη σύνοδο κορυφής, που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο, μεταξύ των Προέδρων Αιγύπτου, Κύπρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ανακοίνωσε πως μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας πλέουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας και από τη μία η φρεγάτα αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL ενώ το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την συμφωνία που υπεγράφη για έρευνα και διάσωση μέσω της οποίας ενώνονται τα FIR και οι θαλάσσιοι χώροι Κύπρου και Ελλάδας.

Πηγή: http://newpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!