Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Του Πέτρου Στρατή: Περί εξωδίκων και άλλων τινών….

Τελικά διαπιστώνουμε ότι στο νησί έχει καταρρεύσει ο διάλογος και η δυνατότητα να εκφράζει κανείς την γνώμη του, ή καλύτερα την αντίθετη άποψη από αυτήν που κάποιοι θέλουν. Ξαφνικά έχει αρχίσει να «βρέχει» εξώδικα και απειλές για παρέμβαση εισαγγελέα σε συγκεκριμένους εκπροσώπους του νησιού! Προσωπικά ως ενεργό πολίτη με έχει προβληματίσει γιατί αυτή η κατάσταση μου θυμίζει καθεστώτα που υπάρχουν σε άλλες γειτονικές μας χώρες και σίγουρα δεν είναι αξιοζήλευτες.

Από ότι φαίνεται σε μία συντονισμένη προσπάθεια, ο Δήμαρχος και ο διαχειριστής του Εν Άνδρω αποφάσισαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του νησιού, στοχεύοντας στην φίμωση οιασδήποτε αντίθετης  φωνής. Τελικά αυτό είναι τυχαίο, η μήπως πράγματι «φταίει» η «άλλη» πλευρά? Σίγουρα πρέπει να αναρωτηθούμε, γιατί η δημοκρατική λειτουργία του τόπου μας είναι σημαντική και η αλήθεια θα πρέπει να επικρατεί.

Διαπιστώνουμε όμως ότι αυτή η κατάσταση δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Τον δρόμο άνοιξε, ο κος Μπασαντής το 2019, όταν στις 13.02.2019 άσκησε στο Ειρηνοδικείο Άνδρου αγωγή κατά του κου Νικολάου Μάνεση,  με την οποία ζητούσε το ποσό των 19.000 ευρώ ως αποζημίωση για προσβολή της προσωπικότητάς του από δημοσιεύματα.

Ας θυμηθούμε ότι τον Φεβρουάριο 2019 το νησί βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Δικηγόρος του κου Μπασαντή ήταν ο κος Πομόνης Βασίλειος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κου Ελευθέριου Μπάλλα.

Έχει ενδιαφέρον όμως ότι στη δίκη που έγινε στις 24-06-2019, μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, ποιοι ήταν τελικά αυτοί που υποστήριξαν τον κο  Μπασαντή  ως μάρτυρες. Πρώτος ο κο Κυριάκος Θωμάς, (νυν ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου) ο οποίος έδωσε την υπ’ αριθμ.   61/2019  Ένορκη Βεβαίωση, από την οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον το εξης απόσπασμα: «Ένα από τα site τα οποία άσκησαν σκληρή και ενίοτε άδικη κριτική εναντίον μου ήταν το  «Εν Άνδρω» και παρ’ όλα αυτά ουδέποτε επιτέθηκα εναντίον του ή εναντίον του διαχειριστή του. Τα παραπάνω εκθέτω για να γίνει κατανοητό ότι εγώ δεν υπήρξα από τα χαϊδεμένα παιδιά του site «Εν Άνδρω». Κάθε άλλο μάλιστα. Πλην όμως θεωρώ απαράδεκτη, άδικη και  σκοπούμενη και ίσως οργανωμένη, αλλά πάντως σε κάθε περίπτωση δόλια και αποβλέπουσα στο να προκαλέσει βλάβη υλική και ηθική τόσο στο πρόσωπο, όσο και στη συνολική έκφανση της προσωπικότητας, καθώς και στην επαγγελματική και οικογενειακή υπόσταση του ενάγοντα Διαμαντή Μπασαντή, τη συνεχόμενη επίθεση που έχει δεχτεί αυτός από τον εναγόμενο Νικόλαο Μάνεση…».

Ο κος Θωμάς όμως, προκειμένου να υπερασπιστεί τον κο Μπασαντή,  ξεχνάει ότι πριν λίγα μόλις χρόνια του είχε αποστείλει και ο ίδιος πολυσέλιδο εξώδικο, διαμαρτυρόμενος για τα δημοσιεύματα του Εν Άνδρω. Τι μεσολάβησε άραγε και αποκαταστάθηκαν οι μεταξύ τους σχέσεις; Ζήτησε συγγνώμη ο κος Μπασαντής; Ανακάλεσε το εξώδικό του ο κος Θωμάς; Ποτέ δεν μάθαμε… 

Έτερος υποστηρικτής  ο κος Δημήτριος Λοτσάρης, νεοεκλεγέντας τότε Δήμαρχος Άνδρου, ο οποίος έδωσε την υπ’ αριθμ. 62/2019   Ένορκη Βεβαίωση, από την οποία παραθέτουμε το εξής επίσης ενδιαφέρον  απόσπασμα:  «…Θεωρώ τη συνολική προσφορά τόσο του «Εν Άνδρω»  ως ιστοσελίδας, όσο και του διαχειριστή του Διαμαντή Μπασαντή προσωπικά για όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται συστηματικά με τον τόπο μας απολύτως θετική και έχουσα συνεισφέρει πολλαπλώς στην ανάδειξη και εν πολλοίς επίλυση κατά καιρούς αναφυέντων θεμάτων.…».

Δηλαδή, ο κος Λοτσάρης, αποδίδοντας τα εύσημα στον κο Μπασαντή   «για όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται συστηματικά με τον τόπο μας», περιλαμβάνει και την περίοδο 2011 – 2014 επί δημαρχίας του αείμνηστου Γιάννη Γλυνού…

Βεβαίως από την ομάδα των υποστηρικτών μαρτύρων που πρότεινε ο κος Μπασαντής στο Δικαστήριο  δεν θα μπορούσε να λείπει ο κος Ελευθέριος Μπάλλας, υποψήφιος  Δήμαρχος στις εκλογές του 2019 και νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και συμπορευτής του Δημάρχου.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι ο κος Μπασαντής έχασε την δίκη, αφού η αγωγή του απορρίφθηκε ως απαράδεκτη με την υπ’ αριθμ. 23/2019 για το λόγο ότι ο κος Μπασαντής πριν προσφύγει στη δικαιοσύνη δεν είχε αποστείλει εξώδικο στον αντίδικό του, όπως ρητά προβλέπεται στο νόμο!! Κι έτσι, αφού έλαβαν το νομικό μαθηματάκι τους άπαντες, έρχονται τώρα  να εφαρμόσουν σωστά το νόμο, ώστε να μην την ξαναπατήσουν στο μέλλον.

Η προσωπική μου αναζήτηση και προβληματισμός καταλήγει ότι ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα κι ας διαρρηγνύουν ορισμένοι τα ιμάτιά τους προσπαθώντας να διαψεύσουν την αλληλοϋποστήριξη και σύμπνοια που κυριαρχεί  μεταξύ του κου Μπασαντή και της δημοτικής αρχής και ας διαμαρτύρονται για ένα λογοπαίγνιό που μπερδεύει την ονομασία της δημοτικής παράταξης του δημάρχου με την ονομασία της ιστοσελίδας του κου Μπασαντή.

Τελικά όλα αυτά θα πει κανείς τί σημασία έχουν? ίσως μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τί πρεσβεύει όποιος θέλει να έχει δημόσιο λόγο στον τόπο μας και ιδίως όταν κρίνεται η ορθότητα των λεγόμενων άλλων συμπολιτών μας.

Πέτρος Στρατής

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!